50.000 kroner til øhavn skaber glæde

50.000 kroner til øhavn skaber glæde
Etape 1 med ny spuns. Privat foto
NYHED | 28. NOV 2023 • 14:05
NYHED
28. NOV 2023 • 14:05

Bornholms Brand giver penge til Etape 2, som skal sikre bevaringen af havnen i Arnager, Danmarks første ø-havn.

Bornholms Brand støtter Arnager Bådehavn med 50.000 kroner, fortæller formanden for Arnager Havn, Anders Schou Jensen, i en pressemeddelelse, som fortsætter:

Arnager Bådehavn har modtaget den første støtte til Etape 2 af "Bevaring af Danmarks første øhavn".

Havnens spunsvægge er gennemtærede over vandlinjen, og der er behov for at en gennemgribende renovering af hele havnen.

Nu skal vi i gang med Etape 2, som er ny spuns af azobetræ foran de resterende spunsvægge indvendigt samt en beklædning af den eksisterende betonmole samt en ny spuns udvendigt på den nordre mole, fortæller Anders Schou Jensen.

Den gennemtærede spunsvæg. Privat foto

Den nylige stormflod viste desuden et behov for at hæve den nordre mole for at undgå alvorlige oversvømmelser. Hertil kommer nye forkastningssten på såvel vest- som østsiden.

Hvis ikke molesiderne forstærkes i den nærmeste fremtid, vil spunsen til sidst være så gennemtæret, at de bagvedliggende sten skyller ud i havet og molerne falder sammen, forklarer havneformanden og fortsætter i pressemeddelelsen:

– Vi er taknemmelige for, at Bornholms Brand igen vil støtte os i Arnager. Den lokale opbakning til vores indsats har stor betydning, når vi skal søge midler hos de nationale fonde, og det er samtidig et skulderklap til havnens frivillige, som også kommer til at lægge mange timer i næste etape.

Smukt udtryk

– Vi har gennemført Etape 1 i 2023. Det en renovering den nordøstre mole med 60 azobepæle (27 meter). Det gav en helt ny spuns af azobetræ, banket ned foran den eksisterende spuns med en afslutning i toppen med en azobebjælke, som fastlåser elementerne til den eksisterende østre mole. Metoden har vist sig ikke bare mulig, men også effektiv, hvilket vi fik set ved stormfloden for nylig. Dertil kommer, at det giver havnen et helt nyt og smukt udtryk. Vi ønsker at anvende samme metode ved Etape 2, forklarer Anders Schou Jensen.

Han oplyser i øvrigt, at spunsvægge udgør væggene i en havn. De er opbygget af lodretstående spunselementer, ofte af spunsjern, og såkaldte zinkanoder er med til at forhindre galvanisk tæring og dermed gennemtæring af spunsvæggen under vandlinjen.


Arnager Bådehavns historie


Arnager Bådehavn er Danmarks første ø-havn, som blev opført i 1884 sammen med Arnagers kendte træbro. Det var havneingeniør Hans Zahrtmann, der fik ideen til og tegnede ø-havnen, som skulle løse Arnagers problemer med tilsanding af den første havn ved kysten.
I 1889 fik han også opført en ø-havn i Snogebæk.

• 1904
Bornholm blev ramt af en voldsom stormflod. I forbindelse med reparationerne af havnen etablerede man et slæbested, så man slap for at trække bådene op på stranden, når der skulle males og repareres.

• 1924
Istandsættelse af havnemolerne og ny bro efter storme og isskruninger.

• 1948
Her ombyggede man nordøstre molehoved og afkortede og istandsatte den nordre kajmole, hvilket gav en bredere indsejling.

• 1974
Sikring af havnen med 400 ton sten som ny forkastning samt udbedring af molerne.

• 1984
Sikring af kaj med gabioner og nyt dæklag på kajen.