Nyt vikinge-navn skal lokke løbere fra hele verden til Bornholm

Nyt vikinge-navn skal lokke løbere fra hele verden til Bornholm
Marathon on the Rocks skifter navn til Viking Island Marathon. Ruten fra Gudhjem til Sorthat langs kyststien vil dog være den samme. Arkivfoto
NYHED | ABONNENT | 21. NOV 2022 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
21. NOV 2022 • 05:30

Rejseselskabet Albatros har valgt at ændre navnet på sit bornholmske løb, Marathon on the Rocks. Det skal i stedet hedde Viking Island Marathon, og håbet er, at det kan få mange flere udenlandske turister til at give løbet en chance.

Flere tusinde løbere har deltaget i Albatros' verdenskendte løb på blandt andet den kinesiske mur, i oldtidsbyen Petra og på islandske vulkaner.

Noget færre har dog deltaget i rejseselskabets bornholmske løb, som løbes fra Gudhjem til Sorthat langs kyststien. I år var 63 løbere med, og det er alt for lidt, mener Albatros-stifteren Søren Rasmussen, som har sommerhus på Bornholm.

Han har flere gange opfordret løbsafdelingen til at ændre navnet, for det bærer en stor del af skylden for det beskedne deltagerantal, mener han.

– Marathon on the Rocks siger jo overhovedet ikke noget som helst. Det er et blankt udtryk, og det kunne være noget, som foregik over hele verden i virkeligheden, siger Søren Rasmussen.

Albatros har overvejet at ændre navnet til Borgundarholm, som Bornholm blev kaldt i oldtiden, men da ikke mange udenlandske løbere ved, hvad Bornholm er, så har man i stedet gået i en helt anden retning. Derfor skal løbet fremover hedde Viking Island Marathon.

– Vikingerne er jo meget in alle vegne i verden, så vi satser lidt på, at det kan trække folk herhen, siger Søren Rasmussen og oplyser, at løberne vil blive taget på bustur til vikinggravene omkring Østerlars, helleristningerne i Sandvig samt de gamle stenborge rundt på øen.

Albatros-stifteren Søren Rasmussen fik idéen til at lave et løb på Bornholm, fordi han selv har et sommerhus på øen. Han har også selv deltaget i løbet. Her ses han ved målstregen i Sorthat i 2021. Arkivfoto: Jesper Gynther

Hårdere end på kinesiske mur

Albatros har endnu ikke tjent penge på det bornholmske løb, fordi der har været så få med. Men med vikingenavnet håber rejseselskabet, at der er flere fra udlandet - gerne familier - som vil købe en rejse til Bornholm.

For løbet er der ikke noget galt med, mener Søren Rasmussen, som selv er idemanden bag ruten.

– I virkeligheden er det løb på Bornholm ekstremt interessant for mange af de løbere, vi i forvejen har, fordi det er så hårdt, som det er. Det er vældig, vældig hårdt. Jeg brugte for eksempel et kvarter mere på det sidste gang, end jeg har brugt på halvmarathon på den kinesiske mur samme år, siger Søren Rasmussen, som også forventer at deltage i Viking Island Marathon.

– Det kan tiltrække mange mennesker, men man skal ligesom vide det først, at det er der, siger han.

Afvikles i maj

Løbet blev første gang afviklet i 2020, og derfor har det lidt under, at det er blevet startet under coronatiden. Men der har trods alt været deltagere fra Europa, Canada og USA, så det har haft nogen interesse.

– Vi synes, det vil være synd at opgive det. Så vi vil gerne prøve at give det et par år mere, hvor vi prøver at gøre det på en lidt anden måde, og så ser vi, om det giver lidt mere, siger Søren Rasmussen og oplyser, at ruten vil være den samme, når løbet afvikles den 20. maj 2023.

I år blev det afviklet i slutningen af juni, men ved at lave det i maj håber Søren Rasmussen, at løbet kan være med til at styrke skuldersæsonen på Bornholm.

– I virkeligheden er det meget sjovt, hvis man kunne lave noget turisme, som kunne præge Bornholm uden for rejsesæsonen, og det må man sige, at det er det i høj grad i maj. Men man kan selvfølgelig også være uheldig, at vejret er noget værre møg, siger han.

HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.

DEBAT | ABONNENT

Ø-kultur?