Konsekvenserne har været store: 'Vores unge spillere har haft det hårdt'

Konsekvenserne har været store: 'Vores unge spillere har haft det hårdt'
Det har været hårdt for de unge spillere på Vikings førstehold at spille i Serie 1, da modstanderholdene konstant har meldt afbud, og de derfor ikke har haft mulighed for at spille kampe. – Der er faktisk mange af de unge, der går og er rigtig kede af, at de ikke kan spille, og hvor det virkelig påvirker dem i dagligdagen, fortæller anfører Steffen Sørensen. Foto: Jesper Gynther
FODBOLD | BORNHOLM | ABONNENT | 29. SEP 2021 • 17:36
Jesper Gynther
Journalist
FODBOLD | BORNHOLM | ABONNENT
29. SEP 2021 • 17:36

Selvom sæsonen er i fuld gang, har Vikings førstehold ikke været i kamp i over en måned. Modstanderne melder nemlig afbud gang på gang. Viking mener, afbuddene viser, at det var en forkert beslutning af DBU Bornholm at tvangsnedrykke holdet fra Bornholmsserien til Serie 1


Den 27. august. Så langt skal man tilbage i kalenderen for at finde den seneste kamp, som Vikings førstehold spillede. Siden da har RIK, Midtbornholm, Aarsballe og senest Nexø meldt afbud og dermed tabt til rønneklubben uden kamp.

De mange afbud er ikke tilfældige, mener Vikings anfører, Steffen Sørensen.

– Modstanderne møder simpelthen ikke op, fordi de ikke gider møde vinderen af Bornholmsserien og få øretæver, siger han med henvisning til, at Viking vandt Bornholmsserien i den forgangne sæson, men nu spiller i Serie 1, da klubben blev tvangsnedrykket af DBU Bornholm, fordi man ikke ønskede at rykke op i Københavnsserien.

– Vi vidste godt, at der måske ikke ville være så mange i Serie 1, der ville spille mod vinderen af Bornholmsserien, for vi træner to-tre gange om ugen, mens de andre hold i rækken består af spillere, der har trappet fodbolden ned og ikke tager det så seriøst længere, og som bare spiller for at hygge sig, siger han.

– Men nu begynder vi da at frygte, hvor mange kampe vi kommer til at spille i denne sæson, siger anføreren med henvisning til, at holdet kun har fået spillet to kampe i Serie 1 efter sommerferien. Kampene var mod klubbens eget andethold og tredjehold, og førsteholdet vandt begge opgør overlegent med henholdsvis 10-0 og 5-1.

Spillerne er hårdt ramt

Steffen Sørensen er selv skadet pt., og derfor går det ikke ud over ham selv personligt, at modstanderne melder afbud til kampene. Men Viking-anføreren er bekymret for sine holdkammeraters velvære.

– Det er sgu trist det her. Vi bliver virkelig hårdt straffet lige nu.

– Vi har rigtig mange unge, dygtige talenter, og de får slet ikke lov at spille fodbold. Det er næsten en dopingkarantæne, vi har fået, siger han og forklarer, at fodbold er mere end bare en hobby for især mange af de unge spillere.

– Fodbold betyder meget mere for mange unge, end hvad man lige tror, siger han.

– Det er ligesom livets frikvarter, som vi kalder det, når vi spiller en fodboldkamp og går efter at vinde de tre point sammen. Så der er faktisk mange af de unge, der går og er rigtig kede af, at de ikke kan spille, og hvor det virkelig påvirker dem i dagligdagen.


Mads Holm Jørgensen, 19 år, spiller på Vikings førstehold

Foto: Jesper Gynther

Hvad betyder det for dig at kunne spille kampe?

– Jeg er konkurrencemenneske, og det er der også mange andre på holdet, der er, så vi skal ligesom have noget at spille for, og det har vi bare mistet.

– Det er meget demotiverende. Man går og ser frem til, at man skal spille kamp, og så kommer man ikke til at gøre det alligevel, fordi de bliver aflyst i sidste øjeblik. Og man har ligesom planlagt sin dag efter det, så man har bare et tomrum. Man ved ikke, hvad man skal lave, og man havde glædet sig til at spille kamp.

