Rederiet vil ændre kontrakten med kort frist: Trøst kan bede om mere tid

Rederiet vil ændre kontrakten med kort frist: Trøst kan bede om mere tid
– Det er vigtigt for mig, at vi træffer en beslutning på et oplyst grundlag, lyder det fra Jacob Trøst. Foto: Marine Gastineau
TRAFIK | 23. JAN • 19:00
TRAFIK | 23. JAN • 19:00

Det er vigtigt for Jacob Trøst, at beslutningen om, hvorvidt trafikkontaktrådet skal bakke op om en længere overfartstid på Ystad-ruten, træffes på et oplyst grundlag. Hvis ikke det grundlag er til stede, når rådet mødes mandag, skal der bedes om en udsættelse, mener han.

Kom med jeres bemærkninger senest den 31. januar.

Det var beskeden, da Bornholmslinjen den 16. januar sendte et ønske om ti minutters længere overfartstid på Ystad-ruten i høring hos trafikkontaktrådet. Men 15 dage til at formulere og sende et høringssvar til rederiets forslag er muligvis for lidt, og derfor kan det komme på tale, at Trafikkontaktrådet vil bede om fristudsættelse.

Det oplyser borgmester Jacob Trøst, der er rådets formand.

– Det har været i mine overvejelser og er et af de emner, vi kommer til at tage op på mødet. Det er vigtigt for mig, at vi træffer en beslutning på et oplyst grundlag, lyder det fra Jacob Trøst, der tilføjer:

– Det er også derfor, vi har stillet en række opklarende spørgsmål, som jeg håber, vi har svar på inden mødet.

Mødet, Jacob Trøst henviser til, holdes i trafikkontaktrådet mandag eftermiddag og er et ekstraordinært et af slagsen.

– Det lykkedes at lægge mødet i kalenderen ret hurtigt, men hvis det viser sig, at vi mangler afgørende information, så mener jeg, vi skal bede om udsættelse, siger Jacob Trøst.

Rederiets teknikere vil være til stede på mødet for at fremlægge de beregninger og analyser, der ligger til grund for anmodningen om længere overfartstid.

'Alt for kort varsel'

Bornholmslinjen oplyste mandag i en pressemeddelelse, at udbygningen af Rønne Havn har sendt de bornholmske hurtigfærger ud på så stor en omvej, at sejltiderne må ændres. I stedet for 80 minutter mener rederiet, at overfartstiden skal være 90 minutter, da færgerne bruger længere tid på både selve sejlturen og mere komplicerede manøvrer i havnen. Rederiets ønske er, at den nye sejlplan er godkendt og gældende allerede fra den 1. marts i år.

Men en deadline den 31. januar er alt for kort varsel, udtalte rådets næstformand, Morten Riis, til Tidende torsdag.

– Sagen burde enten være forelagt os noget før, eller også skulle vi have lidt bedre tid nu. Der kan jo være mange ting, som man synes skal belyses bedre, inden man træffer sådan en beslutning her, sagde Morten Riis.

Bornholms Passagerforenings formand, Torsten Sletskov, har også udtrykt, at man kunne have ventet med at bringe sagen op til det ordinære møde i slutningen af februar, og at sagen burde være forelagt rådet noget før.

Også Jacob Trøst selv har bekræftet, at det er kort tid at skulle formulere et høringssvar på.

Skal have 'rimelig frist'

Det fremgår af ydelsesspecifikationen i Transportministeriets kontrakt med Molslinjen om færgebetjeningen af Bornholm, at operatøren kan anmode om at få ændret en allerede godkendt sejlplan forudsat, at Trafikkontaktrådet inden da har fået 'en rimelig frist' til at udtale sig.

Tidende har spurgt Transportministeriet, om ministeriet i dette tilfælde mener, at kontaktrådet har fået en rimelig frist til at udtale sig om ændringen. Pressechef Martin Hein svarer, at det beror på en konkret vurdering af indholdet af høringen og at trafikkontaktrådet altid kan rejse spørgsmålet, hvis det vurderer, der ikke er tale om en rimelig frist.

Så Transportministeriet kan ikke på egen hånd vurdere, om trafikkontaktrådet har fået for kort frist til at afgive sin stillingtagen til en ændring af sejlplanen, som rederiet anmoder om?

– Hvis de mener, fristen er for kort, så handler det vel om, at den skal forlænges – og hvis den skal det, så vil det være naturligt at bede om det, lyder det fra Martin Hein.

Bornholmslinjens pr- og kommunikationschef, Jesper Maack, har tidligere erkendt, at der er tale om meget kort varsel.

– Vi er helt med på, at det her skal gå hurtigt, men det er fordi, det er akut. Men vi kunne ikke gøre noget, før vi fik analyser og den slags tilbage. Vi reagerede med det samme, vi havde muligheden for det, sagde Jesper Maack forleden.

Det er i sidste ende Transportministeriet, der skal enten godkende eller afvise Bornholmslinjens ændringsforslag til sejlplanen.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT