– Udfordringen er, at fødevarestrategien kræver ressourcer til at presse på hos eksterne partnere. Der skal forretningsudvikles ude på virksomhederne, og det kræver økonomi. Og den økonomi stoppede, da fødevareklyngen stoppede i 2020, siger Thomas Bay Jensen.
Strukturfondsmidlerne, der kom fra EU via Erhvervsstyrelsens erhvervsfremmeprogram, mangler nu. Kassen er tom.
Så hvad gør vi fremadrettet, spørger Thomas Bay Jensen og svarer selv:
– Det er svært, når vi ikke har den eksterne funding, som langt hen ad vejen blev tilvejebragt af Vækstforum. Der er ikke flere midler at arbejde for, og det er en sårbarhed. Gourmet Bornholm er en interesseorganisation, Bornholms Landbrug og Fødevarer er en rådgivningsvirksomhed, vi går ikke ud og laver noget medmindre vi tjener penge.
Tror du, I lykkes med at fortsætte arbejdet med fødevarestrategien uden ekstern finansiering?
– Nej. Der vil være flere elementer i fødevarestrategien som vi ikke udfører. Men vi er der stadig for nicheproducenterne på fødevareområdet, vi holder fast i rådgivningen, vi holder fast i at synliggøre og bevidstgøre bornholmerne om, at der er et lokalt marked og lokale fødevarer, og vi vil fortsat forsøge at binde det sammen med primærproduktionen og få lavet en fælles fortælling om, at alting handler om mad. Det holder vi bestemt fast i.