Skal få børn og unge til at stoppe: Sådan skal millionbeløb bruges

Skal få børn og unge til at stoppe: Sådan skal millionbeløb bruges
Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
SUNDHED | Onsdag 3. juli 2024 • 19:00
SUNDHED | Onsdag 3. juli 2024 • 19:00

Bornholms Regionskommune har fået godt 3,3 millioner kroner af staten til at udvikle et ryge- og nikotinstoptilbud til børn og unge. Kommunen vil både lytte til børnene, de unge og fagfolkenes viden - og selv komme med input til metoder.

At Bornholms Regionskommune får godt 3,3 millioner kroner til at styrke og udvikle sit ryge- og nikotinstoptilbud, er en nyhed, der er så ny, at den endnu ikke er nået frem til regionskommunens chef i Center for sundhed og omsorg, da Tidende tirsdag eftermiddag beder om en kommentar.

– Men det lyder meget glædeligt, skriver centerchef Louise Juel Pedersen umiddelbart i en mail.

Spørgsmålet er dog, hvordan regionskommunen vil bruge de 3,3 millioner kroner, der på baggrund af en politisk aftale er udmøntet af Sundhedsstyrelsen? Det vil centerchef Louise Juel Pedersen gerne svare på onsdag - for der er nyheden også landet i hendes indbakke.

– Sundhedsstyrelsen har givet pengene til metodeudvikling af ryge- og nikotinstoptilbud til børn og unge under 25 år. Derfor har kommunen søgt penge dels til at designe, udvikling og rekrutteringsmateriale. Gennemførelse af ryge- og nikotinstoptilbud vil ske i tæt samarbejde med bornholmske børn og unge og en række fagfolk, oplyser Louise Juel Pedersen, der tilføjer, at der også er søgt om penge til at eksperimentere med 'utraditionelle metoder' uden at uddybe det yderligere.

– Vi er spændt på at høre, hvad både børn, de unge og de fagfolk, der inddrages, har af idéer, lyder det fra centerchefen.

Kommunen byder selv ind med brugen af adfærdsdesign, forældreinddragelse og søvn som metoder til at få børn og unge til at stoppe med at ryge og bruge nikotin.

– Adfærdsdesign, da det er en tværdisciplinær metode, der blandt andet handler om, hvordan man finder ’motoren’ bag uønskede adfærd. Og hvordan man kan hjælpe sig selv til at få stoppet og erstattet uønsket adfærd med ny og ønsket adfærd. Forældreinddragelse - i forhold til de yngste børn - ud fra en antagelse om, at det kan være hensigtsmæssigt at give forældre værktøjer, som de kan bruge i forhold til at støtte deres børn i et nikotinstop, forklarer Louise Juel Pedersen, der også kommer ind på søvn som middel.

– Det er ud fra den antagelse, at søvn er afgørende for vores overskud og dermed også indirekte har indflydelse på de valg, vi træffer.

Projektets målgruppe er børn og unge på to folkeskoler samt elever på dele af Campus Bornholm, og i alt er der tale om cirka 80 børn og unge. De omtalte fagfolk tæller blandt andet ledere fra to af øens skoler og Campus Bornholm, politiets forebyggende enhed og Kræftens Bekæmpelse. Derudover deltagere fra Bornholms Regionskommune forebyggelsesenheden, sundhedsplejen, rusmiddelenheden og tandplejen.

I alt udmøntes 58,6 millioner kroner til 17 projekter på tværs af 38 kommuner i perioden 2024-2027.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT