Cider er resultatet af nabosamarbejde

Cider er resultatet af nabosamarbejde
| ABONNENT | 3. FEB 2021 • 21:04
Henrik Nielsen
Journalist
| ABONNENT
3. FEB 2021 • 21:04

ERHVERV

Godt naboskab er meget værd. Det har bryggeriet Small Batch fundet ud af, siden det flyttede til Skansevej i Rønne i begyndelsen af 2019. Bryggeriet holder til i lokaler, hvor Espersen tidligere har forarbejdet fisk. I Espersens tidligere filetteringshal i samme bygningskompleks holder Bornholms Mosteri til.

Med naboskabet fulgte samtaler, med samtalerne fulgte tanken om et samarbejde, og med tanken fulgte handling.

– Vi har lavet bornholmsk cider med most inde fra mosteriet og er begyndt at samarbejde lidt om det. Frugt og frugtsaft gør, at man i et bryggeri tænker i de baner. Det var åbenlyst, når de lå lige inde ved siden af, siger Johnny Fagerlund, ejer af og direktør i Small Batch.

Cideren er lavet på æblejuice, sukker og gær og har en alkoholprocent på otte, hvilket gør den lidt stærkere end de fleste af de cidere, man kan købe i supermarkeder.

Eksperiment med pulp

I første omgang har Small Batch produceret 3.000 liter cider af almindelig presset saft, som Bornholms Mosteri presser til sin almindelige æblemost. Sideløbende er der gang i et projekt, som kan omdanne et af mosteriets affaldsprodukter til et værdiskabende produkt.

– Mosteriet har et restprodukt, pulp, som vi har lavet et par forsøg med at komme sukkervand på for at se, om vi kan trække smag ud af pulpen. Det er et produkt, de normalt bare smider ud. Og det kan vi faktisk, vi kan faktisk trække en rigtig, rigtig fin smag ud af pulpen, siger Johnny Fagerlund.

Eksperimentet fortsætter, når mosteriet presser igen til efteråret.

– Hvis vi kan få et ciderprodukt uf af det restprodukt, så bliver det noget mere bæredygtigt, så det er faktisk ret spændende, lyder det fra bryggeridirektøren.