Størstedelen af Jesper Byriel og Malene Marx Andersens afsætning går til de bornholmske restauratører. Andre aftagere er Borngros og BC Catering, som sælger videre til detailhandlen og de offentlige køkkener på Bornholm.
De store aftagere stiller ikke kun krav til kvalitet. De stiller også krav til kontinuitet. Coop og de andre detailkæder vil gerne have forsyningssikkerhed – de vil have kål i en jævn strøm, hele sommeren, uge efter uge. Jesper og Malene vil gerne have afsætningssikkerhed – altså sælge alle de kål, de kan, når kålene er modne.
De to ting hænger ikke altid sammen, og det gør producenter på Bornholm ekstra sårbare.
– Vi er vejrafhængige på Bornholm, siger Jesper Byriel og tager blomkål som eksempel.
– Hvis jeg planter hold nummer et, og det er dårligt vejr, så gror de ingenting. Det samme sker med hold nummer to. Så planter jeg hold nummer tre, og så er vi fire uger længere henne. Så bliver det godt vejr, og så begynder hold nummer et, to og tre at gro samtidig. Så skal jeg høste alle tre hold på syv dage, cirka, og det hele skal sælges på én gang. Det er svært. Hvis du får forsyninger fra hele landet, så har du større sikkerhed. Det kan godt være, der er dårligt vejr i Nordjylland, men ikke på Nordsjælland. Det vil sige, at Nordsjælland kan levere blomkål, når det er dårligt vejr i Nordjylland. Der er vi lidt bundet på Bornholm, fordi vi har samme klima på hele øen, stort set. Der har vi et problem, hvis vi skal være 100 procent selvforsynende. Der kommer huller i leverancerne, som vi ikke kan fylde.