Akut mangel: Mange kan ikke komme til tandlægen

Akut mangel: Mange kan ikke komme til tandlægen
Der er ikke mange tomme tandlægestole på Bornholm for tiden. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 8. JUL 2022 • 06:00
NYHED | ABONNENT
8. JUL 2022 • 06:00

Det er ikke nemt at få en tandlægetid på Bornholm. Endnu en klinik står til at lukke, og løsningen ligger ikke lige for, lyder det fra Tandlægeforeningen.

Manglen på tandlæger er blevet et meget stort problem på Bornholm.

I forvejen har mange svært ved at finde en tandlæge, der har tid og plads, og hvis Hanne Jørgensen ikke finder en til at overtage hendes klinik i Nexø, vil yderligere to-tre tusind patienter til januar stå uden tandlæge. Og det kan umiddelbart være svært at se, hvor løsningen skal komme fra nu og her.

– Vi har de sidste mange år uddannet for få tandlæger på trods af, at vi faktisk har en prognoserapport tilbage fra 2013, der viser, at vi skal uddanne nogle flere, hvis vi ikke skulle ende, hvor vi nu er endt, siger Susanne Kleist, der er formand for Tandlægeforeningen til Tidende.

– Alle har vidst det, men dem der har haft mulighed for at beslutte, at der skal optages flere studerende, og sætte penge af til det, har ikke gjort det, fortæller hun.

Ti år for sent

I slutningen af marts blev den politiske udmøntningsaftale om uddannelsespladser fremlagt, og i aftalen er der afsat 125 miliioner kroner til at øge optaget på de to tandlægeuddannelser, der svarer til cirka 30 studerende årligt. Men det kommer alt for sent, mener Susanne Kleist.

– Det vil hjælpe noget, men der går altså fem-seks år, før de er færdige. Så vi har et vakuum lige nu, hvor vi faktisk er ret meget på den, fortæller Susanne Kleist.

Er man kommet på bagkant, som du ser det?

– Ja, det er man helt klart. Det er næsten 10 år siden, at vi begyndte at sige, at der skulle uddannes flere, men man har valgt at skære i studiet i stedet.

Kan man risikere, at man ikke kan komme til tandlægen, hvis man har behov for det?

– Vi har en forpligtelse til at prøve at hjælpe, men der er kun 24 timer i døgnet. Så det er desværre et faktum, at man måske ikke kan komme til tandlægen. Og der er Bornholm meget mere udsat, end man er i mere landfaste steder i Danmark, siger Susanne Kleist.

Midlertidig løsning

En af de store udfordringer ved at få flere tandlæger til Bornholm er at lokke de nyuddannede herover.

– Hvis man som nyuddannet skal komme til Bornholm, skal man måske have en særlig tilknytning, så man tænker, at man gerne vil tilbage, siger Susanne Kleist.

Hun tilføjer, at de fleste gerne vil have noget kollegial sparring, hvilket måske kan være sværere at finde på Bornholm.

Vi mangler simpelthen nogle mennesker,
og jeg ved desværre ikke,
hvor jeg skal stampe dem op

Susanne Kleist
formand, Tandlægeforeningen

Et bud på en løsning på det problem kan til gengæld være under opsejling. Peter Østergaard sidder som formand i Region Hovedstadens Tandlægeforening, og han er en del af det, som bliver kaldet "Sommertandlægevagt". Det går i grove træk ud på, at der i sommerperioden kommer et ekstra hold tandlæger til Bornholm for at tage noget af det værste pres fra de eksisterende tandlæger på øen.

– Vi har prøvet at få et rigtig godt samarbejde op at stå med regionen. Så får vi noget i gang, og så kan vi forhåbentlig senere planlægge noget lidt mere langvarigt, siger Peter Østergaard.

Målet er på sigt at få skab noget "hype" og noget kollegial stemning på Bornholm, så flere tandlæger får lyst til at komme hertil.

– Der skal et nyt flow af kolleger til Bornholm, og det er det, vi har gang i. Det giver dels aflastning, og forhåbentlig vil der også være nogle tandlæger, der tænker, at det kunne være sjovt at prøve, fortæller Peter Østergaard.

Mangler ganske enkelt hænder

Men selvom der bliver forsøgt at gøres noget ved den meget problematiske situation, så står man stadig med en helt grundlæggende udfordring, der er svær at gøre noget ved.

– Vi mangler simpelthen nogle mennesker, og jeg ved desværre ikke, hvor jeg skal stampe dem op. Kan vi så få udenlandske tandlæger til at komme? Det er svært, fordi vi har et ret højt kvalitetskrav til vores uddannelse. Og der er i øvrigt heller ikke, så mange overskydende tandlæger i andre lande i Europa, siger Susanne Kleist.

Det bliver derfor kun endnu mere kritisk, når Hanne Jørgensen har så store udfordringer med at komme af med sin klinik, at hun muligvis er nødt til at lukke og slukke. Og det er i øvrigt prisværdigt, at hun overhovedet har overskud til at forstætte så længe, som hun gør, mener Peter Østergaard.

For Susanne Kleist er det frustrerende ikke at kunne tegne et mere positivt billede af situationen.

– Det er en lille smule trist at skulle sige, at jeg ikke har nogen løsning, fordi det ville jeg rigtig gerne have, siger hun.