– Jeg skal lige sige med det samme, at det ikke er endeligt konfirmeret. De har ringet til mig og sagt det, men man laver lige et referat fra sådan et møde i forligskredsen for at bekræfte, at alle har hørt det samme, siger hun til Tidende.
Hvis onsdagens melding står til troende, vil Lillian Rasch Madsen gøre en sag klar til behandling, næste gang de politiske udvalg mødes. For nylig er der udarbejdet en orientering. Det var inden, Folketinget meddelte, at man gerne vil hæve sin bevilling fra 20 til 25 millioner kroner.
– Vores overslag siger, at det godt kan holde. Der er dog det lille aber dabei, at politikerne i februar vedtog, at administrationen skulle fortsætte med at tænke i det scenarie, men uden økonomi for regionskommunen. Man kan sige, at der altid er en risiko. Det er der ved alt, hvad man laver, og hvad nu hvis det bliver 27 millioner kroner. Jeg bliver nødt til at fortælle politikerne, at der altid er den risiko, og hvis der ikke er andre, der vil betale, hvad så. Hvordan vil de så gøre det? Det er den endelige beslutning, der skal træffes, siger Lillian Rasch Madsen.
Uhensigtsmæssigt om sommeren
Den kommunale administration har forberedt realiseringen af den ønskede løsning på Rønne Havn, så den kan iværksættes, når der foreligger en beslutning fra politikerne om at igangsætte anlægsarbejdet uden lokalplanlægning. Hvis politikerne beslutter, at det kræver en lokalplan, vil det medføre en forlængelse af den samlede proces, fremgår det af orienteringssagen.
– Vi har en forventning om, at hvis de kommer med et "go" før årsskiftet, så kan vi være klar til påsketrafikken 2024, siger Lillian Rasch Madsen.
Vurderingen er, at det af hensyn til trafikafviklingen på Rønne Havn ikke er hensigtsmæssigt at gennemføre anlægsarbejder i sommerhalvåret. Derfor er det først realistisk at begynde i efteråret 2023.