Klar besked: Pmv'er på vej ud – også i Jylland

Klar besked: Pmv'er på vej ud – også i Jylland
Planen er, at de nuværende pmv M113-ambulancer skal være en del af vinterberedskabet til og med vintersæsonen 2022-23, og der er ingen planer om at forlænge deres levetid, oplyser Forsvarskommandoen, hverken på Bornholm eller de jyske skydeterræner. Foto: Lars Lilholm/Det Bornholmske Hjemmeværn
NYHED | ABONNENT | 14. FEB 2022 • 15:30

Ifølge Forsvarskommandoen er der ingen aktuelle planer om at forlænge levetiden på de pansrede mandskabsvogne, som indgår i vinterberedskabet. Det samme gælder de vogne, som agerer brandslukningskøretøjer i Jylland, lyder det.


Vintersæsonen 2022-2023 bliver efter alt at dømme den sidste, hvor pansrede mandskabsvogne af typen M113 fungerer som ambulancer på Bornholm. Det er planen lige nu, og der er ingen aktuelle planer om at levetidsforlængelse af den pansrede mandskabsvogn (pmv) M113.

Det fortæller Forsvarskommandoen i en mail til Tidende via sin kommunikationsafdeling.

Efter vintersæsonen 2022-2023 er Forsvaret stadig ansvarlig for at stille køretøjer til rådighed for beredskabet, og valg af køretøjstype sker derfor på baggrund af de typer, som Forsvaret råder over.

"Ved endelig udfasning af PMV M113 vil Forsvaret anvise en anden køretøjstype, som kan løse opgaven, hvilket forventes at blive pansrede mandskabsvogne af typen Piranha", skriver Forsvarskommandoens kommunikationsafdeling.

Piranhaerne kører på hjul, mens M113 er et bæltekøretøj.

Også i Jylland

Udfasningen gælder også for de M113-køretøjer, der er i brug ved skydeterrænerne i Oksbøl og Borris, hvor de anvendes som brandslukningskøretøjer, oplyser Forsvarskommandoen. I debatten om det bornholmske vinterberedskab har det ellers været fremme, at deres levetid ville blive forlænget. Det er der ingen aktuelle planer om, lyder det.

"Dette gælder tillige for de M113-køretøjer i brandslukningskonfiguration, der er i brug ved de jyske skydeterræner. For sidstnævnte køretøjer er det alene brandslukningsmateriellet, som umiddelbart er nødvendigt at udbedre for at kunne virke i den resterende levetid", skriver Forsvarskommandoen således.

Terrængående egenskaber

Forsvarskommandoen pointerer, at der i dag er et tæt og godt samarbejde mellem Forsvaret og Hjemmeværnet, der begge leverer køretøjer og personel til løsning af det beredskab, som kan assistere ambulanceberedskabet og politiet med at komme frem i snevejr. Dette gælder også på Bornholm.

"Forsvaret bidrager i dag med køretøjer med særlige terrængående egenskaber. Dette har i flere år blandt andet været pansrede mandskabsvogne af typen M113, der dog efter årtiers brug nu er under udfasning. De to M113-ambulancer, som p.t. indgår i sneberedskabet på Bornholm, er i dag de eneste M113, der anvendes i Hæren og forventes udfaset efter vintersæsonen 2022-2023", skriver Forsvarskommandoen.

Brug og smid væk

Meldingen fra Forsvarskommandoen stemmer overens med det, folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V) har fået oplyst, siden han i december rejste debatten om PMV'ernes fremtid overfor daværende forsvarsminister Trine Bramsen (S).

For ham er det afgørende, at Piranha er lige så god til at køre i sne som M113, og at mandskabsvognene står fast på Bornholm i vinterens beredskabsperiode. Grundlæggende undrer han sig dog over, at Forsvaret ikke vil benytte sig af M113 til det lokale vinterberedskab, så længe de kan køre.

– De må have masser af reservedele liggende på hylderne. Det er ikke sådan, at fordi man udfaser PMV'en, så forsvinder reservedelene også, plus man har det lokale kendskab til at vedligeholde de her biler. I min verden er det heller ikke i tråd med, at man skal få mest muligt ud af ressourcerne. Det her brug og smid væk-koncept køber jeg ikke, når det kommer til vores M113'erne. De kunne godt køre videre, siger Peter Juel-Jensen.