Status på GPS-nedbrud: Stadig et mysterium, hvad der stoppede Express 1's sejlads

Status på GPS-nedbrud: Stadig et mysterium, hvad der stoppede Express 1's sejlads
Bornholmslinjen har anmeldt sagen om det forstyrrede GPS-siganal som en sikringshændelse til Erhvervsstyrelsens, som vil efterforske den. Arkivfoto
TRAFIK | Søndag 27. marts 2022 • 10:30

Tidende gør i denne version af artiklen opmærksom på følgende:

Søren Møller Nielsen, pressechef i Erhvervsstyrelsen, har efter artiklen oprindeligt blev bragt oplyst, at det ikke er korrekt, som det fremgår herunder, at en GPS-hændelse, som den der omtales, skal indberettes til Erhvervsstyrelsen. Han fortæller, at indberetningen sker til virk.dk, hvor man mere bredt indberetter sager til det offentlige, og som Erhvervsstyrelsen rigtig nok driver – men det er ikke styrelsen, der behandler sagen i det videre forløb. 

Ved en indberetning til virk.dk skal man bruge NemId, og i dette tilfælde vil den tilgå både Søfartens Cyber- og Informationssikkerhedsenhed under Søfartsstyrelsen og Center for Cybersikkerhed. Og det er disse to instanser, der videre behandler en sådan sag, oplyser pressechefen. 

 

Bornholmslinjen har fortsat ikke noget svar på, hvad der forårsagede en mere end to timer lang forsinkelse på 10.30-afgangen torsdag. Data fra skibets sorte boks er sikret ligesom den relevante videoovervågning, og nu ser Erhvervsstyrelsen på sagen.

Det står stadig hen i det uvisse, hvad det var, der forhindrede Express 1's GPS-system i at virke torsdag ved 10.30-afgangen.

Det oplyser rederiets pr- og kommunikationschef, Jesper Maack, som tidligere har fortalt til Tidende, at der var tale om en situation, som rederiet simpelthen aldrig har oplevet før.

Da vi skulle lægge til i Ystad,
fik vi igen forstyrrelser på signalet

Skibets GPS-signal viser besætningen, hvor det befinder sig, og da systemet brød ned, resulterede det i, at hurtigfærgen blev forsinket i cirka to timer og et kvarter. Kort efter klokken 10.30 efterlyste besætningen over højttalerne passagerer, som eventuelt måtte være i besiddelse af en GPS-jammer, som kan forstyrre GPS-signaler. Efterlysningen gav dog intet resultat, og trods tredobbelt backup på færgens GPS-system manglede signalet fortsat, hvorfor færgen trods en forespørgsel hos Søfartsstyrelsen ikke måtte forlade havnen med passagerer ombord.

Som tidligere oplyst i Tidende opstod der hos det tilkaldte politi og rederiets GPS-leverandør en teori om, at to østeuropæiske lastbiler på vogndækket kunne være udstyret med GPS-jammere, men rent faktisk er det stadig uklart, hvad der udløste problemet, fortæller Jesper Maack, som heller ikke kan konkludere, at de nævnte lastbiler havde en finger med i spillet.

Godt nok blev de kørt fra borde, og signalet vendte tilbage, men der var også andre ting, der blev kørt fra borde:

– Vi ved stadig ikke rigtig noget, siger Jesper Maack.

– Men vi kunne jo konstatere, at signalet forsvandt. Det er rigtigt, at vi kørte lastbilerne fra borde, men også flere andre ting, såsom bagagevogne, så vi kan faktisk bare konstatere, at på et tidspunkt vendte signalet tilbage, og så kunne vi sejle af sted mod Ystad – også med de ting, der var kørt fra borde. Da vi skulle lægge til i Ystad, fik vi igen forstyrrelser på signalet, men færgen blev tømt, og der kom nye passagerer og biler ombord, og siden da var signalet stabilt.

Relevante data

Hvad man kan udlede af episoden, skal andre vurdere, fortæller kommunikationschefen.

– Der er jo procedurer for alle mulige forhold, når man sejler med passagerer, og i en situation som denne er det Erhvervsstyrelsen, der skal tage affære. Vi har anmeldt sagen dertil som en sikringshændelse, og det er altså den procedure, som Søfartsstyrelsen har fastlagt for den slags situationer. Så nu afventer vi, hvad Erhvervsstyrelsens efterforskning eventuelt resulterer i.

Jesper Maack ved ikke, hvem der tilkaldte politiet i torsdags, og Bornholmslinjen har da heller ikke som sådan anmeldt sagen til politiet. Det er dog på foranledning af politiet, at rederiet har sikret de relevante data fra færgens sorte boks samt videoovervågningen af både de biler og passagerer, som kom ombord til 10.30-afgangen, fortæller han.

– Indtil videre har ingen bedt om materialet, og det bliver op til Erhvervsstyrelsen at vurdere, om det skal bruges, siger han og tilføjer:

– Der er jo altså ikke noget, der tyder på, at nogen havde ondt i sinde, men derfor var det da alligevel irriterende, at situationen opstod.

Skal I til at tænke på, hvordan I kan gardere jer mod, at folk kan ødelægge signalet med en GPS-jammer?

– Det er i hvert fald altid godt, når der sker noget nyt, at man lige evaluerer, hvad det handler om, og det er jo det, vi efterfølgende skal tale med Erhvervsstyrelsens sikkerhedsafdeling og Søfartsstyrelsen om. Lige nu er det lidt svært, fordi vi ikke ved, hvad der egentlig skete. Det er rigtigt, at vi havde en teori om de østeuropæiske lastbiler, men mistanken blev aldrig etableret som en kendsgerning.

Fejlsøgning

Det er vel også en problematik, I kan komme til at dele med alle mulige andre rederier og færger?

– Det er rigtigt, og måske skal vi til at tale rederierne imellem om, hvordan det eventuelt skal håndteres, men lige nu er det altså Erhvervsstyrelsen, der først og fremmest skal se på sagen. Den hører til hos styrelsen og ikke hos politiet, siger Jesper Maack.

Og dermed afventer I at få besked om, hvorvidt det lykkes at konkludere noget om hændelsen, og om den eventuelt vil give anledning til ændrede sikkerhedsprocedurer?

– Lige præcis. Vi må afvente undersøgelsen.

Og I aner rent faktisk ikke, om der overhovedet var en GPS-jammer på spil?

– Nej, vi aner det ikke. Vi har fejlsøgt alt det, vi kan, på skibene, men har ikke fundet noget. Så hvad der forstyrrede signalet er simpelthen uklart for os.

Og måske finder I aldrig et svar?

– Korrekt. Men der må være nogle eksperter, som konkluderer noget, og vi er klar til at hjælpe og bidrage med det, vi kan, siger Jesper Maack.

FÅ ABONNEMENT