Brug energien fra din telefon og tablet rigtigt

NOTITS | ABONNENT | 28. SEP 2022 • 05:50
Af:
Kehlet
NOTITS | ABONNENT
28. SEP 2022 • 05:50

En mobiltelefon bruger rigtig meget strøm, og den bruger det på noget, der udleder meget CO2. Fem vakse tips kan spare strøm og CO2.

Kan du huske dengang, en mobiltelefon var en Nokia eller en Ericsson, og den kunne holde sig med strøm i en lille uges tid?

Sådan er det ikke længere. De fleste smartphones gisper efter el efter et døgns brug, og forklaringen er enkel: Vi bruger telefonerne meget mere og til mange flere ting. Det koster både strøm på din telefon og CO2-udledning de steder, hvor dine telefonvaner har en konsekvens: Det er navnlig de store datamængder, der suser gennem telefonerne, som sluger strøm og udleder CO2.

Vil du spare på strømmen på din telefon eller tablet, og vil du udlede mindre med dine vaner, så er her fem gode tips:

1. Skru ned for streamingen

En stor del af internettets CO2-udledning skyldes streaming. Det er ikke din telefon, der udleder, men måden, du bruger den på. Når du ser serier eller streamer musik på telefonen, så bruger du energi fra datacentrene.

2. Se færre videoer, når du er på nettet

Det visuelle fylder meget på nettet i dag – TikToks, Facebook og YouTube brager afsted. Det kræver meget energi at afvikle filmene på din telefon eller tablet. Slå for eksempel autoplay fra på de sociale medier, så du selv kan styre, hvilke videoer du ser. Det begrænser databruget.

3. Vælg lavere opløsning

Når du streamer, så er det mindre krævende energimæssigt, hvis du kan klare dig med et nøk ned på billedkvaliteten. Jo højere kvalitet, desto mere data og dermed energiforbrug.

4. Afmeld nyhedsbreve

Har du tilmeldt dig et nyhedsbrev, du aldrig ser alligevel? Så afmeld det i stedet for at slette det. Det kræver energi at sende det til dig. Det samme gælder din gamle Yahoo-mail eller andet, som du ikke bruger. Mailadressen modtager post, der kræver energi.

5. Luk for dine apps – og sluk din telefon!

De fleste ved, at det dræner telefonen for strøm at have mange apps åbne. Husk at lukke dem ned, og husk at slukke helt for telefonen, når du ikke bruger den. Det er i øvrigt også godt for dit mentale klima!

Hvis du ændrer hvordan og til hvad du bruger din smartphone, kan det faktisk gøre en forskel på både strømforbrug og CO2-udledning.

 

HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.

DEBAT | ABONNENT

Ø-kultur?