Jubilerende klub med en uvis fremtid

Jubilerende klub med en uvis fremtid
REPORTAGE | RØNNE | ABONNENT | 4. DEC 2021 • 15:30
Holger Larsen
Journalist
REPORTAGE | RØNNE | ABONNENT
4. DEC 2021 • 15:30

I Bornholms Stenklub er man glade for forholdene på Østre Skole, men snart kan det være slut.


– Når vi har gæster ovrefra, bliver de tit misundelige over, at vi har så god plads og har mulighed for at have så stor en stående udstilling af sten. De forhold har vi været meget taknemmelige for at have, siger Leif Jensen, bestyrelsesmedlem i Bornholms Stenklub.

De gode forhold finder man i et stort kælderlokale på Østre Skole i Rønne, hvor 11 medlemmer onsdag ved den ugentlige klubaften er i gang med forskellige projekter.

Men snart er det nok slut med de gode forhold. Klubben har for længst fået besked på, at man kan blive sat ud med 14 dages varsel. Forleden kom nyheden om, at kommunalbestyrelsen har solgt skolen til en endnu ukendt køber, og nu venter man i spænding på, hvad der så skal ske.

– Vi ved ikke, hvad kommunen vil tilbyde os i stedet for. Det må også være svært for kommunen at forestille sig. Politikerne har ikke interesseret sig for os. Vi har ikke haft nogen af dem på besøg. De aner ikke, hvor meget plads, vi har behov for, og hvad det er vi laver, siger Leif Jensen.

Alexis Schultz bruger et tandlægebor til at bore et lille hul igennem en lille sten, som skal bruges som vedhæng i en halskæde. Foto: Holger Larsen


Fylder 40 år

Bornholms Stenklub blev stiftet i 1981 og fylder dermed 40 år i 2021. Men nu er klubbens fremtid meget uvis, og stenklubben selv har ikke kig på et alternativ til de nuværende lokaler. Man har heller ikke økonomi til selv at lave en investering, siger Leif Nielsen.

– Her bor vi kvit og frit, og de goder er vi ikke interesserede i at miste, siger han.

Stenklubben er ikke sådan at flytte. Der er masser af forskellige maskiner, en del af dem doneret af medlemmer. Dertil kommer en stor samling af sten – både bornholmske og fra udlandet. En række arkivskuffer indeholder en større samling, som klubben har fået doneret.

– Vi har talt om, hvorvidt Natur Bornholm måske kunne være interesserede i at overtage samlingen, hvis vi skal lukke hernede, siger Leif Jensen.

Leif Jensen, der er bestyrelsesmedlem i Bornholms Stenklub, har været aktiv i klubben siden 1986. Foto: Holger Larsen


De vil blive i Rønne

– Det har store betydning for os at kunne blive i Rønne, og hvis vi ikke kan få et lokale af nogenlunde tilsvarende størrelse, lukker klubben, tilføjer Leif Jensen.

Af de 11 fremmødte bor de otte i rønneområdet, og uden at fornærme nogen, kan man sige, at gennemsnitsalderen er høj.

– Det nytter ikke noget at jage os ud af Rønne. Vi er alle noget til års, og kommunen holder op med at rydde sne klokken 18, siger 83-årige Hermann Hess.

Netop Hermann Hess var som daværende pedel på Østre Skole, hvor han var i 28 år, med til at skaffe klubben de nuværende faciliteter for mere end 30 år siden. Klubben var startet under mere private former, da nogle passionerede stensamlere fandt sammen for at slibe og forarbejde sten.

Inger-Lise Pedersen er i gang med at fremstille et armbånd. Foto: Berit Hvassum


Hvor er guldsmeden?

På et tidspunkt blev der interesse for at lave smykker med nogle af stenene, og så havde man brug for nogen med ekspertise på det område. Det blev Leif Jensens indgangsvinkel, da han kom med i klubben i 1986.

– En fra klubben troppede op på falckstationen, fordi man havde hørt, at her arbejdede en guldsmed. "Hvor er guldsmeden?". "Her er ingen guldsmed", svarede stationslederen, fortæller Leif Jensen om episoden.

Men jo, det var der. Leif Jensen, der er uddannet som guldsmed, men aldrig har levet af det, arbejdede som redder i Falck. Han kom med i klubben og lagde en tid sit værksted i Vestermarie til som lokale for klubben. Da flere interesserede kom til, blev det nødvendigt med mere plads, og den fandt man på Østre Skole.

Klubben voksede

Stenklubben voksede på et tidspunkt til over 100 medlemmer. Nu er man omkring 65. Coronaen har lagt en dæmper på aktiviteterne, og der kommer ikke helt så mange på klubaftenerne som tidligere.

– Mange af vores medlemmer har et lille værksted derhjemme og kommer her måske kun, når de har behov for at bruge en speciel maskine eller noget værktøj, de ikke selv har. Eller for at få gode råd fra andre, siger Leif Jensen.

Der er både guldsmede og urmagere og flere andre fag blandt medlemmerne, så der er gode råd at hente, når man skal håndtere forskellige teknikker og specielt værktøj i arbejdet med smykker, som er blevet en væsentlig aktivitet i klubben.