Hanne kan ikke sælge: Snart står over 2.000 patienter uden tandlæge

Da Hanne Jørgensen fik konstateret kræft, var der ingen andre udveje end at sætte sin tandlægeklinik til salg. Men manglen på tandlæger er efterhånden så markant, at det er tæt på umuligt at finde en overtager.
Hanne Jørgensen har haft tandlægeklinikken på Torvet i Nexø siden 1989, men nu er hun blevet nødt til at skille sig af med den.
– Jeg fik konstateret cancer i december og har været igennem en større behandling med både stråling og kemoterapi. Jeg var tilbage på arbejde i februar, men min energi er slet ikke den samme mere. Jeg er desuden blevet 65 år, og jeg har desværre ikke overskuddet til at fortsætte, som selvstændig klinikejer længere, siger Hanne Jørgensen, da Tidende møder hende på klinikken i Nexø.
Sygdommen tager for meget energi, og det er umuligt at gå for langt ned i timer, fordi klinikken har så mange patienter, at de dagligt også er nødt til at sige nej til mange nye patienter. Derfor leder hun nu efter en til at overtage klinikken.
Jeg har spurgt fra Herodes til Pilatus,
og jeg er også begyndt at spørge i Sverige,
men lige nu er der måske bare ikke nogen,
der er interesseret i at overtage en tandlægeklinik i Nexø
Hanne Jørgensen
tandlægeklinikken på Torvet i Nexø
– Jeg startede med at forsøge at få solgt til en ny tandlæge, der ville kunne overtage mine patienter og drive klinikken videre. Det har desværre vist sig ikke at være muligt. Efter det har jeg forsøgt at forære klinikken væk, for at der skulle komme en ny tandlæge og fortsætte min klinik, hvilket heller ikke har været muligt, siger Hanne Jørgensen og fortsætter:
– Vi har et internt netværk for tandlæger på Facebook, hvor jeg, lidt som en spøg og lidt i alvor, kaldte det for et “ophørsudsalg”. Jeg har spurgt fra Herodes til Pilatus, og jeg er også begyndt at spørge i Sverige, men lige nu er der måske bare ikke nogen, der er interesseret i at overtage en tandlægeklinik i Nexø, fortæller Hanne Jørgensen.
Hvad gør man så?
– Det betyder, at så må man i stedet lukke og slukke. Det er jeg virkelig ærgerlig over, fordi det er en klinik, noget personale og nogle patienter, jeg har holdt af og investeret rigtig meget af mit liv og min tid i. Derudover er det også ærgerligt for hele øen. Jeg har lige nu 2.000-3.000 patienter. De kommer til at stå uden tandlæge fra 1. januar, og det er et stort problem i mine øjne, siger tandlægen.
Svær situation
Hanne Jørgensen startede som tandlæge tilbage i 1983, og i 1989 arvede hun klinikken i Nexø fra sin far. Hun er vokset op i bygningen, og det er i det hele taget ikke nogen beslutning, hvis det ender med, at der ikke findes en overtager.
– Min far byggede huset her i 1954, og det var mit barndomshjem. Det er endnu en grund til, at det ikke er nogen let beslutning for mig at skulle lukke, uden at klinikken bliver drevet videre. Det kunne også være fint, hvis der kom en tandlæge som havde mod på at overtage klinikken under den forudsætning, at jeg blev lidt og arbejdede sammen med vedkommende et stykke tid. Men energien til at være selvstændig klinikejer og stå med hele ansvaret, den er der ikke længere, fortæller Hanne Jørgensen.
Netop derfor har hun nu også været nødt til at sætte en deadline for, hvornår hun skal stoppe.
– Jeg har nu taget konsekvensen og sat en dato for, hvornår jeg lukker klinikken, såfremt der ikke inden da er kommet en køber/overtager, siger hun.
Hvad kan man gøre, når man skal af med sin tandlægeklinik, men der ikke er nogen til at overtage den? Det er i forvejen et velkendt problem, at der mangler tandlæger og i særdeleshed på Bornholm, så det kan på papiret virke lidt håbløst.
– En anden kollega, der havde tandlægeklinik i Nexø, måtte også lukke sin klinik for år tilbage, da der heller ikke på det tidspunkt var en aftager. Dengang overtog vi andre tandlæger på øen patienterne. Det kan bare ikke blive ved på den måde, fortæller Hanne Jørgensen.
Er der ikke nogen længere oppe i systemet, der kan gøre noget, fordi ellers ender det med, at vi til sidst ikke har tandlæger på Bornholm?
– Tandlægeforeningen kan desværre ikke gøre noget i min akutte situation. Kommunen kan heller ikke få tandlæger, og der mangler tandlæger i den kommunale tandpleje. Så der er et større problem med tandlægemangel generelt, lyder det fra tandlægen.
De nyuddannede vælger noget nemmere
Hanne Jørgensen sad selv som formand for Bornholms Tandlægeforening i 15 år og har kunnet følge den negative udvikling på tæt hold. En af forklaringerne på, hvorfor det er så svært at finde en overtager til klinikkerne, skal ifølge hende findes i, at de nyuddannede tandlæger helst vil ansættes som tandlæge i stedet for selv at stå med hele ansvaret.
– Tiderne har også ændret sig, siden jeg købte klinik i sin tid. For eksempel er den administrative byrde blevet større, siger Hanne Jørgensen.
Ifølge Susanne Kleist, der er formand for Tandlægeforeningen, skal forklaringen også findes i, at de nyuddannede kan vælge på alle hylder, når de kommer ud. Ganske enkelt fordi der er mangel på tandlæger alle vegne.
– Jeg er sikker på, at hvis man for eksempel købte Hannes klinik, så ville man få et godt arbejdsliv, og der er rigeligt at lave. Men jeg tror faktisk primært, det handler om, at der er så meget at vælge mellem, og så vælger man måske noget, der er lidt nemmere. Det er ikke mit indtryk, at unge ikke vil købe, men de har bare for meget at vælge mellem, fortæller Susanne Kleist.
Kæmper stadig videre
Konsekvensen ved, at tandlægeklinikkerne lukker, er åbenlyst, at det bliver endnu sværere at komme til tandlægen, end det i forvejen er, og det bekymrer Hanne Jørgensen på Nexøs vegne.
– Det er en skam for Nexø. Byen er jo dejlig, og der kommer lige nu børnefamilier hertil. Tilflyttere kan se, at der en god skole, huse til rimelige priser, skøn natur og meget mere, men alt for få tandlæger, siger hun.
Hun håber derfor til det sidste, at der pludselig dukker en tandlæge op, som kunne være interesseret i at overtage en klinik, hvor man kan gå i gang med det samme og faktisk tjene en masse penge, som hun beskriver det.
– Det er på en måde et lille opråb fra mig. Det kan jo være, der sidder en et sted på øen, som har en fætter eller en kusine, der er tandlæge, som godt kunne tænke sig at flytte tilbage til Bornholm, siger Hanne Jørgensen.
Og selvom det lige nu kan se lidt sort ud, så bevarer hun optimismen og er ikke klar til at kaste håndklædet i ringen.
– Jeg har som sagt sat en deadline til 1. januar, men jeg har tænkt mig at blive ved med at kæmpe for at finde en ny tandlæge til Nexø.
Hanne Jørgensen har forsøgt alt for at finde en til at overtage klinikken i Nexø. Foto: Jacob Jepsen
MEST LÆSTE


En rujnnpolta
En lille trind, nærmest rund kvinde
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration