Om en måned går turen til Paris: 'Vi får folk i gang'

Om en måned går turen til Paris: 'Vi får folk i gang'
Team Rynkebys gule cykeltrøjer lyste op i Snellemark Centret, hvor holdets støtteforening samlede penge ind, så den kan hjælpe rytterne, når de kører penge ind til syge børn. Foto: Henrik Nielsen
NYHED | ABONNENT | 28. MAJ 2023 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
28. MAJ 2023 • 05:30

Om en måned kører Team Rynkeby Bornholm til Paris. Pinselørdag var holdet i Snellemark Centret for at gøre lidt reklame for sig selv og for at skaffe ryttere til næste års hold.


Gul plejer at være en farve, man forbinder med påske, men pinselørdag satte den sit tydelige præg på Snellemark Centret. Ikke i form af pinsepynt, hvis noget sådant eksisterer, men som den dominerende kulør på flere identiske trøjer på begge etager af butikscentret i Rønne.

Det kunne ligne et reklamefremstød for juice og saft i Kvickly, men det var noget helt andet, der blev markedsført, nemlig det lokale Team Rynkeby, som om en måneds tid kører mod syd på den årlige tur til byernes by i Frankrig.

– Vi er her for at skabe noget fokus omkring det her projekt, og så er vi også i gang med at gøre opmærksom på, at der er et hold igen til næste år, som vi skal have nogle ryttere til og servicefolk, motorcyklister og hvad vi allers skal bruge for at få sådan et hold til at køre, siger holdkaptajn Claus Duevang, da Tidende kigger fordi.

Han står lige foran Snoir, hvor et stort lykkehjul er sat op. Længere henne ad gangen kan man køre om kap mod en rynker, som medlemmerne af Team Rynkeby kalder sig selv. Det foregår på en stationær cykel koblet til en computer. Nede for enden af rulletrappen kan man købe kage, gin og andre gode ting. Det hele handler om at samle penge ind til Team Rynkeby Bornholms støtteforening, som hjælper rytterne, når de samler penge ind til kritisk syge børn.

Alle er velkomne

Claus Duevang har været med i fem år, alle år som rytter, og han oplever, der er stor opbakning til det lokale Team Rynkeby, og alle, han møder, kender den gule cykeltrøje. For ham begyndte det med, at en ven ringede og sagde, han skulle være med i Team Rynkeby.

– Det faldt så mærkeligt sammen, at min hustru fik konstateret modermærkekræft. Jeg ved godt, det ikke er voksne, vi cykler for, men al forskning er vigtig, og så gav det pludselig god mening. Nu hvor jeg er kommet på Rigshospitalet siden 2018, ser jeg alle de børn, som kommer igennem. Der ser man pludselig, hvor meget mening, det her giver, og så kan man ikke slippe det. Børnene har ingen mulighed for at gøre noget, og vi kan gøre alt, siger Claus Duevang, som har været holdkaptajn for Team Rynkeby Bornholm i to år.

En del ryttere og hjælpere melder sig selv, men der skal også gøres et stykke arbejde for at gøre opmærksom på, at cykelholdet i de gule trøjer stadig eksisterer her på øen.

– Vi vil gerne have nogle flere til at hjælpe til med det her vigtige projekt. Alle er velkomne, og så plejer det altid at flaske sig sådan, at vi får fyldt op med alle de kompetencer, der skal bruges på et hold, siger kaptajnen.


Anna Carina Jeppesen, holdkaptajn Claus Duevang og Tine Dam var tre af de rynker, som deltog i pinsens fremstød for cykelholdet, som både samler ind til kritisk syge børn og gør noget for folkesundheden på Bornholm. Foto: Henrik Nielsen

En familie

Overvejer man at melde sig som rytter, skal man vide, at holdet har nogle krav til hastighed, når det cykler til Paris. Men det hjælper også deltagerne med at komme i den nødvendige form.

– Vi træner i 10 måneder, og det plejer faktisk at lykkes at få alle med. Vi starter alle på forskellige niveauer, og nogle er nødt til virkelig at træne hårdt i starten, fordi grundformen måske ikke lige er til det. Men vi har nogle gode trænere tilknyttet det her hold, så vi kan nok få trænet de fleste op til det, siger Claus Duevang.

Der er tilknyttet folk, som kan hjælpe med kostplaner og skræddersyede træningsprogrammer, og for nogle kan holdet være startskuddet til at lave om en livsstil.

– Udover at hjælpe kritisk syge børn synes jeg faktisk, at det her projekt også har en form for sundhedseffekt på Bornholm. Vi får folk i gang med at cykle, og der er rigtig mange, som cykler, når de er færdige med Rynkeby. Tidligere rynker mødes stadigvæk og cykler, og det er et fantastisk sammenhold, man får, siger Claus Duevang.

Det gælder i hele landet, tilføjer han.

– Hvis man siger, at man er eller har været på et rynkehold, så åbner det en hel masse muligheder. Man tænker, det er en familie, man er kommet ind i.

 


Om Team Rynkeby

Team Rynkeby samler penge ind til Børnecancerfonden og Børnelungefonden

Årets tur til Paris begynder 8. juli.

Tilmelding til næste sæson skal ske senest 31. august.