– Man kan også godt mærke det på folk til træning, at det er demotiverende, at vi ikke får lov til at spille. Der er mange, der ikke kommer til træning og har mistet motivationen. Jeg kan også godt selv mærke det.

Har det fået dig til at overveje, om du skulle skifte klub, så du kunne komme på banen igen?

– Nej, ikke rigtig. Det slog mig lidt, da vi fandt ud af, at vi skulle spille Serie 1 i stedet for Bornholmsserien. Men så tænkte jeg nej, fordi det fællesskab vi har fået hele sidste sæson, det er ikke noget, man har lyst til at flytte fra. Nu har vi planlagt en tur her på lørdag, hvor vi skal over til København og træne hos Frem og se dem spille mod Vanløse, og så skal vi også på træningslejr til Polen i vinterpausen for at holde på fællesskabet.

– Og så har jeg spillet her så mange år, så der er ikke nogen grund til at flytte. Nu bor jeg også i Rønne, og jeg gider ikke flytte til Knudsker eller naboklubben RIK, og så ville det eneste sted være Nexø eller Midtbornholm, og det har jeg sgu ikke tid til at køre et kvarter eller en halv time til træning. Det er ikke så lang tid, men det er stadigvæk meget.

Ville du gerne have ændret beslutningen om ikke at rykke op i Københavnsserien?

– Det er et rigtig godt spørgsmål. Jeg synes selv i starten, at vi skulle tage den. Men så fandt jeg ud af, at der ikke rigtig var nogen andre på holdet, der gad, så det var sådan lidt...

– Vi ville nok have haft svært ved at stille hold, fordi mange ville miste motivationen ved at tabe og blive kørt over kamp efter kamp, og det kan jeg også godt forestille mig, når man tager over en hel lørdag for bare at få tæsk. Det er ikke alle, der har lyst til at bruge deres lørdag på det, siger Mads Holm Jørgensen, der begyndte til fodbold i RIK, da han var lille, men hurtigt derefter skiftede til Viking.

Har fået dispensation

I weekenden fik tre-fire af de unge spillere på førsteholdet dog lov til at spille for andetholdet. Det kunne lade sig gøre, fordi DBU Bornholm har givet Viking en dispensation til at lade førsteholdsspillerne spille for andetholdet, hvis førsteholdet bliver ramt af to afbud i træk fra modstanderne.

Dispensationen vil Viking dog helst ikke benytte sig af.

– For så rykker man bare problemet nedad. Hvis jeg skal spille på andetholdet, så er der en på det hold, der træner med hver gang, som så skal rykkes ned på tredjeholdet og så videre. Det er jo ikke fair, siger Steffen Sørensen.

– Og plus så finder de andre hold jo hurtigt ud af, at Viking 2 stiller med et bornholmsseriehold, og så er der jo ikke nogen, der gider at møde dem.

Nedrykning var forkert

At DBU Bornholm har givet dispensationen, mener Steffen Sørensen, er et tegn på, at det lokale fodboldforbund erkender, at tvangsnedrykningen af Viking til Serie 1 var en dårlig idé.

– Det er jo lidt en erklæring af, at man har lavet en fejl, at man giver en dispensation, siger han.

– Jeg synes også, det er en meget hård straf, vi har fået. Vi skulle bare have fået en bøde og så beholdt vores plads i Bornholmsserien.

– Det er jo først efter sommerferien, at vi kan komme til at spille i Bornholmsserien igen. Og hvis vi kun kommer til at møde vores andet- og tredjehold, så gør den lidt ondt, siger han og fortæller, at straffen ødelægger lidt den gode udvikling, der ellers er sket i Viking, som for tre år siden kun havde otte mand til træning, men som nu har tre 11-mandshold.

