Bastian skaber professionelt musik-miljø ved Østermarie

Bastian skaber professionelt musik-miljø ved Østermarie
Lyddesigner Bastian Bak er vendt hjem til Bornholm efter at have boet i København. Nu vil han skabe det miljø for lyd og musik, der ikke var på øen, da han var ung. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ØSTERMARIE | ABONNENT | 8. JAN 2022 • 16:00

Professionelle musikere og bornholmske unge skal mødes i foreningen Østersø Sonics, der efter planen får til huse på Kjøllergaard ved Østermarie.

Den 31-årige lyddesigner Bastian Bak er i færd med at skabe et top-professionelt musik- og lydfællesskab på Bornholm. Et fællesskab, som unge bornholmske musik- og lydinteresserede kan blive en del af.

Det sker i foreningen Østersø Sonics, som ifølge planen skal have til huse på Kjøllergaard i Østermarie. Dér vil Bastian Bak med hjælp fra fondsmidler skabe et kombineret indspilningsstudie, koncertsted og øvelokale. Han har allerede allieret sig med nogle af Danmarks anerkendte musikere og producere, som gerne vil tage til Bornholm for at udvikle musik og podcasts. Og den første fond har vist positiv interesse.

Bastian Bak ønsker at skabe et miljø på Bornholm, som vi ikke tidligere har haft.

– For et par år siden flyttede jeg tilbage til Bornholm fra København. Siden har jeg sluppet lidt på den finger, jeg ellers har haft solidt plantet på pulsen i forhold til musik, lyddesign og podcast. Nu skal jeg være langt mere opsøgende for at kunne følge med i, hvad der sker.

– Jeg synes, det er vigtigt at hive folk herover for at skabe noget moment og tyngde omkring musik- og lydproduktion. Man behøver ikke være i København for, at det kan lade sig gøre. Det handler bare om, at de rette mennesker er her. Og det vil forhåbentlig komme bornholmske unge til gavn. Jeg ved, hvordan det er at vokse op på Bornholm og ville ting med lyd og musik, som man bare ikke har mulighed for, fortæller Bastian Bak.

Dygtige folk tilknyttet

Det er lykkedes at få Østersø Sonics befolket med mennesker, der ved, hvad de laver. Formand for bestyrelsen er Esben Thornhal, som er produceren bag blandt andre L.O.C. og Jokeren. Næstformand er Andreas Vetö, som er direktør for Danmarks Underholdningsorkster.

Lidt mere i baggrunden arbejder folk som sangerinden Barbara Moleko, Kashmir-trommeslageren Asger Techau og rapperen Per Vers for at realisere planerne.

– Vi er heldige at have mennesker, der er de bedste indenfor det, de laver. Det var meget overvældende, hvor mange der pludselig havde givet deres støtte til det her projekt. Det er dygtige folk, som vi ikke bare kan bruge, når vi skal lave events og koncerter, men også til sangskrivningskurser og lignende. Det her ser ud til at blive alt, hvad jeg drømte om, da jeg selv var ung på øen – det er fedt at kunne lave dét for nogle andre, siger Bastian Bak.

Noget for unge lyd-entusiaster

Lyddesigneren bor i dag uden for Gudhjem, men han voksede op meget tæt på Kjøllergaard ved Østermarie. Han boede på Lyrsbyvej 24 – Kjøllergaard ligger som nummer 32 på samme vej. Han er derfor cyklet forbi et utal af gange som barn og ung.

Allerede dengang havde han interesse for lyd og musik. Men Bornholm manglede et sted som det, Østersø Sonics vil skabe på Kjøllergaard.

– Min oplevelse var, at hvis man ikke var en del af den gruppe, der kunne lide at spille fodbold, så var der ikke så meget andet at lave. Vi var nogen, der kom i skatercentret i Nexø. Men det blev pludselig gjort kristent. Det var fremmedgørende, og vi holdt op med at komme der. Så begyndte vi at rappe og ville en masse med det. Men de eneste rammer, vi havde, var vores egne værelser, og så gik det op i hat og briller.

– Med Østersø Sonics vil vi skabe de rammer for unge, der gør, at de bliver taget alvorligt og sat i forbindelse med mennesker, der ved, hvad de laver, siger Bastian Bak.

Del af Østermaries ”kreative Disneyland”

Tidende har tidligere beskrevet, hvordan der er store planer om at omdanne Kjøllergaard til et ”Disneyland for kreative sjæle”. Et sted, som musikere, billedkunstnere, forfattere samt film- og tv-folk fra hele landet kan komme til og arbejde. Bastian Baks Østersø Sonics skal under navnet ”Balladen” stå for lyd- og musikdelen af det omfattende projekt.

– Balladen skal ligge på Kjøllergaard, hvor der kommer til både at være nogle øvelokaler, indspilningsfaciliteter og en livescene. Der skal også være undervisningsfaciliteter, der gør det muligt at hive eksterne folk ind til at dele ud af det, de kan, fortæller Bastian Bak.

Han er sikker på, at det vil kunne fungere rigtig godt, at løst tilknyttede folk tager til Bornholm for at undervise både bornholmere og andre tilrejsende.

– Da jeg tog min egen uddannelse som lyddesigner, foregik det i Haderslev i Sønderjylland. Det er også et sted, som er lidt afkoblet fra resten af Danmark. Men det foregik med eksterne undervisere fra blandt andet København og Aarhus Musikkonservatorium, som lavede workshopagtige undervisningsforløb. Det fungerede rigtig godt, siger Bastian Bak.

Kunstnere vil væk fra byen

Af flere årsager giver det god mening at placere et kreativt sted i Østermarie frem for i København.

– De muligheder, der er i København, er rimelig dyre, og som musiker vil man gerne ud af byen og hen til noget andet. Jeg er selv meget taget i sommerhus for at få ro til at indspille. Det vil virke på samme måde at komme på det, min far kaldte ”bøhlandet”, da jeg voksede op der.

– Vi vil gerne havde folk til at komme ovre fra og være på et lille retreat, hvor de kan indspille deres sange. Man skal bare være medlem af foreningen for at kunne være her. Det skulle gerne blive til et levende sted, hvor folk herovre kan møde folk ovre fra, siger Bastian Bak.

Hele Østersø Sonics’ Balladen- projekt på Kjøllergaard er budgetteret til at koste 3.095.000 kroner. Det er mange penge at skulle rejse, men Bastian Bak er meget optimistisk. Den første fond viser allerede seriøs interesse for projektet, og omkring 600 mennesker har gjort Realdania opmærksom på, at det fortjener at modtage en million fondskroner. Sidstnævnte er sket som led i Realdania-kampagnen Underværker, hvor minimum 500 anbefalinger på nettet kan bringe et lokalt forankret projekt i betragtning til at modtage fondspenge.