'Det er vigtigt, at vi viser solidaritet med vores medmennesker'

'Det er vigtigt, at vi viser solidaritet med vores medmennesker'
Store Torv i Rønne dannede onsdag ramme om en demonstration mod udvisning af syriske flygtninge. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 22. APR 2021 • 09:18
Julia Aka Wille
Journalist
| ABONNENT
22. APR 2021 • 09:18

DEMONSTRATION

På Store Torv i Rønne er borde og stole igen sat ud foran torvets restauranter og barer. Bordene er onsdag ved 15-tiden allerede godt fyldt op med mennesker, der kan nyde eftermiddagssolen og en fadøl, som har været utilgængelig i den omkring fire måneder lange coronanedlukning.

Men det er ikke kun genåbningen, der onsdag kunne opleves på torvet. Der fandt nemlig også demonstration mod udvisning af syriske flygtninge sted. Rawan Abdullah var en af de fremmødte demonstranter, og hun forklarer, at demonstrationen blandt andet handler om at vise medfølelse med de syriske flygtninge i Danmark, der i den seneste tid har fået frataget deres opholdstilladelse.

– Det vil gerne vil vise ved demonstrationen er, at vi er uenige i den måde regeringen inddrager syriske flygtninges opholdstilladelse. Vi ønsker at sige til vores medborgere, at vi står sammen og vise medfølelse med dem, der lige nu står i en usikker situation, siger Rawan Abdullah. Hun kom til Danmark fra Syrien i 2015 og læser i dag til socialrådgiver.

Flere flygtninge i udsendelsesposition

I den seneste tid er danske myndigheder begyndt at inddrage opholdstilladelser for syriske flygtninge, og antallet af syrere i såkaldt en udsendelsesposition stiger. Da Danmark ikke samarbejder med det syriske regime, kan syrerne ikke tvangsudsendes, og derfor motiverer myndighederne dem til frivillig hjemrejse. Danmark er som det eneste EU land begyndt inddrage syriske flygtninges opholdstilladelser. Ifølge Hjemrejsestyrelsen var 128 syrere i Danmark i midten af marts i udsendelsesposition.

Den danske udlændingemyndigheder har siden 2019 vurderet, at situationen i Damaskus ikke længere var så usikker, at de generelle forhold i Syrien var anledning til asyl. I februar i år blev situationen i provinsen Rif Damaskus vurderet som lige så sikker. Udlændingestyrelsen og Flygtningenævnet gik derfor i gang med at revurdere opholdsgrundlaget for hundredvis af flygtninge fra Damaskus-området.

– Jeg er ikke enig i, at Damaskus er så sikker, at syriske flygtninge kan vende hjem. Usikkerhed handler ikke kun om bomber, der flyver om hovedet på en, men også om frygt for at blive stoppet på gaden og blive anholdt, hvis nogen vurderer, at man er imod regimet. Usikkerhed handler også om, man har mulighed for at få den rette uddannelse i sit hjemland. Ifølge FN’s Flygtningehøjkommissariat er Syrien ikke sikker at vende tilbage til, og det er jo sigende, at de kan komme med den udmelding, siger Rawan Abdullah.

Sikkerhed ikke god nok

Dansk talsperson for UNHCR, Elisabeth Haslund, siger til Information, at det er rigtigt, at flygtningekonventionen indeholder en mulighed for, at stater kan inddrage flygtningestatus i visse tilfælde, men "at det blandt andet kræves, at forbedringer i oprindelseslandet er grundlæggende, stabile og vedvarende. Og det er vores vurdering, at sådanne ændringer endnu ikke har fundet sted i Syrien".

– Når der har været krig i et land så længe som Syrien har, så har det negative konsekvenser. Inflationen i Syrien er steget med omkring 2000 procent, og det skaber fattigdom, kriminalitet og systemet gør ikke noget ved det. Det er i min optik ikke et sikkert land at vende tilbage til. Det er et andet Syrien end det, jeg forlod i 2015, siger Rawan Abdullah.

Selv om udlændingemyndighederne de kommende måneder forventes at give afslag på forlænget opholdstilladelse til hundredvis af syrere, kan Danmark ikke tvangsudsende dem. De danske myndigheder kan derfor blandt andet opfordre syrerne til at rejse hjem frivilligt.

Rawan Abdullah håber, at demonstrationen i Rønne blandt andet kan skabe mere opmærksomhed på de nogle af syriske flygtninges situation.

– Bornholmerne har, ifølge min mening, altid været gode til at vise solidaritet og medfølelse med deres medmennesker. Ikke kun i den her situation med de syriske flygtninge, men også generelt. Der er også demonstrationer i dag i de store byer i Danmark, men det er også vigtigt, at vi står her i Rønne i dag og udviser solidaritet, siger hun.

Lignende demonstrationer som den i Rønne fandt onsdag også sted i København og Aarhus. På Arbejderen.dk beskrives demonstrationernes budskaber således:

• Stop alle udvisninger til Syrien. Syrien er et land i krig.

• De syriske flygtninge skal ikke sendes hjem til et regime, som er kendt for massiv civil udslettelse og krigsforbrydelser.

• Danmark skal have en human og solidarisk flygtningepolitik.

• Drop ’midlertidigheden’ i den danske flygtningepolitik.