Landstrøm, hjælpemotorer og mere effektive færger

Landstrøm, hjælpemotorer og mere effektive færger
Klimaagendaen er en rejse, som vi alle sammen har bevæget os ud på, siger direktør i Molslinjen Carsten Jensen. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 8. FEB 2021 • 14:15
Af:
Jakob Nørmark
| ABONNENT
8. FEB 2021 • 14:15

GRØN TRANSPORT

Først om fem-seks år vil Molslinjen investere i at gøre færgerne i Østersøen væsentligt grønnere. Det er dog ikke et udtryk for, at klimadagsordnen har været lagt på is, siger direktør Carsten Jensen.

Der er rigtig mange
konkrete ting,
vi har gang i

– Du skal tage med i ligningen, at der allerede er sket dekarbonisering af trafikken i og med, Villum Clausen og Leonora Christina var en helt anden generation af skibe. Også en anden generation end Express 1 og Max med andre typer motorer. Og Hammershus, som vi har sat ind i stedet for Hammerodde, har også givet en anden energieffektivitet, så rejsen mod en dekarbonisering af trafikken mod Bornholm er sat i gang allerede i forbindelse med, at vi vandt udbuddet i 2018, siger Carsten Jensen.

Den nuværende kontrakt for besejlingen mellem transportministeriet og Molslinjen kommer ikke til at skubbe færgetrafikken frem mod markante CO2-reduktioner på et niveau, der er påkrævet for at kunne bidrage til det nationale reduktionsmål på 70 procent. I udbuddet for årene 2018-28 (senere forlænget til 2030) var omdrejningspunktet billige billetter og hurtige overfarter.

I den seneste årsrapport står, at Express 5 vil kunne reducere olieforbruget med 20-25 procent sammenlignet med Leonora Christina, der var den primære hurtigfærge på Ystad-ruten indtil 2018. Målt på antallet af passagerer og biler bliver Express 5 verdens største hurtigfærge.

Sideløbende med, at introduktionen af mere moderne færger ifølge Carsten Jensen har haft en positiv klimaeffekt, har Molslinjen foretaget mindre investeringer, der fører til CO2-besparelser.

– Da Povl Anker var i dok, investerede vi i nye hjælpemotorer, og vi kigger i retning af landstrøm på Rønne Havn. Så der er rigtig mange konkrete ting, vi har gang i. Dels kigger vi på at reducere vores emissioner i absolutte tal, men vi kigger også på at øge vores effektivitet i forhold til den energi, vi forbruger.

Landstrøm til Max

– Klimaagendaen er en rejse, som vi alle sammen har bevæget os ud på. Og det er en rejse, som Molslinjen indledte for flere år siden. Vi har set det her komme over en længere årrække og har forberedt os inden for rammerne af, hvad der er muligt, siger Carsten Jensen.

Han fremhæver, at Molslinjen i hele selskabet har nedbragt udslippet af CO2 med over 60 procent per transporteret kilogram siden 2010.

Den næste energieffektivisering ser ud til at blive etablering af landstrøm til hurtigfærgen Max, der sikrer forhøjet kapacitet i sommerhalvåret. Fordi færgen har længere pauser mellem afgangene end Express 1, kan Max bedre udnytte landstrøm, som vil betyde, at skibsmotorerne kan slukkes, når færgen er i havn.

– Vi snakker med Rønne Havn om muligheden om at etablere landstrøm til først og fremmest Max. Jeg forventer, at vi på et tidspunkt inden alt for længe introducerer landstrøm på Rønne Havn, siger Molslinjens direktør.

FÅ ABONNEMENT