Svært at undgå spejlglatte fortove og cykelstier

Svært at undgå spejlglatte fortove og cykelstier
Sådan så mange fortove og cykelstier i Rønne ud i sidste weekend.
TRAFIK | 10. JAN • 14:24
TRAFIK | 10. JAN • 14:24

Trods en ihærdig indsats for det modsatte, vil borgere desværre stadig kunne mødes af isglatte cykelstier og fortove, fortæller kommunens vintertjeneste.

Sne og is skabte i sidste weekend problemer og utryghed på særligt cykelstier og fortove i Rønne, da man flere steder kunne konstatere, at der ikke var ryddet.

Et af Tidendes cyklende avisbude kunne berette om spejlglatte cykelstier, og det kunne også tydeligt ses, at andre kæmpede med forholdene, lød det.

– Jeg mødte en ældre dame, der kom med rollator. Hun måtte gå ud på vejen, sagde Jørn Pedersen, der omdeler Tidende og var både uforstående og frustreret over, at man blev mødt med cykelstier, der var glatte som skøjtebaner.

I samme ombæring opstod spørgsmålet, hvorvidt det er private eller kommunen, der er ansvarlige for de farlige forhold, og med mere sne og potentielt isglatte veje i vente taler alt for, at det hurtigt bliver relevant igen.

Saltes ikke præventivt

Det er vintertjenesten, der i kommunalt regi har ansvaret, og i et skriftligt svar redegør Tue Salik Sandegaard Kristensen fra tjenesten for indsatsen.

Først og fremmest er det vigtigt at skelne mellem cykelstier og fortove, hvor der ikke er en grundejerforpligtigelse, og de steder der er. På førstnævnte er det kommunens ansvar, og på sidstnævnte er ansvaret hos lodsejeren, der har ejendommen, som grænser op til fortov eller sti.

I forhold til den kommunale indsats forklarer Tue Kristensen, at cykelstier klassificeres som enten b- eller c-veje, og med udgangspunkt i det politisk vedtagne regulativ om vintervedligeholdelse bliver den type veje ikke saltet præventivt.

– Tidsrummet, hvori der udføres indsats, er ligeledes begrænset af regulativet. Dette betyder, at b- og c-veje (herunder cykelstier) af og til når at blive både is-, og sneglatte, inden kommunen opstarter en indsats, fortæller Tue Kristensen.

Glat trods saltning

Derudover er det vigtigt at tilføje, at der på trods af saltning i nogle tilfælde kan gå noget tid, inden saltet har opnået den fulde effekt på isen, lyder det.

– Det er i øvrigt en af årsagerne til, at der typisk bliver udsendt glatførevarsel i forbindelse med opstart af indsats, så borgerne er opmærksomme på, at der fortsat kan være glat. Ved vejrforhold, som vi oplevede i weekenden, med skiftende frost, tø og våd nedbør, kunne nogle borgere derfor opleve glatte cykelstier og fortove på trods af vores saltning tidligt lørdag morgen, forklarer Tue Kristensen og afslutter:

– Vi gør rigtigt meget for at undgå både glatte veje og glatte cykelstier, men desværre vil der altid være en vis risiko ved særlige vejrforhold.

Offentlige fortove med grundejerforpligtigelse

På størstedelen af offentlige fortove påhviler det grundejere, som har ejendom op til fortovet, at bekæmpe glatføre og snerydde i nødvendigt omfang.

Det vil sige, at kommunen hverken bekæmper glatføre eller rydder sne på disse fortove.

I regulativet står:

”Kommunen har efter forhandling med politiet bestemt, at grundejere, hvis ejendom i byer og bymæssige områder grænser op til kommunens vej eller sti, skal snerydde, glatførebekæmpe og renholde".

Kilde: BRK

FÅ ABONNEMENT