Der er spor efter kærlighed alle vegne i naturen, hvis man ser efter. Det er tydeligt i Gryet i Bodilsker, som er et lille skovområde, hvor man finder Danmarks største samling af bautasten. I skovbunden mellem de stadig nøgne træer på et tæppe af vintertriste blade og små klynger af de første forkølede anemoner står de i alt 67 mandshøje sten som store sorgmonumenter – sandsynligvis fra jernalderen eller vikingetiden – til minde om mennesker, nogen engang har elsket. Selvom det er uvist, om der ligger mænd eller kvinder eller sågar hele familier under de høje sten, står de her stadig som seje, stille kærlighedserklæringer. Som tonstunge punktummer for levede liv. Men de kan også ses som symboler på, at kærligheden ikke dør, fordi et hjerte holder op med at slå. ”Så længe du elskes, findes du,” som digteren Naja Marie Aidt har skrevet, så selv døden kan ikke slå kærligheden ihjel. Kærligheden hører aldrig op, som Paulus løftefuldt skriver i ”Kærlighedens højsang”.
– Når vi mister et menneske, vi har elsket, sker der det med kærligheden, at den bliver hjemløs. Så bliver den til sorg. Men den er der stadigvæk, forklarer sognepræst Lise Dürr Nielsen, da vi er nået ind i Gryet blandt bautastenene i følgeskab med hendes trofaste ledsager Pops – en hvid schæfer, der lader til at følge hende overalt.
– For mig er det vigtigt, at vi holder fast i, at der er noget blivende her i tilværelsen, og det er ikke nødvendigvis noget, vi selv kommer med. For den kærlighed, der tales om i 'Kærlighedens højsang', er selvfølgelig Guds kærlighed, og vi kan ikke gøre os ufortjent til den så at sige. Vi har ikke nogen håndsret over den kærlighed. Den kommer fra Gud, og den kærlighed er blivende og forsvinder aldrig, forklarer sognepræsten, der dog heller ikke tror, at den menneskelige kærlighed i vores liv nogensinde hører op.
– Vi har kærlighed til vores forældre, vi har kærlighed til vores børn, vi har kærlighed til vores venner. Hvis vi ikke har nogen i vores liv, så bliver kærligheden til ensomhed, og den forældreløse kærlighed er tung at bære. Men selv i de tilfælde har vi altid kærlighed i vores liv, fordi Gud stadig elsker os. Det er vigtigt at vide, at vi i vores liv altid allerede er elskede. Ligegyldigt hvad der sker, mener Lise Dürr Nielsen.
– Som børn kan vi have vores forældres kærlighed. Vi kan dog miste vores forældre, men så har vi stadig Guds kærlighed, og det er en enorm trøst og styrke, synes jeg, at man kan læne sig ind i den kærlighed, siger hun, mens hunden ligger tæt ved hendes side.