Habbeligrasser å fanijnahætter

Habbeligrasser å fanijnahætter
Illustration: Christina Skovmose/Ghita Nøhr
| ABONNENT | 8. JUN 2021 • 20:34
Af:
Alex Speed Kjeldsen
| ABONNENT
8. JUN 2021 • 20:34

SPROGET

I dag fortsætter vi den lille føljeton om nedsættende bornholmske personbetegnelser. Mens vi i sidste uge så nærmere på betegnelser, der relaterede til udseendet, vender vi os i denne uge mod de indre egenskaber med fokus på snakkende personer.

Opfattelse af kvinden som et særlig snakkende, sladrende eller sludrende væsen kommer til udtryk i en ikke ubetydelig del af de nedsættende betegnelser for kvinder.

Kvinden, der taler meget, kan blandt andet kaldes for en ballra, en bakkaballra, krakkaballra, knajlaballra eller knadderballra, en knadderbøtta, knadderbarta eller knadderharpa, men også en taddergåz, en kjæwsaraw, et bjæl, et mâlevark eller en kjæwtasmæjlla (det sidste kan også betegne en klap på en hue, der kan slås ned over ørerne).

Hvis hun ikke blot snakker meget, men også højt, kan hun være en ramla eller gâlekråga.

Og sladrer hun også, kan hun kaldes for en sladdermaska, en knadderbajnta, en taddra, en skallremaia, en rawtenskallra eller en slamsa. Den sidstnævnte har vist også en tendens til at vrøvle og sludre, hvilket også gælder for en sludermujna, en sjawsa og en hawsenhâza.

Snakker hun hårdt og skælder og smælder, kan hun også være en smæjllerska, en rappenskallra eller en habbeligrassa.

Den slags personer kan også have en tendens til at være arrige og vanskelige at have med at gøre, og det er en kvindekategori, som også er godt belagt i ordbogsmaterialet. Man kan fx tale om et krudhuz, en fanijnahætta eller dæwlahætta, en gnida, en trisa, en dæwlatrissa og en arrikjætta. Den sidstnævnte betegnelse skulle – interessant nok – også kunne anvendes om såvel drenge som piger. En arrig mand kan blandt andet kaldes ejn naggeperis.

Mens der er uhyre mange betegnelser for alle slags snakkende kvinder, finder man påfaldende få betegnelser for tilsvarende mandspersoner. En vrøvlende mand kan dog for eksempel kaldes for ejn sjæwsaraw, ejn sjawshâz, ejn sjawsara, ejn vrawlara, ejn vrawlbois eller ejn vrawlsnakkara.

 


Denne artikel er lavet i samarbejde med Bornholmsk Ordbog. Gå på sproglig opdagelse på bornholmskordbog.ku.dk