'Vi er meget bevidste om, at vi er en del af lokalsamfundet'

'Vi er meget bevidste om, at vi er en del af lokalsamfundet'
Bo Sonne er selv vokset op i Klemensker og vendte som voksen tilbage til byen efter en årrække i Rønne. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 24. MAR 2021 • 18:02
| ABONNENT
24. MAR 2021 • 18:02

Klemensker Idrætsforening, er et af omdrejningspunkterne for det lokale fællesskab i Klemensker.

Her mødes byens børn til gymnastik og fodbold, de ældre til folkedans og petanque, og på tværs af generationerne går en hel del til fitness i foreningens fitnessafdeling.

Dertil kommer bankoaftnerne, loppemarkederne, og de forskellige årlige events, som KIF også arrangerer.

Når der altså ikke lige er en pandemi, der begrænser de fysiske møder.

Klemensker IF's formand Bo Sonne fortæller, at de i idrætsforeningen gør, hvad de kan, for at forblive et sted, hvor byens borgere mødes og får et fællesskab.

Det gør de, ifølge formanden, ved at tilpasse foreningens tilbud efter, hvad der rører sig hos lokalbefolkningen.

– Det er en dynamisk ting at være idrætsforening. Vi er nødt til hele tiden at lytte til, hvad medlemmerne ønsker, så det bliver ved med at være attraktivt at være medlem hos os. Tidligere var det meget håndbold og fodbold, der trak medlemmer til, nu ser vi mange medlemmer i vores fitnessafdeling. Sådan skifter efterspørgslen, og som bestyrelse er det vores opgave at imødekomme det og få det op at stå. Heldigvis har vi nogle lokale ildsjæle, som også får det til at køre, siger han.

Bakker op om kroen

Ud over idrætsaktiviteterne arbejder Klemensker IF ifølge Bo Sonne også for, at der sker noget festligt og socialt uden for idrætten, som gør Klemensker by attraktiv at besøge og bosætte sig i.

Det gør de ved at hjælpe til og ligge lokaler til de forskellige årlige aktiviteter og events som for eksempel fastelavn og åbent hus-arrangementet Rend og Hop.

– Vi har vores egne aktiviteter, men vi engagerer os også i de fælles aktiviteter, fordi vi er meget bevidste om, at vi er en del af lokalsamfundet, og fordi, vi også har en interesse i, at der sker noget i byen. Både for byens skyld, men også for idrætsforeningens skyld, for er Klemensker attraktiv, så smitter det jo af på os i form af nye medlemmer, siger Bo Sonne.

Men det at være en del af lokalsamfundet betyder ifølge formanden også, at man lader andre komme til.

Klemens Kro er til mange klemenskerborgeres glæde blevet købt og står overfor en genåbning som bed and breakfast og udlejning af festlokaler.

Klemensker IF's bestyrelse har derfor besluttet, at idrætsforeningens lokaler ikke længere skal udlejes til private fester for ikke-medlemmer.

– Vi skal jo ikke være konkurrenter til Klemens Kro. De lokale foreninger og medlemmerne kan fortsat leje vores lokaler, men vi har besluttet, at vi ikke lejer lokalerne ud til andre mere. Vores formål er ikke at tjene penge, men at drive en idrætsforening, og vi vil gerne bakke op om kroen. Samarbejde er nu engang nemmere end konkurrence, og hvis vi henviser folk, der skal holde fest, til Klemens Kro, så er jeg ret sikker på, de også vil henvise til os, hvis der er nogen, der vil lave noget idræt. Vi tror på, der på den måde også kommer en synergieffekt, når kroen kommer op at køre igen, siger Bo Sonne.


Bo Sonne er formand for Klemensker Idrætsforening. Foto: Berit Hvassum


Gensidigt afhængige

Klemensker IF spiller en rolle i lokalsamfundet, og lokalsamfundet spiller en rolle for KIF.

Idrætsforeningen er afhængig af den lokale opbakning, for alle foreningens aktiviteter er båret af frivillighed.

Derfor er det vigtigt, at byens borgere også synes, de får noget ud af Klemensker IF, fortæller Bo Sonne.

– Det er en udfordring at skaffe trænere og ledere, der vil forpligte sig på at møde op hver uge. Det er jo en udfordring for alle idrætsforeninger i dag, og jeg har ikke en trylleløsning i forhold til rekruttering. Men jeg tror, det er vigtigt, at de medlemmer, vi har, får en god oplevelse hos os. Får man det, så vil man højst sandsynligt også gerne selv bidrage med noget. Jeg vil tro, at ni ud af ti af vores trænere og ledere er nogen, der selv har haft børn, som har gået til idræt hos os, siger Bo Sonne.

Klemensker IF er også afhængig af frivillige kræfter uden for idrætsaktiviteterne.

Idrætsforeningens genbrugsbutik genererer en god indtjening, og det skyldes, at alle, der arbejder i butikken, gør det frivilligt.

Faktisk er indtjeningen fra butikken med til at holde prisen på Klemensker IFs idrætsaktiviteter nede, fortæller formanden.

– Sammen med vores bankoaftner er det genbrugsbutikken, der leverer økonomi til vores drift. Det er årsagen til, at vi har kunne køre lave satser på vores idrætsaktiviteter, fordi de fleste af vores faste udgifter langt hen af vejen kan dækkes med indtægterne derfra, siger han.

Skolelukning påvirkede idrætsliv

Bo Sonne er selv vokset op i Klemensker og vendte som voksen tilbage til byen efter en årrække i Rønne.

Da han var dreng, var der mange flere børn i Klemensker, end der er i dag. Skolen havde fire klasser på hver årgang, i dag er der ingen skole i byen.

Det har også haft betydning for idrætsforeningen.

– Da jeg voksede op, havde idrætsforeningen fem fodboldhold og en virkelig stor medlemsskare. Der er ingen tvivl om, at lukningen af skolen var et væsentligt skift. Vi ser børnefamilier blandt vores medlemmer, og vi har en del på vores gymnastikhold, men det kniber med fodboldholdene. Rekrutteringsgrundlaget forsvinder, når de starter i skole og kører til Hasle eller Allinge. Typisk går man jo til sport med dem, man går i skole med, og så bliver det i de andre byer, siger Bo Sonne.

 


626 voksne og børn i Klemensker

Pr. 1. januar 2020 var der 626 indbyggere i Klemensker, 297 mænd og 329 kvinder. Indbyggertallet har de senere år været meget stabilt. I 2017 havde Klemensker 629 indbyggere.

Byen havde pr. 1. januar 2020 64 børn og unge mellen 0 og 14 år.