Klubber er enige: Vikings tvangsnedrykning gavner ikke bornholmsk fodbold

Klubber er enige: Vikings tvangsnedrykning gavner ikke bornholmsk fodbold
Vikings fans har haft en sommer, der begyndte i himlen og sluttede i helvede. Klubben vandt nemlig først Bornholmsserien og blev siden tvangsnedrykket til Serie 1, fordi klubben ikke ville rykke op i Københavnsserien. Det er en problemstilling, som måske kan gentage sig i den sæson, som lige er blevet skudt i gang. Foto: Berit Hvassum
FODBOLD | VIKING-GATE | ABONNENT | 2. SEP 2021 • 20:00
Jesper Gynther
Journalist
FODBOLD | VIKING-GATE | ABONNENT
2. SEP 2021 • 20:00

Det er ikke kun Viking Fodbold, som mener, at der er noget rivravruskende galt.

DBU Bornholms beslutning om at sende Viking ned i Serie 1, fordi klubben som vinder af Bornholmsserien ikke ønskede at rykke op i Københavnsserien, møder også modstand hos flere andre klubber. Selv naboklubben (og arvefjenden) RIK undrer sig.

– Rent principielt synes jeg selvfølgelig, at de skal have en straf. Men den straf de har fået med tvangsnedrykningen til Serie 1 er hård, siger formand Benny Pedersen.

– Og jeg synes ikke rigtig, det giver nogen mening, fordi du får et hold med i Serie 1, som løber og lammetæver de øvrige hold i rækken, siger han med henvisning til, at Vikings førstehold i Serie 1 har vundet sine første to kampe i sæsonen med sejre på 10-0 og 5-1.

– Der er ingen, der får noget ud af det. Bornholmsk fodbold får intet ud af det. Det er hverken gavnligt for Viking eller for øvrige klubber eller for bornholmsk fodbold, så jeg synes, man godt kunne have fundet på en anden måde at straffe klubben på, konkluderer RIK-formanden.

I Hasle havde man også hellere set, at straffen havde været anderledes. Mathias Jensen er træner for klubbens førstehold i Bornholmsserien, og han fortæller, at vikingerne er savnet i Bornholms bedste række.

– Hvis jeg skal være helt ærlig, så synes jeg, at det er ærgerligt, at vi ikke skal møde dem i Bornholmsserien. Nu vandt Viking bornholmsmesterskabet sidste år, så vi kunne godt tænke os at slå dem i år, så på den måde er det lidt ærgerligt, siger hasletræneren og tilføjer:

– Jeg synes, det er forkert, at man sender Viking ned. Jeg synes ikke, det gavner de andre hold, og jeg synes heller ikke, det gavner Viking. De spilder lidt et år i Serie 1, og vi andre (i Bornholmsserien, red.) vil jo gerne have nogle kampe imod Viking, for de spiller altid deres hjemmekampe fredag aften på Rønne Stadion, og Viking er jo en af de få bornholmsseriehold, der har nogle tilskuere.

– Jeg synes, man skulle have holdt det til måske en økonomisk bøde, men nedrykningen gavner ikke noget, hverken for udviklingen eller noget som helst, siger han.

Kritik af DBU Bornholm

Seniorformand i Midtbornholm, Kasper Rasmussen, er også uenig i straffen til Viking, som han ser som et udtryk for, at DBU Bornholms bestyrelse ikke rigtig har en finger i jorden, når det kommer til bornholmsk fodbold og bornholmske forhold.

– Det er det sportslige i alt det her, der er fuldstændig skørt, siger han.

– Jeg er med på, at DBU Bornholm skeler til andre straffe, der er blevet givet i København og andre steder, men vi er jo ikke i København og heller ikke på Sjælland. Vi er på Bornholm, og vi har det, vi har, og vi må tage beslutninger ud fra det. Vi kan ikke tage beslutninger på skrivebordet, uden at det har konsekvenser ude i virkeligheden, og så mange ellevemandshold er der jo ikke tilbage på øen, siger han.

– De dækker sig ind under paragraffer og regler, men man bliver jo også nødt til at se på virkeligheden. Det er et misfoster, at Vikings bedste hold er placeret i Serie 1, så jeg synes ikke rigtig, at dem der har taget beslutningen har indsigt i de realiteter, der er på Bornholm, siger Midtbornholms seniorformand, som savner Viking i Bornholmsserien, hvor aakirkebyklubben selv har sit bedste hold placeret.

– Ja, det gør vi da. Viking har jo kvalitet til at spille der, og det er jo nogle gode kampe mod Viking. De står for nogle ting, som jeg som klubmand i Midtbornholm misunder.

– Det er ikke altid, at de har de bedste fodboldspillere, men de har sammenholdet, og de kæmper for hinanden, og det er prisværdigt, og det er jo også det, der gør, at de blev bornholmsmestre.

– Så de hører til i rækken, og det har været nogle gode kampe mod dem, som vi har haft, siger Kasper Rasmussen.

Skrækscenarie: Klubber taber kampe med vilje

Tvangsnedrykningen af Viking kan også få den konsekvens, at det bliver en mærkelig afslutning på sæsonen i Bornholmsserien.

Hvis en klub, der ligger til at vinde rækken, ikke ønsker at rykke op i Københavnsserien, kan det nemlig tænkes, at den vil føle sig fristet til at tabe nogle kampe med vilje, så den ikke risikerer at blive tvangsnedrykket til Serie 1.

– Det ville jo være sådan, man ville reagere, for som klub koster det alligevel 200.000-300.000 kroner at skulle spille et år i Københavnsserien, og hvis man ikke har penge til det og ikke vil bruge penge på det, så bliver man jo nødt til at tænke lidt anderledes.

– Så kunne man jo godt spekulere i sidst på sæsonen, at "hov vi skal ikke vinde den her række, så vi bliver nødt til at tabe nogle kampe", siger hasletræner Mathias Jensen, som har et indgående kendskab til Københavnsserien, da han igennem seks sæsoner var træner i rækken for henholdsvis Rønne fB og RIK.

– Og det ville jo være helt håbløst, hvis der er hold, der kommer til at tabe kampe med vilje, fordi man ikke vil rykke op, siger han.

Men I vil gerne forsøge at rykke op i Københavnsserien?

– Ja, det vil vi gerne. Så vi ryger ikke i den situation, hvor vi skal overveje nogle ting.

– Nu er vi ikke favoritter til at vinde, men skulle det være os, der vinder, så ved jeg, at så tager vi den kamp op, siger hasletræneren.

Bornholms Tidende arbejder på at få en kommentar fra DBU Bornholms formand, Lars Albæk.