Sidste år begyndte Magnus til golf - nu er han mentor for andre unge

I øjeblikket spiller Magnus Beyer Møller golf op til syv gange om ugen. Video: Jesper Gynther
NYHED | ABONNENT | 24. JUN 2022 • 18:00
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
24. JUN 2022 • 18:00

20-årige Magnus Beyer Møller begyndte til golf i april 2021, og lige siden er hans handikap raslet ned, ligesom han også er begyndt at vinde turneringer. Nu forsøger han at få flere andre unge til at dyrke sporten.

Op til syv gange om ugen kan man finde Magnus Beyer Møller på de bornholmske golfbaner, for rønneboen er blevet bidt af golf.

Man skal dog ikke lang tid tilbage, før det var en helt anden sport, han dyrkede. I mange år spillede han fodbold, men da forventningerne og presset fra holdkammeraterne og træneren blev for stort, valgte han at skifte fodbolden ud med en golfbold. Og det har han ikke fortrudt.

– Noget af det, jeg rigtig godt kan lide ved golf, er, at man ikke spiller med hinanden. Hvis man laver et dårligt skud, så har man ikke en holdkammerat, som råber "for helvede, tag dig nu sammen" eller siger, at man skal koncentrere sig. Det kan man bare tænke selv.

– Så jeg kan rigtig godt lide, at det ikke er en holdsport, og at man kun kæmper mod sig selv, siger han.

Faktisk er golfbanen blevet lidt et frirum for den blot 20-årige unge mand.

– Det er super fredeligt. Der er ikke nogen diskussioner, og hvis man har nogle ting, man tænker på derhjemme, så kan man ikke rigtig tænke på dem på golfbanen, for der tænker man kun på, hvor man skal skyde sin bold hen næste gang. Det er meget befriende, siger han og fortæller, at han også godt kan lide, at man er ude i naturen og får gået nogle skridt.

Det var et familiemedlem, som fik Magnus til at starte til golf. Foto: Jesper Gynther

Morfar fik ham til at starte

Det var Magnus' morfar, Erik, som fik Magnus til at spille golf. Erik har dyrket sporten de seneste tre år, og hver gang han mødte sit barnebarn, fortalte han om, hvor dejligt det er at være ude på golfbanerne - og så gav Magnus det en chance.

– Jeg blev rimelig hurtigt bidt af det, og så brugte jeg mere og mere tid på golfbanen. Og så gav min familie mig et golfsæt i studentergave, og det sidste stykke tid har jeg næsten spillet seks-syv gange om ugen, siger han.

På grund af de mange timer på træningsbanen har Magnus allerede nedskrevet sit handikap fra 54 til 34,8, og han er faktisk nu blevet så god, at han tidligere på måneden vandt B-rækken i en singleturnering i Bornholms Golfklub.

Jeg vil gerne være med til at vise,
at golf er for alle aldre,
såvel unge som pensionerede

Magnus Beyer Møller, golfspiller, Bornholms Golfklub

Han deltog i sin første turnering blot tre måneder efter, han var færdig med golfskolen, og selvom han i starten slog mange slag forkert og dystede mod spillere, der har spillet golf i mange flere år, betød niveauforskellen ikke noget. I golf benyttes nemlig et handikapsystem, som betyder, at bedre spillere må benytte færre slag til at gennemføre hullerne end de mindre øvede.

– Alle kan dyste mod alle. Det er lige meget, om man har spillet i tre måneder og spiller mod en, som har spillet i 35 år. Man skal egentlig bare tænke på sit eget spil, for man spiller mere mod sit eget handikap end mod andre, siger han.

Magnus slår samtidig fast, at han primært deltager i turneringerne, fordi det er hyggeligt at gå en runde og snakke med nogle, han ikke kender i forvejen, og på den måde få nye bekendtskaber. Han fandt også hurtigt ud af, at golfspillere er helt nede på jorden.

– Det kan virke voldsomt, når man ser det udefra, hvor det virker, som om golf er poloer og bælte og shorts og bestemt tøj. Men når man så kommer derud, er det alligevel meget stille og roligt, og alle er supersøde. Ikke kun i klubben, men også generelt, siger han.

Magnus Beyer Møller er blevet mentor for unge spillere i klubben. Her ses han med sit golfsæt, som han fik i studentergave sidste år. Foto: Jesper Gynther

Er mentor for andre unge

Fordi han bruger så meget tid på golf, har Magnus Beyer Møller valgt at engagere sig i det frivillige arbejde i Bornholms Golfklub. Han er dette forår blevet en del af begynder- og rekrutteringsudvalget i klubben, for han vil meget gerne være med til at give andre unge en god start med sporten.

