Der mangler lejeboliger: 'Det kan gøre det svært, at få tilflyttere til øen'

Der mangler lejeboliger: 'Det kan gøre det svært, at få tilflyttere til øen'
Der er mellem 600 og 800 på ventelisten til en lejelejlighed i Kystparken i Rønne. Arkivfoto: Berit Hvassum
LEJEBOLIGER | BORNHOLM | ABONNENT | 14. OKT 2021 • 17:30
LEJEBOLIGER | BORNHOLM | ABONNENT
14. OKT 2021 • 17:30

Hos Tilflytterservice oplever de en stor efterspørgsel på lejeboliger i øjeblikket, og på facebook bugner det med opslag med folk, der søger efter en lejebolig. Fra politisk side er der også ønske om flere lejeboliger.


Hos Tilflytterservice oplever de, at det kan være en udfordring for tilflyttere at finde bolig på Bornholm, fordi efterspørgslen på lejeboliger er så stor.

Det fortæller tilflytterkonsulent, Rune Holm.

– Der er stort bud efter lejeboliger i øjeblikket. Bo42 har lange ventetider på boliger, og private udlejere kan leje ud lynhurtigt. Det er det, jeg hører, når jeg snakker med dem. Jeg prøver at hjælpe og rådgive tilflyttere, der skal finde bolig, men jeg er jo ikke et orakel. Nogle gange er vi bare nødt til at starte med noget midlertidigt, fordi der ikke er noget permanent at få, siger Rune Holm.

Det kan blive for svært

Ifølge Rune Holm kan man som regel finde midlertidige boliger på Møbelfabrikken i Nexø og Slottet i Rønne.

Det er i hvert fald der, han henviser til, hvis der er tale om helt akut boligmangel.

Andre gange rådgiver han folk til at købe i stedet for at leje.

– Der er nogle gange folk, der kommer fra København, som ikke tror, de har råd til at købe noget, fordi de er vant til helt andre priser. Der rådgiver jeg dem til at snakke med bankerne herovre og se, om de ikke kan låne til at købe noget selv, siger Rune Holm.

Men for nogen tilflyttere er det ikke en mulighed, og der ville Rune Holm ønske, at han kunne hjælpe flere med at finde en passende lejebolig.

Indtil videre har han dog ikke oplevet, at det ikke er lykkes at få tilflyttere til på grund af boligmangel, men det kan komme, mener han.

– Det kan jo gøre, at der er nogen, der synes, det er for svært at flytte. Man kan jo ikke rigtig flytte til Bornholm, hvis der ikke er boliger at få. Heldigvis er arbejdet med at få flere boliger i gang, men det tager tid, siger Rune Holm.

Ingen tomme lejemål

Facebookgruppen Lejebolig Bornholm har i dag 5.500 medlemmer.

Her er der dagligt opslag fra folk, der søger en lejebolig, og andre medlemmer af gruppen, der anbefaler forskellige boligselskaber og private udlejere.

En af de private udlejere er Jan Rasch-Andersen, der selv udlejer mere en 90 lejemål og administrerer 40 lejemål for andre udlejere fordelt på Rønne, Aakirkeby, Nexø, Svaneke, Sandvig og Tejn.

Han oplever også en stor efterspørgsel på lejeboliger og har gjort det et godt stykke tid.

Lige nu har han ingen lejemål, der står tomme, men han ved, at nogle af dem bliver ledige inden for det næste stykke tid.

– Og jeg forventer, at de ryger hurtigt. Der er jo mange, der spørger efter lejeboliger i øjeblikket. Som regel er der tre til fire henvendelser om ugen, siger han.

Ikke summen, men kvaliteten

Hos Bo42, der er den største almene boligorganisation på Bornholm, er der ganske rigtigt lange ventelister.

Det bekræfter direktør Ebbe Frank. Men han ser ikke ventelisterne som et udtrykt for boligmangel.

– Man kan bruge det billede, at hvis man er single og har en liste med 500 singler, så er det ikke nødvendigvis alle 500, der er kærestepotentiale. Vi har en del, der er skrevet op til boligerne, som ikke er aktivt søgende lige nu, men gerne vil have boligen senere og derfor er passivt opskrevet. For eksempel til de mest attraktive boliger i Kystparken, hvor der er havudsigt. Der er der mellem 600 og 800 på ventelisten, siger han.

Ebbe Frank mener ikke, der mangler boliger på Bornholm, men nærmere, at de boliger, der er, ikke altid passer til efterspørgslen.

– Summen af boliger er ikke for lille, men kvaliteten er måske for lav, eller også er beliggenheden ikke den, de boligsøgende ønsker, siger han.

Efterspørger boligpolitik

Ebbe Frank fortæller, at de i Bo42 gerne ville bygge mere, men mangler den politiske godkendelse.

Derfor går Bo42 i gang med at renovere boligerne på Rosenvej og suspenderer dermed ventelisten der til i en periode. Han efterlyser mere boligpolitik for at komme efterspørgslen på boliger af god kvalitet i byerne imøde i tide.

– Vi forventer et stort pres, og for at udvise rettidig omhu, har vi spurgt kommunalbestyrelsen om tilladelse til ar bygge 60 nye boliger. Vi ville gerne bygge på Nørrekås eller Sporteren (den tidligere sportsplads ved Østre Skole, red.), men det må vi ikke. Der har så fra politiske side været snak om at bygge på DGI-grunden, men det egner sig ikke til byggeri, som det er nu, og det ligger i landzonen. Så som situationen er lige nu, er der ikke nogen byggegrunde, der er attraktive nok til at bygge nyt på. Derfor renoverer vi 350 af vores egne boliger, og håber, at politikerne snart træffer beslutninger, der efterkommer den vedtagne boligpolitik, siger han.

Politikere ser problemet

Og noget tyder på, at det kan være undervejs.

I hvert fald hvis man skal tro på politikernes udsagn til valgarrangementet i Aakirkebyhallerne i søndags, som blev afholdt af TV2/Bornholm og Bornholms Tidende.

I forbindelse med Tidendes indslag Tidende Live, hvor politikerne blev spurgt, om kommunalbestyrelsen har gjort nok for at tiltrækkearbejdskraft på Bornholm og dermed opfylde sin egen vision om at være 42.000 bosat på Bornholm i 2028, kom flere politikere ind på manglen på boliger som et hovedproblem.

Både Gerd Lyng fra Radikale og Jacob Trøst fra Konservative sagde her, at manglen på boliger er en del af problemet med at tiltrække mere arbejdskraft.

Venstres spidskandidat til borgmesterposten Søren Schow understregede, at opførelsen af flere boliger er partiets første prioritet fremadrettet.

 


Mulighed for akutbolig

Hvis man står og mangler bolig nu og her, har Bo42 akutboliger, man kan leje i en tidsbegrænset periode.

Aktuelt er der akutboliger i Bo42s afdeling 56, Nordparken, som lejes ud indtil 1. august 2022.