– Vi skal sammen skabe rammerne for, at børn udfordres fysisk, fra de er helt små. De skal have mulighed for leg og bevægelse, der hvor de opholder sig, og det er uanset, om de er hjemme, i vuggestue, børnehave eller i dagpleje. Vaner grundlægges tidligt, og kun aktive børn bliver fortrolige med deres kroppe og får lyst til bevægelse. Alle sanser skal stimuleres med glæden i fokus. Og det er bestemt også det, vi ser ude i dagplejerne, siger idrætskonsulent Laura Hulgaard.
Certificeringsprogrammet er udviklet i en tæt dialog mellem dagplejen i Bornholms Regionskommune og DGI Bornholm, og DGI-Bornholm har forsøgt at udvikle konceptet, så det passer ind i dagplejernes struktur.
– Der er stor forskel på dagplejernes forudsætninger for at bringe leg og bevægelse ind i børnenes hverdag, ligesom mulighederne for bevægelse i den enkelte dagplejers hjem varierer meget. Selvom dagplejere har forskellige forudsætninger for at være med, er fokus på, at alle får noget med hjem, de kan bruge aktivt i hverdagen, siger Kasper Fruergaard.
Indsatsen finansieres via Bornholms Regionskommune, som ønsker at skabe gode oplevelser med leg og bevægelse som omdrejningspunkt, men også at give et kompetenceløft til de bornholmske dagplejere og derigennem styrke de motoriske færdigheder, hos de mindste børn på Bornholm.
Certificeringen af den bornholmske dagpleje er støttet blandt andet af fondsmidler fra De små børns Bornholm og Egmontfonden.