Thomas Helmig fik ny badmintonkonsulent til Bornholm

Thomas Helmig fik ny badmintonkonsulent til Bornholm
Philip Fagralid er kendt for at være en atypisk træner. Han mener blandt andet, at musik kan hjælpe en med at lære, hvordan man bevæger sig mere effektivt og fornuftigt på banen. Det kan eksempelvis sangen "ET" af Katy Perry og Kanye West bruges til. Her ses han undervise unge børn i Rønne Idrætshal tilbage i februar. Arkivfoto: Jesper Gynther
NOTITS | ABONNENT | 17. SEP 2022 • 08:28
Jesper Gynther
Journalist
NOTITS | ABONNENT
17. SEP 2022 • 08:28

Philip Fagralid skal de næste tre år hjælpe de lokale badmintonklubber med at få flere spillere og frivillige trænere og ledere. Han er allerede flyttet til øen, som han forelskede sig i, da han i november tændte for radioen i sin bil på vej ned fra færgen i Rønne.

Der skulle ikke mere end ét besøg til, før Philip Fagralid var solgt: Han skulle bo på Bornholm, og det kunne nærmest ikke gå stærkt nok.

Besøget fandt sted i november, hvor den 32-årige professionelle badmintontræner skulle stå for et trænerkursus i Allinge. Allerede da han kørte fra færgen i Rønne, kunne han mærke en speciel fornemmelse i kroppen.

– Jeg så kirken i solskinsvejr og hører Thomas Helmig i radioen og tænker: sikke et skønt sted. Og da jeg kører mod Allinge, bliver jeg bare mere og mere forelsket. Så det hele skyldtes Thomas Helmig tilbage i november, siger Philip Fagralid, som hurtigt ringede hjem til sin forlovede og luftede idéen om at flytte til solskinsøen.

Hun skulle dog bruge lidt mere tid på at vænne sig til idéen.

– Da jeg ringer hjem og siger, at jeg vil bo på Bornholm, så siger hun "Bornholm?". Men efter nogle måneder, hvor vi så på husene og naturen, så ville hun gerne. Man skal kun se et svenskerhus én gang, før man tænker: wouw, her kunne jeg godt bo. I hvert fald sådan som en ejendomsmægler kan vise det frem, siger Philip Fagralid, som i juli flyttede til Rønne sammen med sin forlovede, som nu har fået job som sygeplejerske.

Skal løfte bornholmsk badminton

Philip Fagralid har selv fået arbejde på klinikken Osteopati Bornholm i Rønne, og snart får han endnu mere travlt, for fra 1. oktober er han blevet ansat som konsulent af DGI Bornholms badmintonudvalg. Her bliver opgaven at få badminton til at blomstre igen i de lokale klubber, og især få mange nye unge spillere til at dyrke sporten.

Det er en opgave, han ser frem til.

– Da stillingen og muligheden nu er her, så vil jeg tage udfordringen. Jeg har været med i store og spændende projekter før på Sjælland og i udlandet, men det her er spændende og anderledes og sjovt på en anden måde, siger Philip Fagralid, som tidligere har været cheftræner i store danske klubber og i Ungarn og Sverige.

Selvom der hviler et stort ansvar på hans skuldre, vil han ikke gå til jobbet med store armbevægelser. Han foretrækker i stedet at stikke en finger i jorden og finde ud af, hvad det præcist er for nogle udfordringer, klubberne står med.

– Jeg tror ikke, jeg skal komme væltende ind med mit koncept og "se nu her, jeg har været på træneruddannelse". Jeg tror, det skal være lidt omvendt, og jeg glæder mig egentlig til at lære deres udfordringer at kende, siger han.

Derefter handler det om at finde de gode løsninger, som klubberne kan se sig selv i.

– Jeg skal jo få alle klubber og trænere i samme båd, så vi sejler i samme retning, og forhåbentlig vil de jo det samme, nemlig at udbrede badmintonsporten og øge medlemsantallet, siger badmintontræneren, som vil forsøge at opnå dette ved at give børn og unge gode oplevelser og glæde ved badmintonsporten.

Atypisk træner

Philip Fagralid er ikke som badmintontrænere er flest. Han gør tingene lidt anderledes, og han tror eksempelvis på, at man nogle gange skal lytte til andre eksperter end bare dem, der ved noget om badmintonspillet.

– Klubtræningen kræver pædagogik, psykologi og fysiologi på højt niveau, og der er jo faktisk nogle, der er bedre til dét end badmintontræneren, siger han og peger på eksempelvis idrætspsykologer og idrætspædagoger.

Trænere fra andre idrætsgrene er han også meget inspireret af og peger især på den tidligere håndboldlandsholdstræner Ulrik Wilbeks måde at gøre tingene på, når det kommer til coaching og håndtere konflikter.

– Ikke på den måde at jeg skal stå og råbe og skrige, som han gør i timeouts, siger han.

– Men jeg er nok lidt atypisk, og derfor synes jeg også det her projekt på Bornholm er enormt spændende, frem for bare at tage til en eller anden større klub på Sjælland, hvor jeg ville bruge de samme kompetencer og gøre, som jeg altid har gjort.

Kan komme hele landet til gode

Philip Fagralid tror, at projektet på Bornholm kan fungere som inspiration for andre klubber i Danmark, som oplever nogle af de samme udfordringer, som de bornholmske klubber har lige nu.

– Når vi om nogle år har draget os nogle erfaringer med det her, så håber jeg faktisk, at vores erfaringer kan bruges andre steder i landet.

– Hvad nu hvis vi kunne finde ud af at skabe, i vores samfund her, et større samarbejde mellem de klubber, der er, og rykke hele regionen her, så ville det jo måske komme alle til gavn.

– Jeg tror på, at man andre steder i landet vil kunne bruge det, når vi lykkes med vores projekt, siger han.