Nyt millionprojekt skal løfte sportsgren: 'Aldrig set på Bornholm før'

Nyt millionprojekt skal løfte sportsgren: 'Aldrig set på Bornholm før'
Projektet går ud på, at den professionelle træner Philip Fagralid skal hjælpe de lokale klubber med at tiltrække og fastholde spillere, men også frivillige trænere og ledere. Her ses Philip Fagralid tilbage i februar, hvor han var hyret af DGI Bornholm til at gæsteundervise nogle unge spillere i Rønne Idrætshal. Arkivfoto: Jesper Gynther
NYHED | ABONNENT | 17. SEP 2022 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
17. SEP 2022 • 05:30

DGI Bornholms badmintonudvalg har ansat en professionel træner, som skal hjælpe de lokale klubber med at få flere medlemmer. Der er tale om et unikt projekt, som aldrig er set på Bornholm før, fortæller udvalgsformand Lars Christiansen, som i alt har skaffet over en million kroner i finansiering.

Badmintonsporten skal blomstre igen på Bornholm.

Det er målsætningen for DGI's lokale badmintonudvalg, som nu søsætter et pilotprojekt, som skal få især flere børn og unge til at samle ketcheren op.

Projektet, som har fået navnet Team Fjer Bornholm, går ud på, at der skal være en professionel træner ansat i tre år, som kan hjælpe alle de lokale klubber med at få flere spillere og samtidig blive bedre til at fastholde dem.

Det er et unikt projekt,
som vi aldrig har set
på Bornholm før

– Det er et unikt projekt, som vi aldrig har set på Bornholm før, siger udvalgsformand Lars Christiansen, som i flere år har kæmpet for at få finansieringen på i alt 1,2 millioner kroner på plads.

Takket være donationer fra Badminton Danmark, lokale fonde og store lokale virksomheder er det nu lykkedes at samle nok penge sammen til, at man har kunnet skrive under på en kontrakt med Philip Fagralid, som tidligere har været cheftræner i Ungarn, Sverige og i flere store klubber på Sjælland. Han begynder officielt i jobbet den 1. oktober.

– Vi glæder os enormt meget, og vi ser meget frem til det her projekt. Og det gør alle klubberne også, siger Lars Christiansen.

Stor udfordring

Det er en stor opgave Philip Fagralid har taget på sig, for lige nu er der flere klubber på Bornholm, som ikke har nogen ungdomsspillere. Der er heller ikke længere et ø-hold, hvor spillere fra forskellige klubber kan træne sammen, ligesom der heller ikke bliver spillet holdkampe længere, men kun stævner.

Der er dog ikke tale om, at den nye professionelle træner selv skal stå for at få alle de ting til at ske. Tanken er, at han skal være konsulent for de lokale klubber, så de eksempelvis kan få held med at få engageret flere forældre som frivillige trænere og ledere. Og de nye frivillige kan Philip Fagralid vejlede og klæde godt på til at træne børnene.

– Det er frivilligheden, vi savner, og der får alle klubberne en hjælpende hånd ved, at han kører rundt i tre år og lærer rigtig mange forældre og spillere at kende, siger Lars Christiansen.

Med Philip Fagralids hjælp skal spillerne meget gerne blive bedre til badminton, men det er ikke målet, at der skal udklækkes en masse nye elitespillere. Det vigtigste er, at de er glade for at spille badminton, og derfor bliver ved med at gøre det.

– Vi skal gerne se glæde og fremgang for hvert år. Det lykkes forhåbentlig, siger udvalgsformanden, som satser på, at pilotprojektet bliver så vellykket, at det fortsætter også efter de første tre år.

Badminton Danmark har store forventninger

Pilotprojektet Team Fjer Bornholm er støttet af Badminton Danmark, og forbundet har store forventninger til det.

– For det første er det et specielt og unikt projekt. Det er noget, som vi kalder et pilotprojekt, hvor der selvfølgelig er fundet nogle penge til det, og så skal vi finde ud af, om det giver noget hen over en årrække med klubber og medlemmer og så videre på Bornholm, fortæller formand Tore Vilhelmsen.

Badminton Danmark har i forvejen et godt samarbejde med DGI over hele Danmark, og derfor kender forbundet godt til, at der er konsulenter fra DGI, som hjælper badmintonklubberne. Men det her projekt er lidt anderledes.

– Nogle af DGI's konsulenter er meget involveret i badminton, og nogle er lidt mindre. Her i det her projekt er der mulighed for, at der er en konsulent fuldtid på badminton, som både kan være træner, sportschef og vejleder og så videre. Han kan være med til at løfte hele badmintonen på Bornholm, og det er faktisk unikt, og noget vi bare glæder os mega meget til.

Formanden er samtidig imponeret over den opbakning til projektet, som det bornholmske samfund har givet.

– Vi har fundet lidt penge til det, men også Bornholm er virkelig gået sammen og støttet det, og jeg glæder mig virkelig meget til at følge det. Jeg tror på, det bliver rigtig godt, siger Tore Vilhelmsen.

HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.

DEBAT | ABONNENT

Ø-kultur?