Sneberedskab truet af nye pansrede mandskabsvogne

Sneberedskab truet af nye pansrede mandskabsvogne
Det danske forsvar er ved at udfase de pansrede bæltekøretøjer af modellen M113. Det er sådan nogle, som via Det Bornholmske Hjemmeværn indgår i det lokale sneberedskab. Derfor spørger folketingsmedlem Peter Juel-Jensen forsvarsminister Trine Bramsen, om hun vil være med til at sikre, at Det Bornholmske Hjemmeværn fortsat kan løse opgaver med M113. Foto: Ole Andreasen / Det Bornholmske Hjemmeværn
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 2. JAN 2022 • 07:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
2. JAN 2022 • 07:30

Opdateret med en kommentar fra chefen for Hærhjemmeværnsdistrikt Fyn.


Pansrede mandskabsvogne på bælter er ved at blive erstattet af nyere modeller på hjul. Det kan ramme det lokale sneberedskab, og derfor har folketingsmedlem Peter Juel-Jensen spurgt forsvarsminister Trine Bramsen, om hun er indstillet på at sikre, at hjemmeværnet fortsat kan løse opgaver med de nuværende bæltekøretøjer.


I det danske forsvar er pansrede mandskabsvogne på gummihjul ved at erstatte tidligere modeller, der kører på bælter. De nye Piranha-vogne er bedre og mere driftssikre.

– Det er en naturlig konsekvens af, at der sker en udvikling på det militære område, og så ændrer prioriteringerne sig også, siger folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V), som blandt andet sidder i forsvarsudvalget.

Alligevel har han sendt et spørgsmål til forsvarsminister Trine Bramsen (S), hvor han spørger, om hun vil være behjælpelig med at sikre, at der fortsat vil være mindst en pansret mandskabsvogn på bælter på Bornholm. Modellen M113 G4 AMB indgår nemlig i det lokale sneberedskab.

– En gang i efteråret løb jeg ind i en af de frivillige fra Det Bornholmske Hjemmeværn, som sagde, at der bliver udfordringer, både med at skaffe reservedele og fordi man ikke ved, hvad materiel, man har at gøre med. Man synes, at man har fundet er god løsning, og man kender materiellet godt, så det vil man gerne fortsætte med, siger Peter Juel-Jensen om baggrunden for spørgsmålet til forsvarsministeren.

Enestående køretøj

For det bornholmske folketingsmedlem handler det om at rejse spørgsmålet, mens tid er, og inden alle M113-mandskabsvognene forsvinder.

– Der er truffet en politisk beslutning om, at de skal udfases, men det betyder jo ikke, at de frivillige bornholmske hjemmeværnere ikke kan få nogle reservedelsstumper, så de han holde en PMV kørende, således at den kan indgå i det bornholmske sneberedskab, siger Peter Juel-Jensen.

PMV er kort for pansret mandskabsvogn.

M113 gjorde sit indtog i det danske forsvar i 1964. Inden da havde amerikanerne brugt den i Vietnamkrigen. Selvom modellen har udtjent sin værnepligt i det professionelle forsvar, egner den sig stadig til det frivillige hjemmeværns andel af sneberedskabet, mener venstremanden.

– Jeg tror, vi kommer længst ved at følge dem, der har fingrene nede i bolledejen, og det er altså Det Bornholmske Hjemmeværns frivillige, når det gælder sneberedskabet. PMV'en er et enestående køretøj, og man skal nok passe og pleje den igennem året og sørge for, at den kan komme ud at køre, man skal bare have lov til det og have de nødvendige reservedele, og dem bør der være rigeligt af, i og med at man er ved at udfase dem, siger han.

Politisk medgørligt

Peter Juel-Jensen stillede spørgsmålet til ministeren lige inden jul og har ikke fået svar endnu, men han har en forhåbning om, at hun vil være lydhør. Det er nemlig ikke kun på Bornholm, at hjemmeværnet indgår i sneberedskabet med bæltekøretøjer. Det samme er tilfældet på Fyn, hvor Trine Bramsen er valgt, fortæller han.

– Der vil man også meget gerne beholde dem. Jeg har stillet spørgsmålet for at sikre mig, at det her er noget, vi får taget stilling til rimelig hurtigt, inden alle de gamle PMV'er bliver sendt ud af landet som jernskrot, men også fordi jeg ved, at forsvarsministeren på sin hjemmebane har en lignende ordning, og det gør, at det måske er mere politisk medgørligt, siger han.

Chefen for Hærhjemmeværnsdistrikt Fyn, oberstløjtnant Ulrich M.H. Arensbach, fortæller til Tidende, at Hærhjemmeværnsdistrikt Fyn ikke længere har pansrede mandskabsvogne på bælter, som kan indgå i sneberedskabet. Det blev ændret for et par år siden.

Endelig handler det også om at understøtte den indsats, de frivillige i Det Bornholmske Hjemmeværn gør, hvis vejrguderne sender store snemængder ned over Bornholm.

– Jeg er allermest glad for, at vi har nogle frivillige, som lægger så mange timer i det. Ildsjæle er svære at stampe op af jorden i øjeblikket, og det bliver sværere på den anden side af det her coronahalløj. Derfor skal man gøre alt for at lytte til dem, siger Peter Juel-Jensen.

Hjælp udefra

Hvis forsvarsministeren ikke er indstillet på at efterkomme det bornholmske folketingsmedlems ønske, må Bornholm afvente hjælp udefra, hvis øen igen bliver ramt af snemængder som i 2010.

– Piranhaen kommer ikke til Bornholm i første omgang. Det ligger i beredskabsplanerne, at hvis vi skulle få et massivt snefald, så skal de sejles til Bornholm for så at kunne løse sneberedskabet. Jeg tror, at alle bornholmere er glade for hjælp, der skal sejles til øen, men vi vil gerne selv kunne komme i gang med at løse opgaverne, for der går en rum tid, inden sådan nogle kommer til øen, siger Peter Juel-Jensen.

Han minder i den forbindelse om, at der gik flere dage, inden der kom gravehjælp udefra i snevinteren 2010.

– Sådan skal det ikke være, når vi skal hente syge og sårede eller fødende kvinder rundt omkring på hele øen. Så vil vi gerne have vores egne PMV'er, siger Peter Juel-Jensen.


Spørgsmålet