Frygter håndbold uddør på Bornholm

Frygter håndbold uddør på Bornholm
Der behøver ikke blive købt lige så meget harpiks hjem som tidligere, men det er nok også den eneste fordel ved ikke at være så mange spillere. Arkivfoto: Berit Hvassum
HÅNDBOLD | BORNHOLM | ABONNENT | 7. OKT 2021 • 20:00
Jesper Gynther
Journalist
HÅNDBOLD | BORNHOLM | ABONNENT
7. OKT 2021 • 20:00

I sidste sæson var der fire ungdomshold i ø-samarbejdet Team Bornholm. Nu er der kun ét. I børnerækkerne ser det heller ikke for godt ud, og derfor er der frygt for, at sporten kommer til at uddø på Bornholm inden for en årrække, hvis ikke der sker noget drastisk.


Det går ikke godt for håndbolden på Bornholm. Der er nu så få ungdomsspillere, at man i ø-samarbejdet Team Bornholm kun kan skrabe et enkelt hold sammen i denne sæson, og det er i form af et U15-pigehold. Traditionelt har man ellers mindst haft fire rejsende hold med i ungdomsturneringen, som spiller mod klubber fra den anden side af vandet, men det kunne ikke lade sig gøre i år, fortæller formand René Thisen.

– Vi troede og håbede på, at vi kunne have tre måske fire hold, men der var simpelthen ikke spillere nok. Så det er sgu lidt tyndt, indrømmer han.

Tanken om at lave et kombineret U17- og U19-drengehold faldt også til jorden, da flere U19-drenge sprang fra. De resterende spillere er nu i stedet blevet indlemmet på herreseniorholdet i Viking/Rønne Håndbold. Samme ordning har man lavet for U17- og U19-pigerne, som nu er indlemmet på dameseniorholdet i Team Bornholm. Derudover er der fem U15-drenge, som også træner med dameseniorholdet, men som så ikke har mulighed for at deltage i kampene.

– Det er godt for træningsmiljøet for damerne, at drengene kan træne med, men det er forbandet ærgerligt og sørgeligt for drengene, at de ikke kan spille kamp. Vi håber, at de kan holdes til ilden, ved at de kan få lov at træne med damerne og stadig få noget håndboldhalløj ud af det, men problemet er bare, at der ikke er særlig gode udsigter til, at de på et tidspunkt kan få et hold, for de mindre årgange er også små, siger han.

Til gengæld glæder han sig over, at der er et fornuftigt U15-pigehold med omkring 12 spillere til træning hver gang.

Det er depressivt

I Viking/Rønne Håndbold har man i denne sæson to rejsende hold i form af et herreseniorhold og et U13-drengehold. Hos herrerne er de 15-20 stykker til træning, når man tæller U17- og U19-drengene med, og på U13-drengeholdet (som også har nogle enkelte piger med på holdet) er der 14 til træning.

Men det kunne være langt bedre med medlemstallet i klubben, fortæller formand Kasper Stenbye, der ikke kun er bekymret på klubbens egne vegne. Han peger på, at Viking selv har mange U11-, U13- og U19-spillere, men der er ikke mange hold ude på øen, som de kan møde, og det er også derfor, at klubben har valgt, at U13 skal spille på den anden side af vandet for ikke at miste dem.

– Det er depressivt. Jeg ville ønske, at alle spiller håndbold, for det er en fantastisk sport. Vi har også to landshold, der spiller godt og gode klubhold, men jeg ved ikke, om ungdommen på øen hellere vil spille computer end spille håndbold, siger Kasper Stenbye, som også efterlyser flere trænere og ledere.

Op til denne sæson har klubben således måtte lukke to hold, fordi der ikke er trænere til dem. Det ene er et rollingehold med børn fra et til fem år, som havde næsten 40 medlemmer, mens det andet er et U15-U17-mixhold.

– Jeg er bekymret for bornholmsk håndbold. Der skal ske en kæmpe omvæltning, ellers tror jeg, at håndbold dør inden for en årrække herover. Og jeg ved ikke, hvad vi skal gøre, for vi har ikke fundet den dybe tallerken endnu, siger han.

Mulige løsninger

René Thisen lægger heller ikke skjul på, at situationen ser noget deprimerende ud for Team Bornholm, men også for håndbolden generelt på øen.

– Det her gør av. Puha, siger han og fortæller, at han ikke ved, hvordan situationen kommer til at blive om et år. Men han forventer desværre ikke, at den bliver bedre.

– Jeg er nervøs, siger han.

– Og generelt ser det sgu ikke godt ud med håndbold på Bornholm. Måske er jeg lidt sortseer. Coronaåret har også påvirket det, tænker jeg, for man har jo ikke kunnet få lov at spille håndbold hele sidste sæson. Det er også en nedbakketing. Nu kan man håbe, at børnene får lov til at dyrke sporten igen, så flere dukker op, siger han.

Hvad man skal gøre for at løse situationen er svært at sige, mener René Thisen, men en god start vil være at få flere helt små børn til at begynde til håndbold.

– Ømæssigt skal vi have fat og gang i de små årgange og få bygget noget op, og hvordan det lige skal gøres, skal vi se at finde ud af og slå hovederne sammen og se at få gjort noget ved det, siger han og peger på, at AaIF er lykkedes med at få banket en børneafdeling op de senere år, så det kan godt lade sig gøre.

I Viking/Rønne Håndbold har man også gjort sig nogle tanker om, hvordan man kan få vendt skuden. Klubben har eksempelvis haft en dialog med Håndbold Region Øst om at finde en person, som kan søsætte et skolesamarbejde, så klubben kan tilbyde håndbold i idrætstimerne i skolen.

– Men den idé er stadigvæk i støbeskeen. Det kunne måske redde noget, så jeg krydser fingre for, at det kan komme op at køre, siger Kasper Stenbye.

 


Trænere og træningstider på de rejsende hold

Viking/Rønne Håndbolds seniorhold har fået ny træner ovrefra i form af Lars Trust. Holdet træner tirsdage og torsdage 19.30-21.30 i Rønne Idrætshal.

Team Bornholms dameseniorhold har Michael Mortensen som træner og Camilla Schou som holdleder. Holdet træner tirsdage (Rønne Idrætshal) og torsdage (Nordlandshallen) 18.30-20.00.

Team Bornholms U15-pigehold har Merete Seerup og Tonni Mogensen som trænere. Holdet træner tirsdage 19:00-21:00 i Aakirkebyhallerne og torsdage 18:00-19:30 i Rønne Idrætshal.

Viking/Rønne Håndbolds U13-drengehold har Klaus Dahl som træner. Holdet træner tirsdage og torsdage 16.30-18.00 i Rønne Idrætshal.