'En kaffebar i byen ville være en god idé, for alle kan mødes over en kop kaffe'

'En kaffebar i byen ville være en god idé, for alle kan mødes over en kop kaffe'
Benny Andersen er altmuligmand i hundeparken i Klemensker. Han slår græsset i indhegningerne og går en tur med kratrydderen, når der skal tyndes ud i krattet og fælder også træer, hvis der er brug for det. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 25. MAR 2021 • 16:56
Lisbet Holst
Journalist
| ABONNENT
25. MAR 2021 • 16:56

Benny Andersen har klædt sig varmt på som værn mod den isnende blæst denne fredag formiddag.

Der er ikke meget læ at finde ved hundeparken bag ved den tidligere Klemensker Skole.

Benny er en af de mange klemenskerboere, der for nyligt sammen med mange andre lokale borgere på frivillig basis gav den en skalle for at få forbedret og udvidet den populære hundpark.

– De kommer her med deres hunde fra hele øen. Det, synes jeg, er helt utroligt. Klemensker, her er jo ikke noget, jo en hundebar, siger Benny Andersen lunt og hentyder til skålene i indhegningerne, som han sørger for at tanke op med frisk drikkevand til hundene.

Han kan godt lide at hjælpe til i hundeparken. Det er som at have en have.

Græsslåning og kratrydning

Benny Andersen slår græsset i indhegningerne med Land & byforeningens havetraktor, når græsset trænger til at blive lagt ned. Han går en tur med kratrydderen, hvis der skal tyndes ud i krattet. Han fælder træer, hvis der er brug for det.

Nu varer det ikke længe, før det er forår, og græsset igen begynder at gro.

Det bliver godt med noget forår.

– Jeg har været med heroppe i hundeparken i fire år. Ideen er jo, at man skal kunne se hele hundeparken, selv om man sidder på bænkene, fortæller Benny Andersen.

Hans hund Toby er af racen kinesisk hårløs. Toby begyndte dog at udvikle hår på et tidspunkt, så han er ikke en kinesisk hårløs mere.

– Han var klar til avl, da han var tre år, og så begyndte han at udvikle hår og blev meget større end det, han skulle have været. Men det er jo ligemeget, han er god nok, siger Benny Andersen, der har fået Toby foræret.

I dag er Toby syv år og sover for det meste, bortset fra når han to gange om dagen skal ud og luftes i hundeparken.

Flyttede fra Hillerød

Benny Andersen har lejet en af de tidligere ældreboliger i Klemensker. 62 kvadratmeter med stue, soveværelse, badeværelse og køkken, lige hvad man har brug for.

Han er 58 år og kommer fra Hillerød. Som 47-årig flyttede han til Bornholm. Han fulgte efter sin lillebror Tonny, der havde købt hus i Aakirkeby, hvor Benny også slog sig ned.

Det er ikke så tit de to brødre snakker sammen, og lige nu er det alt for koldt at køre på knallert fra Klemensker til Aakirkeby.

Hvad tænkte du den gang om at flytte til Bornholm?

– Det ved jeg ikke – det var jo Danmark, det var det så ikke. Benny smiler.

– Der var jo lige så pænt her, nej her er pænere herovre, og vejret er bedre.

Efter fem år i Aakirkeby flyttede han til Klemensker, hvor han kunne få et lejemål, og nu har han efterhånden boet i byen i omkring seks år.

Motorcykel-ulykke

Benny Andersen har været førtidspensionist, siden han var 27 år og kørte galt med motorcyklen. Han havde for meget fart på, og bilisten foran ham drejede – uden at blinke af.

Benny fik ødelagt flere nerver på halsen. Det gik voldsomt ud over musklen på den højre skulder.

– Det gjorde ondt, ikke da det skete, men bagefter, husker Benny. Det tog ham flere år at få genoptrænet sin skulder og arm.

Benny blev i sin tid uddannet maskinarbejder ved jernbanen i Rungsted. Ulykken med motorcyklen satte en stopper for hans arbejdsliv.

– Jeg har jo kun stået ved de gamle maskiner. Nu er det CNC-styrede maskiner, dem har jeg aldrig rørt. Så allerede da jeg var uddannet, var det overstået, konstaterer Benny.

I dag er det en hobby at rode med gamle motorer og sætte dem i stand.

Fred og ro

Han husker det som dejligt at flytte til Bornholm og komme væk fra Hillerød.

– Der var fred og ro. Det var der ikke i Hillerød, ja, det kommer an på, hvor man var henne. Jeg havde brug for fred og ro og for at komme væk fra det hele.

Det er stadig freden og roen i byen, som Benny fremhæver som noget af det bedste ved at bo i Klemensker.

Han kan godt lide, at flere i byen er begyndt at snakke sammen:

– Der er meget stille og roligt, det kan jeg rigtig godt lide. Folk er begyndt at snakke sammen og lave flere foretagender med frivilligt arbejde. Det er jo dejligt. Det er jo det, det handler om – bare at snakke sammen. Det handler jo om, at vi skal have det godt hele livet igennem. Man snakker mere sammen nu, end dengang jeg flyttede hertil.

Varme i stuen

Folk snakker sammen, når de mødes i Brugsen, men det kunne være fint med et samlingspunkt i Klemensker. En kaffebar ville være en god idé, for alle kan mødes over en kop kaffe, siger Benny.

Han glæder sig til, det bliver forår og sommer. Om vinteren sker der ikke så meget i hans liv.

– Så slapper man jo af. Nu venter vi på, at det bliver tørvejr, og det hele tørrer op, der er jo så skrækkeligt vådt alle vegne, siger Benny og kigger ud på pytterne i hundeparken.

Han har ingen planer om at flytte fra Klemensker. Han har det godt der, hvor han er:

– Her er jo meget godt. Bare der er varme i stuen, så går det nok.

 


Benny Andersen om Klemensker

Hvad er det bedste ved Klemensker?

– Det er, at man kan gå op til hundeparken, og at den er blevet udvidet, så der er to indhegninger i stedet for en. Jeg bruger meget tid heroppe. Det er dejligt at tage kaffen med herop en sommerdag.

Hvad savner du i Klemensker?

– En kaffebar. Men det kommer der vel nu, hvor kroen kommer i gang. Så kan man gå på kroen og få en kop kaffe. Det må man håbe. Man mangler et sted at gå hen og få en kop kaffe.