Bornholmer forud for OL-debut: Jeg er ikke nervøs, men spændt

Bornholmer forud for OL-debut: Jeg er ikke nervøs, men spændt
Mathias Christiansen og Alexandra Bøje har trænet specifikt op til OL i Tokyo i syv uger op til idrætsbegivenheden, som går i gang her i weekenden. Træningen foregik i Brøndbyhallen, hvor det danske badmintonlandshold træner til daglig, og Bornholms Tidende mødte spillerne under en træningssamling i begyndelsen af juli for at høre om forberedelserne og forventningerne til det kommende OL. Foto: Ol
BADMINTON | BORNHOLM | ABONNENT | 23. JUL 2021 • 18:45
Jesper Gynther
Journalist
BADMINTON | BORNHOLM | ABONNENT
23. JUL 2021 • 18:45

I denne weekend går OL i gang, og bornholmske Mathias Christiansen er en af de første danskere, der skal i aktion. Han stiller op i mixeddouble i badminton sammen med makkeren Alexandra Bøje fra Horsens, og de er begge debutanter i verdens største idrætsbegivenhed.

I begyndelsen af juli besøgte Bornholms Tidende det nationale træningscenter i Brøndby, hvor badmintonlandsholdet træner, og her talte avisen med det bornholmsk-jyske par for at høre om deres forberedelser og forventninger til OL.

På det tidspunkt var parret lige gået i gang med femte uge ud af i alt syv uger i træningsperioden op til OL, og ifølge Mathias Christiansen var formen god, og de begyndte at glæde sig til at komme afsted. Allingeboen lagde da heller ikke skjul på, at det betyder rigtig meget for ham at deltage i OL, hvilket ikke særlig mange andre bornholmere har gjort før ham.

– Det er helt sikkert noget specielt at komme fra et lille samfund og så kunne drive det hele vejen. OL er jo det, som folk kan forholde sig til, og der er også mange i mit bekendtskab, som siger sådan "åh, OL!". For folk ved, hvad OL er, så de synes, det er vildt nok, fortalte Mathias Christiansen, der dog ikke selv ser OL-deltagelsen som sin største individuelle bedrift i karrieren.

Guld er større end kvalifikation

I stedet ser han guldmedaljen til den store internationale turnering India Open i 2018, som han vandt sammen med sin forhenværende mixeddoublemakker Christinna Pedersen, og guldet til VM i herrelandshold (Thomas Cup) i 2016 som sine største bedrifter, da det er resultater og ikke kvalifikation, som betyder mest for ham.

– Det er klart, at hvis vi til OL kommer i kvartfinalen eller semifinalen, så vil det nok overstige det. Men jeg er da selvfølgelig megaglad for at kvalificere mig til OL og er stolt over, at det kunne lade sig gøre, selvom jeg kommer fra et lille sted (Allinge, red.), sagde han.

For Alexandra Bøje betyder kvalifikationen til OL en smule mere, for med sine 21 år er hun seks år yngre end Mathias Christiansen, og hun har ikke tidligere i karrieren nydt lige så store resultatmæssige triumfer som sin bornholmske mixeddoublemakker.

– Jeg er stadig forholdsvis ret ung, og OL er det største, man kan deltage i – i badminton i hvert fald – så det er kæmpestort, at vi har kvalificeret os til det her OL, og det bliver en kæmpe oplevelse, fortalte hun til Bornholms Tidende.

Tror på overraskelsen

Mathias Christiansen og Alexandra Bøje kvalificerede sig til OL i Tokyo som et af de sidste par blandt de 16 deltagende par. Derfor er danskerne heller ikke favoritter til at tage guld med hjem fra Japan, men begge spillere tror dog på, at de kan vise sig flot frem i turneringen.

– Vi vil bare gerne spille vores topniveau dernede. Vi træner sindssygt hårdt lige nu for at kunne ramme noget god badminton dernede, så det tror jeg vil være det primære, at vi føler, vi har spillet op til vores evner. Men det kunne selvfølgelig være sindssygt fedt, hvis vi kunne spille os videre fra puljen, fortalte Alexandra Bøje med henvisning til, at hver pulje har fire par, som spiller indbyrdes mod hinanden, og de to par, som får flest point, går så videre til kvartfinalen.

– Vi ved, at når vi spiller på højeste niveau, så kan vi være med blandt de allerbedste, fordi vi har tidligere slået nogle af de allerbedste i verden, som ligger i top 10 eller bedre, fortalte Mathias Christiansen.

– Og OL er måske en af de turneringer, hvor det er nemmest at lave en overraskelse, fordi det er der, at favoritterne føler, at de har allermest pres på, og der er allermest pres fra deres nationer og allermest nerve. Det er altid der, der sker allerflest overraskelser, så derfor er der virkelig mulighed for at lave nogle gode resultater, når du kommer lidt som undertippet. Så det håber vi jo på, at vi kan gøre, sagde han.

Mere spændt end nervøs

Danskerparrets første kamp spilles lørdag nat klokken 02 dansk tid, og modstanderne er hjemmebanefavoritterne fra Japan: Yuta Watababe og Arisa Higashino. Selvom mange ville være nervøse over at skulle spille sin første OL-kamp i karrieren, så er det ikke noget, som Mathias Christiansen forventer, han vil blive.

