– Det er lidt David og Goliath. Coop er en stor størrelse at arbejde sammen med. Nogle kommer ind med æg, bær og frugt, men det er en kæmpemæssig opgave for en mindre virksomhed at lave de aftaler.
Mange producenter vil ikke skalere op
Det kunne ifølge direktøren for Bornholms Landbrug og Fødevarer være interessant, hvis nogen kunne se et forretningspotentiale i at gå sammen om at være en større forening, der kunne skabe sikkerhed for kontinuitet i leverancerne. At man indenfor frugt og grønt begyndte at tænke de tanker, som lå til grund for andelsbevægelsen for hundrede år siden.
Det nyetablerede producentforening Bornholm Foods er et godt eksempel på at man prøver at løfte i flok. Bornholm Foods vil forsøge at imødekomme den stigende efterspørgsel på plantebaseret kost, og foreningen, der er stiftet af 12 bornholmske landmænd, bliver eksempelvis leveringsdygtige i linser, sorte og brune kikærter og hvide lupiner.
– Deres produkter skal markedsføres på Bornholm og i resten af landet. De sår nu her til foråret, og så bliver der høstet, afskallet og pakket i efteråret. Bornholm Foods er en god case på, hvordan man kan skalere grøntsagsproduktionen op på Bornholm, siger Thomas Bay Jensen.
Fødevarestrategiens mål om at skabe flere arbejdspladser er i en vis udstrækning mere vision, end den er virkelighed, medgiver Thomas Bay Jensen. Fødevareproduktionen på Bornholm er en blanding af konventionelt landbrug og tilflyttere med hobbyprojekter. Begge forretningsmodeller er centreret omkring enkeltpersoners eller familiers drømme.