– Jeg vil gerne være med til at vise, at golf er for alle aldre, såvel unge som pensionerede. Der er flest ældre, der spiller, men der kommer flere og flere unge, som dyrker sporten, og det kunne være rigtig fedt, hvis der kom endnu flere, siger han og fortæller, at en af hans opgaver er at gå en runde på par 3-banen med nogle af de nye spillere, der er startet i golfskolen, og så forklarer han hovedreglerne og hjælper dem med at komme godt i gang. På den måde er han en mentor for de unge, ligesom han også selv havde en mentor, da han startede til golf sidste år.

Har du en drøm på egne vegne, når det kommer til golf?

– Drømmen er at lave af golf, men jeg ved godt, at inderst inde kommer det ikke til at ske. Så skal man bruge mange flere timer på det. Men jeg vil gerne så langt ned i handikap som muligt og måske spille med i sjove turneringer på Bornholm og måske blive klubmester en gang imellem. Jeg satser ikke på det helt store, jeg vil bare tage det, som det kommer.

I øjeblikket er han i gang med et sabbatår, og efter sommerferien tager han endnu et sabbatår, inden han beslutter, hvor og hvad han vil studere.

– Så længe jeg bor på Bornholm, vil man kunne se mig på golfbanen en gang imellem - eller ret ofte faktisk, siger han og fortæller, at han måske vælger at studere videre på Bornholm, og derfor kan det være, at man i mange år ud i fremtiden kommer til at se ham husere på de bornholmske golfbaner.


Golfskole satser på unge spillere

Håbet er, at mange flere unge vil starte til golf. Foto: Jesper Gynther

Af Jesper Gynther

GOLF

De seneste tre år har Bornholms Golfklub haft en golfskole, hvor man gratis har kunnet spille golf i tre måneder og samtidig få gode råd og vejledning af mentorer. Det har været en stor succes, for hvert år har cirka 80 spillere startet på skolen, hvoraf halvdelen efterfølgende er fortsat med at spille i klubben.

Det er primært ældre, som tilmelder sig golfskolen, men der er også begyndt at komme flere unge, som ønsker at starte til golf. Nogle af de unge spillere er nu selv blevet mentor for de nye spillere på golfskolen, og det bliver hilst meget velkomment af golfklubben.

– Vi vil gerne prøve at finde nogle, som de unge kan spejle sig i, for man har det mange gange bedst ved at være sammen med nogle, som forstår ens livssituation, siger Uni Houmann, som er formand for begynder- og rekrutteringsudvalget i Bornholms Golfklub.

Uni Houmann tror på, at mentorordningen kan få flere unge til at dyrke sporten.

– Golf har jo haft lidt et ry for, at det kun er ældre mennesker, som spiller, men den udvikling er ved at vende nu. Det er folk i alle aldre, der spiller, siger hun og vurderer, at cirka en fjerdedel af deltagerne på golfskolen har været mellem 15 og 40 år.

Det kan være grænseoverskridende at møde alene op i golfklubben og så spørge nogle, om de vil gå en runde med en. Derfor er det mentorernes opgave at tage de nye spillere med rundt på banerne og spille med dem og introducere dem til andre spillere i klubben.

– Man bliver nødt til at skabe nogle trygge rammer, og det er det, vi godt vil prøve på, siger hun.

Ikke så dyrt som folk tror

I år har der været 40 deltagere på golfskolen, og forventningen er, at der kommer 80 igennem skolen ligesom de foregående år. Klubben har gjort meget ud af at tilbyde løbende optag til golfskolen helt frem til og med september, og derfor kan der i løbet af sommeren og sensommeren komme flere golfelever.

Uni Houmann håber samtidig, at klubben kan få held med at få endnu flere til at fortsætte med golf efter de tre måneder i golfskolen.

– Det er steget fra omkring 35 procent til over 50 procent, der bliver i klubben efter de tre måneders prøvemedlemskab. Og det er meget godt. Men vi stiler jo hele tiden højere. Der kan være mange grunde til, at folk stopper eller mister interessen, eller der sker en økonomisk ændring i folks liv, siger hun, men slår samtidig fast, at golf ikke er så dyrt, som mange tror.

– Det er vigtigt at få manet de fordomme, der findes om golf, i jorden. At det ikke kun er for ældre mennesker, at det er dyrt, og at det er lidt besværligt. Det har vi de seneste tre år prøvet at ændre på, så det er nemt at tilgå. Du låner udstyret gratis, og det koster ikke noget at komme i gang. Det koster lidt tid, men ellers koster det ikke noget, siger hun og peger på, at klubben eksempelvis har valgt at lave forskellige kontingentsatser, så man ikke behøver betale fuld pris, hvis man ikke har tid til at bruge golfbanerne særlig meget.

Hun peger desuden på, at man nu også kan spille på golfbanerne i Rø og Nexø, hvis man er medlem af Bornholms Golfklub, da der er lavet en samarbejdsaftale.

– Det tror jeg også er med til at tiltrække nogle. Vi er én ø, og så kan man lige så godt benytte sig af, at man kan bevæge sig lidt rundt.