Ailefo søger investor med 'kloge' penge efter år med underskud

Ailefo søger investor med 'kloge' penge efter år med underskud
Christiane Larsen producerer sin modellervoks på Rabækkevej i Rønne. Privatfoto
| ABONNENT | 2. MAR 2021 • 14:39
| ABONNENT
2. MAR 2021 • 14:39

ERHVERV

Man kan sådan set godt forstå, at Christiane Larsen føler trang til at sige øv!

Hendes virksomhed Ailefo, som producerer økologisk modellervoks, havde i 2020 et underskud efter skat på 65.986 kroner, og det til trods for, at hun fuldt og fast troede på, at det skulle blive et år med sorte tal på bundlinjen.

– Det går fremad hvert år, siger hun, som da også havde et endnu større minus på 373.989 kroner i 2019.

– Men vi blev jo ramt af corona i 2020. Havde pandemien ikke været der, er jeg overbevist om, vi har var gået i plus.

Og det havde så været første år?

– Ja, og det havde jeg glædet mig til, hvis jeg skal være helt ærlig, siger Christiane Larsen.

– Så jeg har blandede følelser, men alt i alt kan jeg kun være tilfreds med det regnskab, vi har for 2020, når jeg ser det i lyset af corona.

Hun er uddannet sygeplejerske, men begyndte i 2015 at eksperimentere med økologisk modellervoks i sit nystartede firma Ailefo – datteren Ofelias navn stavet bagfra. I 2016 kom hendes produkter på markedet, og i 2017 fik virksomheden af Bornholms Erhvervsservice prisen som årets virksomhed. I dag finder man da også Ailefos produkter i cirka 25 lande.

Og 2020 startede faktisk ganske godt, fortæller Christiane Larsen.

– Da hele Danmark lukkede i marts, fik vi et kæmpe boost i både marts og april, fordi rigtig mange gerne ville købe modellervoks til deres børn derhjemme, siger hun.

– Men så startede børnene i skole igen, og forhandlerne, som var blevet ramt af nedlukningen, blev meget forsigtige, så vi har kunnet mærke, at vi ikke kunne afsætte lige så meget, som vi ellers ville have kunnet.

To tredjedele af virksomhedens afsætning ligger i udlandet.

– Men også resten af Europa har været ramt af lock down grundet corona, siger hun.

– Vi plejer også at tage på messe i Paris, hvor vi opstarter nye forhandlere, som vi møder der, men det kunne vi heller ikke sidste år. På den måde har vi mistet en del omsætning, så at jeg kommer ud af året med et underskud på kun 65.000 kroner, kan jeg kun være tilfreds med. Men jeg ved også i min mave, at vi ville ha' haft et plus for første gang sidste år under normale omstændigheder.

Lock down

Ved regnskabsårets afslutning var firmaets egenkapital opgjort til minus 1.074.603 kroner.

– Men det skyldes også, at vi har investeret i maskiner, udviklet produkter, har købt tilbehør hjem og så videre, forklarer Christiane Larsen.

– Det er jo nødvendigt, når man skal starte op, men det er klart, at den skal i plus. Vi har endnu ikke haft en investor inde over, men vi er ved at være klar til det. Jeg kunne godt tænke mig at vokse endnu hurtigere – og det går jo fint derudad i betragtning af, at vi er startet fra nul. Jeg har også sparret med andre erhvervsledere på Bornholm, og nogle af dem siger: "Christiane, kunne det ikke være sjovt at nå hen, hvor du gerne vil være om 10 år, på kun fem år?". Og det kunne det da.

Du ser mulighed for, at det kan lade sig gøre?

– Ja, der er fint gang i virksomheden, og vi har en organisk vækst. Faktisk steg vores omsætning i 2020 i forhold til 2019 – selv om det er svært at sælge sit produkt til butikker, der rammes af lock down. Men det er klart, at en investor ville kunne give det et boost.

Søger du en investor?

– Ja, vi er så småt begyndt at kigge på, at det kunne vi godt tænke os. Men for mig handler det ikke bare om en pose penge, jeg kunne godt tænke mig det, der hedder kloge penge. Jeg er bevidst om, hvilke kompetencer, jeg søger i en investor, i forhold til, at vedkommende gerne må vide noget om eksport, om B2B-salg (business-to-business, som dækker handel mellem virksomheder frem for mellem en virksomhed og en forbruger, red.) og så videre, siger Christiane Larsen.

Tror du, 2021 kan blive året med sorte tal på bundlinjen?

– Ja, for pokker!

Afhænger det meget af, hvordan pandemien udvikler sig?

– Selvfølgelig gør det det, men jeg vil kæmpe med næb og klør for, at vi når det i år, ler hun

– Og selvfølgelig tror jeg på det, jeg ved jo, hvad der ligger af forespørgsler på mit skrivebord.

Og du går ikke og tænker, at det her går ikke?

– Nej, overhovedet ikke, siger Christiane Larsen, som har en ansat på 32 timer og en pakkepige, som kommer nogle gange om ugen.