Minister afviser at genindføre ordning om sociale rabatter

NYHED | ABONNENT | 11. NOV 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
11. NOV 2023 • 05:30

Det har længe været et ønske fra flyselskabet DAT at få genindført ordningen om sociale rabatter på flyruterne fra Bornholm. Transportministeren oplyser nu til Tidende, at han ikke mener, ordningen skal genindføres.

Igen og igen har direktøren i flyselskabet DAT, Jesper Rungholm, advokeret for, at staten skulle genindføre den statslige støtteordning om sociale rabatter på flyruten mellem Bornholm og København. Det er en ordning, hvor flyselskabet kan tilbyde billigere billetter til udvalgte grupper - eksempelvis studerende - mod at modtage kompensation fra staten.

Men skal man tro et svar fra transportminister Thomas Danielsen (V), har det været til ingen verdens nytte. I et svar til Tidende oplyser ministeren nemlig, at han ikke mener, ordningen skal genindføres.

"Under Covid-19 var der en helt særlig situation, hvor vi i en kort periode gav sociale rabatter, fordi aktiviteten var meget begrænset. Jeg mener ikke, at staten generelt skal give tilskud til, at flyselskaber kan tilbyde billige billetter til særlige grupper som for eksempel studerende", skriver Thomas Danielsen i et skriftligt svar.

Rabatter kan gøre en forskel

Så sent som i onsdagens Tidende vurderede Jesper Rungholm, at man formentlig bliver nødt til at skære yderligere i antal afgange på ruten på grund af vedligeholdelsesomkostninger, der er 'eksploderet'. Tidligere har flyselskabet sågar kørt en kampagne for at få kunderne til at lægge pres på daværende transportminister Trine Bramsen (S) med målet at få genindført ordningen. Den 20. april 2022 skrev Tidende, at det havde kastet 467 henvendelser af sig.

Ifølge Jesper Rungholm ville sociale rabatter 'helt klart ændre tingenes tilstand', har han tidligere udtalt. Bornholms Passagerforenings formand, Ann Hartl, har ligeledes 'i stor stil' bakket op om Rungholms ønske om sociale rabatter, oplyste hun i torsdagens Tidende.

Transportminister Thomas Danielsen skriver i sit svar til Tidende, at man i stedet kanaliserer støtte til de små regionale lufthavne.

"Vi sikrer fra statens side, at de små regionale lufthavne i Esbjerg, Midtjylland, Sønderborg og på Bornholm får støtte, så der er de bedste muligheder for at drive flyruter", skriver han.

Ifølge regeringsudspillet får Bornholms Lufthavn fra 2025 frem til 2030 18,7 millioner kroner ekstra om året i underskudsstøtte for blandt andet at forhindre gebyrstigninger eller indførelse af nye gebyrer.

'Ministeren er disconnected'

"Det er nødvendigt, at der er en flyrute til og fra Bornholm. Både for erhvervslivet og for hastende transporter, som for eksempel patienter, der skal til undersøgelser i København. Derfor er der også en aftale mellem regionen og den nuværende operatør om et stort antal biletter. Samtidig støtter vi lufthavnen på Bornholm med et beløb, der svarer til nogenlunde 200 kroner per passager - både ankomne og afgående - og det giver et solidt udgangspunkt for at drive flyruten", skriver Thomas Danielsen i sit skriftlige svar til avisen

Men mere støtte til Bornholms Lufthavn giver ikke de bedste muligheder for at drive flyruten fra øen, lyder det imidlertid fra Jesper Rungholm.

– Han er disconnectet. Det rækker simpelthen slet ikke. Hans lufthavnsstøtte har jeg simpelthen ingen idé om, hvordan skal føre til, at vi kan få understøttet nogle ruter, der har svært ved at løbe rundt. Det har jeg ingen forståelse for. Det er på en helt anden planet, han befinder sig, siger Jesper Rungholm om Thomas Danielsens svar.

– Jeg kan ikke se, hvordan det, at lufthavnen får støtte til sin drift, sikrer, at vi har passagerindtægter. På Bornholm er der ingen passagerafgift - det har der ikke været i mange, mange år. Så vi får ingen reduktion i vores omkostninger ud af det her, siger Jesper Rungholm - og dog:

– Det skulle da lige være, hvis Bornholms Lufthavn siger, vi ikke skal betale handling (servicering af flyet, når det står på jorden, red.) eller startafgifter mere. Altså at lufthavnen nu er fri og gratis. Hvis det skulle ske, så får vi forbedrede vilkår.

Fra Trafikstyrelsen, der driver Bornholms Lufthavn, lyder det dog, at det er for tidligt at sige, hvad støttekronerne kan komme til at betyde for lufthavnen.

"Vi har noteret os, at der i regeringens udspil ligger et ønske om, at midler fra flyafgiften også skal muliggøre nye grønne løsninger i lufthavnene. Det er rigtigt positivt", skriver styrelsens økonomichef Tina Henriksen i en mail til Tidende.