– Det er gået meget stærkt med at få os sparket os op på fode igen, så det er ærgerligt, at man smadrer det fuldstændig, siger anføreren, der i dag blev gjort bekendt med, at Fodboldens Appelinstans har givet Viking medhold i klubbens klage over tvangsnedrykningen.

Om det kommer til at betyde, at Viking kommer tilbage i Bornholmsserien, har DBU Bornholm ikke meldt ud endnu, men det håber Steffen Sørensen på.

– Vi skal også selv holde møde i Viking i aften for at snakke om afgørelsen, fortæller Steffen Sørensen.


Gabriel Sebastian Petersen Duquesnay, 27 år, spiller på Vikings førstehold

Foto: Jesper Gynther

Hvad betyder det for dig at kunne spille kampe?

– Det er faktisk første gang i hele mit liv, at jeg spiller fodbold uden at spille kampe, så det er sådan lidt mystisk. Det er jo ligesom det, man glæder sig til, og det vi bygger op til. Det er ligesom at tage en uddannelse uden at komme i arbejde. Det mister sådan lidt sin relevans og mening på nogle punkter. Det er ligesom målet og hele ideen med at spille fodbold.

Det er ikke nok i sig selv bare at træne sammen?

– Det er en stor del af det at træne sammen. Helt sikkert. Men det ene uden det andet, det fungerer ikke. Ligeså vel som at jeg heller ikke vil spille kampe uden at træne. Når man bliver ældre, så kan man muligvis gå og hyggetræne eller spille kampe uden at træne, men vi har stadig lyst.

– Og vi havde en fantastisk sæson sidste år, som vi gerne ville bygge videre på. Vi har en god trup og en fed kultur og rigtig mange omkring holdet, så det er lidt ærgerligt, at der ikke rigtig er den der gulerod i form af kampe. I stedet bliver det lidt en flad fornemmelse, fordi så handler det mere om, at vi bare skal overstå det her kapitel.

Har du overvejet at skifte klub, så du kunne spille kampe igen?

– Nej. Jeg er dybt loyal, så det ville jeg aldrig gøre. Jeg ville kunne forstå, hvis andre, som måske er lidt nyere, og som kommer ind på holdet og får den her oplevelse, at de måske ikke synes, det giver super meget mening for dem. Jeg vil være ked af det, men jeg kan godt forstå, hvis nogle skifter, fordi de gerne vil spille kampe. Men jeg vil så også håbe på en forståelse, fordi det er ikke vores beslutning. Det er nogle konsekvenser, der er blevet pålagt os. Og så må man bide i det sure æble og håbe, at det vender så hurtigt som muligt.

Ærgrer det dig personligt, at I ikke bare takkede ja til at spille i Københavnsserien?

– Nej. Jeg synes stadig, at det er den rigtige beslutning. Jeg følger lidt med i, hvordan det går for NB Bornholm, som har et fremragende hold og slog os 5-0 i pokalfinalen og ville kunne gøre det hver dag stort set. De har fået én sejr i denne sæson og ligger på en 12. plads efter fem kampe i Københavnsserien.

– Så jeg er meget glad for vores beslutning. Også fordi det er amatørsport. Vi har fået en del tilgang det sidste år, og jeg tror, der er mange, der ville blive skræmt, hvis vi skulle bruge hele weekenden på at spille fodbold, hvor det er knap så amatøragtigt, og så samtidig tabe med tenniscifre, siger Gabriel Sebastian Petersen Duquesnay, der begyndte til fodbold i Tejn IF, men har spillet hos Viking, siden han var 13-14 år.

 


Modstanderne forklarer sig: Derfor meldte vi afbud

Det var ikke kun frygten for lammetæv, der fik modstanderne til at melde afbud til kampene mod Viking. Blandt andet måtte landmænd melde afbud, da de skulle så


Af Jesper Gynther

FODBOLD

Midtbornholm er en af de klubber, der har meldt afbud til en kamp mod Viking. Seniorformand Kasper Rasmussen forklarer, at holdet ikke kunne stille hold, og det skyldes sandsynligvis frygten for et stort nederlag til de regerende bornholmsseriemestre, der blev tvangsnedrykket til Serie 1 op til denne sæson af DBU Bornholm som straf for, at Viking ikke ønskede at rykke op i Københavnsserien.

