Bornholm er globalt center for sikkerhedstræning

Bornholm er globalt center for sikkerhedstræning
Jesper Ranch Nielsen er kursusleder for Røde Kors-arbejdernes sikkerhedskurser på Bornholm, hvor man har et godt samarbejde med Beredskabsstyrelsen Bornholm.
BEREDSKAB | RØNNE | ABONNENT | 27. SEP 2021 • 11:30
Holger Larsen
Journalist
BEREDSKAB | RØNNE | ABONNENT
27. SEP 2021 • 11:30

De kommer fra hele verden for at deltage i kurser på Bornholm.

En tilsyneladende livløs person bliver hjulpet ud af en bil og lagt på jorden. Denne gang er det blot en træningsøvelse ved Lille Almegård på Almegårds Kasernes øvelsesareal, men næste gang kursisterne prøver det, kan det være blodig alvor i et af verdens brændpunkter.

Zimbabwe, Libanon, Danmark, Hviderusland...

Røde Kors-medarbejdere fra hele verden kommer til Bornholm for at deltage i sikkerhedstræningskurser.

– Vi har været heldige at finde en god samarbejdspartner i Beredskabsstyrelsen i Allinge, som laver alt det logistiske og skaber rammerne for, at vi kan lave en rigtig god træning. Dem har vi brugt siden 2012, hvor vi er kommet herovre, siger Jesper Ranch Nielsen, beredskabsleder i Røde Kors.

Kursisterne lærer blandt andet, hvordan man kan redde en fastklemt person ud af en bil.

Træner scenarier

Jesper Ranch Nielsen, der er kursusleder, har selv taget nogle kursister med ned i Ådalen for at lære dem at køre firehjulstrukket bil i vanskeligt terræn. At det kan være en vanskelig øvelse bliver tydeligt, da en af kursisterne kommer lidt udenfor hjulsporet op ad en skrænt og kører fast. Heldigvis er hjælpen tæt på, og Beredskabsstyrelsen kommer til undsætning.

– Vi er til stede mange steder i verden i forskellige sammenhænge, og derfor har vi brug for at træne vores folk til at kunne agere i en kontekst, hvor sikkerheden er anderledes, end vi er vant til i Danmark. Vi træner en masse scenarier, hvor deltagerne skal igennem forskellige situationer. Vi fortæller om og underviser i, hvordan man skal opføre sig i forskellige sammenhænge, siger Jesper Ranch Nielsen.

Det handler blandt ud over at kunne køre firehjulstrækker i terræn blandt andet om udvidet førstehjælp og brandbekæmpelse. Sidstnævnte er også på programmet fredag eftermiddag på brandøvelsespladsen ved Lille Almegård.

To hold på kursus

Et hold på 25 personer har været igennem sikkerhedskurset i sidste uge, og i denne uge starter et nyt hold på 25 Røde Kors-medarbejdere.

Jesper Ranch Nielsen har stået for sikkerhedskurserne i mange år:

– Min primære opgave til daglig er, at jeg arbejder i Røde Kors' katastrofeafdeling og rejser rundt i verden, når der sker katastrofer. Jeg arbejder indenfor sikkerhed, logistik og management, forklarer han.

Røde Kors er verdens største humanitære hjælpeorganisation, som blandt andet hjælper i krigs- og kriseområder og rykker ud med hjælp ved naturkatastrofer som jordskælv, vulkanudbrud, oversvømmelser med videre.

Røde Kors-medarbejderne har normalt lokale kørere, når de kommer ud i verden. Men man kan komme ud for situationer, hvor man selv skal kunne køre en firehjulstrukket bil i et vanskeligt terræn. Så er det godt at have øvet sig i mudderet i Ådalen.