Gudhjem: Borgere flytter på grund af støj

Gudhjem: Borgere flytter på grund af støj
Gudhjem By- og Museumsforening har fået flere henvendelser fra borgere, der bor i byen, der føler sig generet af larmen fra nogle restaurationsvirksomheder. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | GUDHJEM | ABONNENT | 2. NOV 2021 • 10:45
NYHED | GUDHJEM | ABONNENT
2. NOV 2021 • 10:45

Gudhjem By- og Museumsforening har skrevet til bevillingsnævnet med bekymringer om støj i byen.

Mens Gudhjem mærker den positive effekt af, at der er kommet et øget fokus på at håndhæve bopælspligten fra kommunens side, så er der også brug for et fokus på at mindske støjen i bymidten, hvis der skal være liv i byen hele året.

Det mener Gudhjem By- og Museumsforening, der derfor har skrevet til kommunens bevillingsnævn med en nuværende bekymring:

"Vi må konstatere, at et stadigt større antal beboere føler sig generet af nye virksomheder indenfor restaurationsbranchen. OG at det sker på bekostning af vores helt vitale helårsliv. Nogle er allerede flyttet fra byen af samme årsag – og flere truer med at følge efter. Byforeningen er helt med på, at turismen er vigtig, men uden helårsliv får vi en "død by" som ingen kan være tjent med – ej heller turistbranchen. Turister foretrækker at opleve levende lokalsamfund. Især turister, der kommer i ydersæson og om vinteren", står der blandt andet i henvendelsen.

Presset ud af larmen

Hans Jørgen Jensen, der er talsperson for Gudhjem By- og Museumsforening, forklarer, at skrivelsen til bevillingsnævnet kommer på baggrund af flere borgere, der har henvendt sig til byforeningen, fordi de er generet af støj i bymidten.

En enkelt er fraflyttet, og flere har ifølge Hans Jørgen Jensen sagt, at de overvejer det, fordi de er plagede af støj.

– Vi er bekymrede for, hvad støjen kommer til at betyde for byen som helårsby, som vi jo ønsker, den skal være. Der er nogen, der har følt sig tvunget til at flytte ud af byen, fordi de bliver presset ud af larmen. Det kulminerede i sommer, hvor en virksomhed fik en midlertidig bevilling til at lave en åben havebar midt i byen, siger han.

Med henvendelsen til bevillingsnævnet håber Gudhjem By- og Museumsforening, at de forskellige parter, der sidder i nævnet samt kommunen tænker mere over, hvad der skal gives bevillinger til i bydele, hvor erhverv og privat beboelse ligger tæt.

– Vi vil gerne i dialog og have samlet parterne, så vi kan snakke om, hvad vi skal gøre i byerne, hvor vi bor tæt. Vi mener jo, der skal være en sameksistens, hvor man kan leve et helårsliv, som er til at holde ud, og hvor der er et erhvervsliv, der er helhedsorienteret, siger han.

En principiel diskussion

Hans Jørgen Jensen vil ikke uddybe præcis, hvilke virksomheder indenfor restaurationsbranchen, byforeningen hentyder til i skrivelsen til bevillingsnævnet.

Han mener, at diskussionen skal tages på et generelt plan og ikke i forhold til de enkelte virksomheder.

– Vi rejser det som en principiel snak, for de enkelte virksomheder gør jo det, de skal. De går til myndighederne og får deres bevillinger. Men vi vil gerne tage den principielle diskussion op, hvor både bevillingsnævn, Byg, kommunens planafdeling og øvrige parter får en snak om, hvad der skal ske. Vi skal være sikre på, hvad reglerne er, og at de gælder for alle, siger han.

Udover henvendelsen til bevillingsnævnet, har Gudhjem By- og Museumsforening også været i kontakt med den lokale erhvervsforening omkring problemet med støjen. Derudover har emnet også været drøftet, når Gudhjem By- og Museumsforening har været til møder om bopælspligten med kommunens planafdeling og det juridiske team, der håndhæver bopælspligten, fortæller Hans Jørgen Jensen.

En politisk beslutning

Bevillingsnævnet behandlede henvendelsen fra Gudhjem By- og Museumsforening på et møde den 1. november.

Nævnets formand er Benny Schou, der sidder som repræsentant for Horesta.

Han fortæller, at nævnet som udgangspunkt støtter nye initiativer fra erhvervslivet, så længe de overholder lovgivningen, men at nævnet også kan se udfordringen, som Gudhjem By- og Museumsforening påpeger i henvendelsen.

– Generelt har vi altid haft den tilgang, at vi vil understøtte erhvervet. Vi vil ikke være en bremseklods, og sådan har vi det stadigvæk, men vi kan godt se, at der er sket en udvikling, og at der er kommet flere ansøgninger fra mobile enheder og den slags i områder, hvor der er privat beboelse. I nævnet følger vi jo lovgivningen, og hvis ansøgere overholder den, så udstikker vi bevillinger. Men på møde havde vi en generel diskussionen om, hvad den her udvikling betyder, siger han.

Benny Schou fortæller, at nævnet nu forventer en politisk stillingtagen til problemstillingen.

– I forhold til de fremtidige ansøgninger, vi får, så ønsker vi, at politikkerne forholder sig til, hvilke rammer og regler, der skal være. Bornholms Regionskommune var selv til stede ved mødet med sekretærer, som nu udfærdiger et skriv til Økonomi-, Erhvervs- og Planudvalget, hvor det bliver taget op til debat, og så kommer det i Kommunalbestyrelsen senere, siger han.