– Jeg tror, at vi havde nogle spillere, som godt vidste, hvem vi skulle spille mod, og så meldte de afbud, siger Kasper Rasmussen.

– Der er især nogle af vores ældre spillere, som bare er med for at hjælpe, og de kommer ikke, hvis de ved, at de skal have tæsk.

RIK måtte også melde afbud til deres kamp mod Vikings førstehold, men det skete af andre årsager.

– Det er ikke altid nemt for os at stille hold, fortæller holdets træner, Dan Dellgren.

– Vi var nødt til at rykke nogle spillere op på førsteholdet i Bornholmsserien, så de kunne stille hold. Der er jo forsvundet mange spillere fra RIK, så det er et generelt problem at kunne stille hold for os i klubben i øjeblikket, siger han og fortæller, at Serie 1-holdet også har måtte melde afbud til en kamp mod Hasle af samme årsag.

I var ikke bange for at møde Viking?

– Nej. Vi har spillet masser af KS kampe og så videre, så vi er ikke bange for at møde nogen.

Landmænd skulle i marken

Nexø Boldklub er den seneste klub, der har meldt afbud, og det skyldtes, at flere af spillerne på tredjeholdet var forhindrede i at spille.

– Vi troede egentlig, at vi kunne sætte et hold, for vi vil også gerne sætte et hold hver gang. Men vi har et par landmænd, der troede, at de godt kunne spille fodbold, men de skulle pludselig så, fortæller holdleder, Heino Nielsen.

– Og så fik vi også et par afbud mere, så det hele ramlede sammen, siger han og forklarer, at der også på førsteholdet (NB Bornholm) og andetholdet kom afbud fra spillere, så derfor måtte tredjeholdsspillere rykkes op.

Nexøs tredjehold har desuden også måtte melde afbud til en kamp mod en anden modstander end Viking i denne sæson af samme årsager, fortæller Heino Nielsen.

Det har ikke været muligt at komme i kontakt med Aarsballe Boldklub, som også har meldt afbud til en kamp mod Vikings førstehold i denne sæson.

 


Kritik af DBU Bornholm

På grund af de mange afbud har DBU Bornholm givet Viking en dispensation, så førsteholdsspillere kan blive brugt på andetholdet. Det vækker dog kritik, at DBU Bornholm ikke har givet de andre klubber i Serie 1 besked om, at Viking har fået dispensationen.

I weekenden gjorde Viking brug af dispensationen, da andetholdet spillede mod RIK, og det kom fuldstændig bag på naboklubben, fortæller formand, Benny Pedersen.

– Når seniorudvalget og administrationen i DBU Bornholm laver sådan noget, så burde de meddele de involverede klubber om det. Vi anede intet om det. Det blev bare sat i værk, siger RIK-formanden, der generelt også stiller sig tvivlende over for, om det er fornuftigt at give dispensationen.

– I bund og grund, synes jeg, det er forkert, at de får lov til det. Jeg kan godt se problematikken, at førsteholdet ikke kan få spillet kampe, når de andre melder afbud, men det betyder jo, at Viking kan rykke spillerne rundt efter forgodtbefindende.

– Det er okay med et par spillere. Men hvis det er et halvt Viking 1-hold, som forstærker Viking 2 eller 3, så er det for voldsomt, siger han.

Seniorformand i Midtbornholm, Kasper Rasmussen, har heller ikke meget tilovers for beslutningen om at give en dispensation. Han mener, at DBU Bornholm i stedet burde omgøre beslutningen om tvangsnedrykning og lade Viking spille i Bornholmsserien.

– Dispensationen er jo bare for at forsøge at redde det for DBU Bornholm. Det er jo stadigvæk deres egen fejl, siger han.

– Det er fair nok over for Viking, men det er jo stadig en dårlig løsning for DBU Bornholm, for det ændrer jo ikke på den beslutning, de tog til at starte med, siger han.