Hvordan er du som type? Bliver du nervøs, inden du skal til et stort stævne som for eksempel OL?

– Hmm, nej, det tror jeg ikke. Jeg er helt sikkert spændt, inden vi skal spille, men altså jeg er bare så glad for, at vi har kvalificeret os. Vi er helt sikkert gode nok til at være med, men vi har også kvalificeret os lidt på sidste mandat, så jeg kommer ikke nervøs ind til det. Tværtimod glæder jeg mig og er spændt og så videre.

– Så jeg tror, vi kommer til at have en god og afslappet tilgang til det, fordi vi ved jo godt, at vi er ikke favoritter til at lave en medalje, så vi kommer jo lidt fra baghjul, og så kan vi også tage det lidt mere stille og roligt.

For Alexandras vedkommende er det dog lidt anderledes.

– Jeg synes, det er svært at sige, men det kommer jeg da helt sikkert til at blive (nervøs, red.). Det bliver den største oplevelse, som jeg har haft med badminton indtil videre, så hvis ikke, der kommer nogle nerver, så vil det da være ærgerligt, fortalte hun.

– Men jeg synes egentlig, at tit så er man lige nervøs i starten, og så synes jeg egentlig selv, at jeg er ret god til at komme videre derfra og prøver bare at se det som en badmintonkamp og ikke som det helt store og bare give den gas.

Samler vigtig erfaring

Uanset hvordan det går, så tror Alexandra Bøje, at OL-oplevelsen kan bruges konstruktivt frem mod det næste OL i Paris i 2024. Det er nemlig ikke i Tokyo, at Christiansen og Bøje skal toppe.

– Vi vil gerne gøre den her erfaring, så vi måske til næste OL kan lave et stort resultat, så selvfølgelig ser vi længere frem, fortalte Alexandra Bøje.

– Det her er en kæmpe oplevelse, for det er første gang, vi er med. Vi vil selvfølgelig gøre alt, hvad vi kan, for at gøre det godt.

– Men vi er ikke udset til at skulle toppe nu, så derfor går vi ikke med tanken om, at vi skal vinde guldet.

Vil vise det bornholmske flag til medaljeceremoni

Mathias Christiansen skal allerede i aktion til OL i Tokyo i løbet af natten til lørdag dansk tid. Derfor skal han ikke deltage i åbningsceremonien, som afvikles dagen før, hvilket ærgrer bornholmeren en smule.

– Jeg håber jo ikke, at det bliver mit sidste OL, så det er da helt sikkert noget, som jeg gerne vil prøve i fremtiden. Sidste gang var jeg med til afslutningsceremonien (da han var med til OL i Rio som sparringspartner, red.), så får man også lidt et billede af, hvordan det er at gå ind på stadion og det hele. Men jeg tror ikke helt afslutningsceremonien kan sammenlignes med åbningen, det er trods alt noget andet.

Skulle du ellers have vist det bornholmske flag frem til åbningsceremonien?

– Haha. Hvis jeg hiver en medalje hjem, så må jeg lige vise det grøn-røde flag frem på podiet.

 

Christiansen og Bøjes puljekampe til OL:

1. gruppekamp: Lørdag nat klokken 02 dansk tid mod japanerne Watanabe og Higashino.

2. gruppekamp: Søndag morgen klokken 6.20 dansk tid mod indoneserne Jordan og Oktavianti.

3. gruppekamp: Mandag morgen klokken 6.20 dansk tid mod australierne Leung og Somerville.

Den første kamp kan ses på DR, og ellers kan man løbende følge med i det bornholmsk-jyske pars OL-resultater på tidende.dk.

 

Skal bruge mundbind overalt

Mathias Christiansen var med til OL i Rio i 2016 som sparringspartner for badmintonlandsholdet. Her oplevede han OL-byen og var på forskellige stadioner for at se atleterne i aktion. OL i Tokyo bliver dog en smule anderledes på grund af strenge covid-19-restriktioner, forklarede bornholmeren til Bornholms Tidende i begyndelsen af juli.

– Man må ikke se nogen andre, og det er jo ellers det, som, jeg synes, var sjovt sidste gang, at man kunne komme ind og se en del atletik, tennis og forskellige ting. Det må man ikke denne gang, og det tror jeg heller ikke, der var nogen af os, der havde regnet med.

Badmintonspillerne havde fået besked om restriktionerne i et møde i juni, og her var der især én ting, som overraskede Mathias Christiansen.

– Det, jeg bed mest mærke i, var, at man skal bære mundbind alle vegne. Også når man dyrker styrketræning eller laver cardio i træningslokalet i OL-byen. Og det var måske lidt overraskende, for normalt set har man jo mundbindet på, og når man så går på træningscyklen i styrkecenteret, så tager man det af. Men her skal man have det på hele tiden, bortset fra når man er på sit værelse, og det bliver nok lidt svært, især når vi har vænnet os til ikke at have mundbind på herhjemme.