Der er julestemning på det gamle teater

Der er julestemning på det gamle teater
Der er lirekassemand og masser af udklædte mennesker ved Rønne Theaters Julemarked. De skaber julestemning anno 1823. Foto: Niels Ebdrup
REPORTAGE | ABONNENT | 4. DEC 2021 • 15:00

Rønne Theater holder i weekenden julemarked med stemning a la 1823 – det år, teateret blev grundlagt.

Selvom det regner i stedet for at sne, er man ikke i tvivl om, at det er jul, da Rønne Theater denne weekend inviterer til "Jul på det gamle Rønne Theater." Dufte af julekrydderier hænger i luften, der er 70 juletræer og julepynt – og så ligner teateret og dets udeareal noget fra den gamle julekalender Jul i Gammelby.

Det er ikke et tilfælde. Jul i Gammelby er inspirationskilden til, at alle de mange involverede går klædt som var det år 1823 – både de frivillige musikere, skuespillerbørnene og de 15 stadeholdere med boder. Det fortæller arrangør Signe Koefoed.

– Jeg var i Aarhus og besøge Den Gamle By i julen, og jeg tænkte, at det måtte vi også kunne gøre her. Jeg var så så heldig, at rigtig mange frivillige syntes, at det var en god idé. Folk har virkelig grebet det og bakket op.

– Vi prøver at skrue tiden tilbage til 1823. Teateret her har jo 200 års jubilæum i 2023, og det er derfor, vi har valgt det år, fortæller Signe Koefoed. 

Kan nærmest smage flæskestegen

Så ud over at være et julemarked med boder, der sælger risengrød, honning, oliven, sæbe, lædervarer og meget andet, får man også et lille indblik i en anden tid.

Børn klædt ud i tøj anno 1823 går omkring. Der er gøglere fra Trup Ting Tang. Der er gadetater og teater på Gammel Scene. Og sørme om arrangementet ikke også griber ud i resten af Rønne by: Vægtere vandrer rundt og synger i gaderne, og der går hestevogn mellem teateret og Store Torv, som lirekassemanden også slår et smut forbi.

– Det skal emme af jul. Man skal nærmest kunne smage flæskestegen og rødkålen, bare ved at være her. Det må gerne være lidt for meget – og så alligevel slet ikke for meget. Jeg er meget tilfreds med den måde, det løber af stablen, siger Signe Koefoed.

Ikke så mange som sidst

Da Rønne Theater holdt julemarked tilbage i 2019 – før coronapandemien – kom der mindst 2.500 mennesker forbi. Lørdag eftermiddag ser det ud til, at det antal bliver noget mindre i år.

– Det var ikke så godt besøgt fredag. I 2019 blev vi væltet med 2.500 betalende gæster. Men børnene tager vi ikke entré for, så jeg vil tro, at der kom omkring 4.000 mennesker. Det får vi ikke i år. Af flere årsager. Dels er der mange julemarkeder, og dels er der coronaen – som vi næsten ikke gider at nævne. Men jeg har tænkt, at hvis der kommer 1.200 betalende gæster, så er det godt. Og det tror jeg, vi kommer op på, siger Signe Koefoed.

Jul på det gamle Rønne Theater finder sted i denne weekend fra klokken 11 til 17 både lørdag og søndag.