Valgets 5 vigtigste: Mere vild natur

NYHED | ABONNENT | 7. OKT 2022 • 14:12
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
7. OKT 2022 • 14:12

Hvilke fem temaer er de vigtigste ved folketingsvalget den 1. november? Det svarer fire bornholmske spidskandidater på her. 

 

 

 

 

Jakob Buchwald Busk (Nye Borgerlige)

 

 

Forsvaret og sikkerheden

– I Danmark har vi cirka 2.700 soldater. Og vi bruger 30 milliarder på Forsvaret. Man kunne starte med at udfordre forretningsmodellen. Man bør indrømme, at den model, der er lige nu, er forkert.

Økonomi

– Det handler primært om det kollaps, der er kommet på vores energi, hvor man ikke kan få det til at hænge sammen på grund af de stigende energipriser samt inflationen.

Energikrise

– Det er jo konsekvensen af det kollaps, der er sket med vores energi.

Klima

– Det hænger sådan set sammen med energikrisen. Vi skal gøre os mere uafhængige af russisk gas.

Velfærd

– Vi bliver nødt til at indføre en ny borgerlig politik, så danskerne kan begynde at tjene nogle penge igen. Den skruetvinge, der er lagt på danskerne lige nu, bliver man nødt til at løsne, så vi kan få vores egne penge tilbage. Lige nu er den strammet, så blodet hverken kan komme til hjerne eller hjerte.

 

 

Andreas Grosbøll (Socialistisk Folkeparti)

 

 

Børn og unge

– Vi har for mange børn og unge, der ikke trives. Der er brug for, at vores børn oplever, at der er kompetente voksne i de tilbud, vi har til dem.

Uddannelse

– Man skal se på, hvad det egentlig er, man vil med vores folkeskole. Den skal sættes fri, så der ikke er det samme antal bindende regler, som der er nu. Der er for mange centralt definerede mål og regler for skolerne, og vi synes, der skal være mere plads til, at man lokalt får defineret den enkelte skole ud fra de forudsætninger, man har.

Psykiatrien

– Der er ikke nok sengepladser i psykiatrien, og der er ikke nok personale til at tage sig af de borgere, der har brug for hjælp. Der mangler simpelthen hænder, som er uddannet indenfor feltet.

Klima

– Der skal gøres noget ved den måde, vi driver landbrug på. Vi skal have mere vild natur, så vi sikrer biodiversitet, og vi skal gøre mere for sænke CO2-udslippet yderligere.

Forsvaret og sikkerheden

– Vi skal forholde os til, hvilket forsvar, vi skal have i fremtiden. Mit ønske er, at vi har et forsvar, som har en teknologi og et mandskab, som reelt kan varetage de opgaver, vi står over for.

 

 

Henriette Søvind (Det Konservative Folkeparti)

 

 

Psykiatrien

– Det er en af hovedårsagerne til, at jeg stiller op. Lige nu skal man til København for at få sit barn udredt, fordi vi ikke har noget her på øen. Der er flere metoder, man kan bruge for at løse det, men det kræver, at det bliver prioriteret højere.

Sundhed

– Vi skal sørge for, at der kommer læger og sygeplejersker hertil, så det er mere trygt at blive ældre, eller hvis man bliver syg.

Erhvervslivet

– Det skal være nemmere at være erhvervsdrivende, så man ikke bruger så meget tid på noget, der ikke giver værdi. Skattelovgivningen er for svær at gennemskue, som den er nu. Nogle af reglerne er for rigide.

Energiøen

– Vi skal have kigget på, hvad dem der skal bo tæt på den skal have. Jeg synes, vi skal arbejde hen mod, at de ikke føler, at de lider et stort tab ved at bo tæt på energiøen.

Forsvaret og sikkerheden

– Der skal investeres mere i Forsvaret. Vi kunne uddanne nogle flere folk, fordi sikkerhed er altafgørende med den situation, vi står i lige nu.

 

 

Birger Nissen (Radikale Venstre)

 

 

Klima

– Vi skal for alvor gøre noget ved den grønne omstilling. Den energikrise, vi har lige nu, kan bruges på at tænke stærkt fokuseret på den grønne omstilling.

Miljø

– Det læner sig selvfølgelig opad klima, men det er meget vigtigt for os. Man skal passe på med, at man ikke kun tænker sikkerhedspolitik lige nu, fordi sikkerhed og miljø hænger enormt meget sammen.

Børn og unge

– Hele mit liv har jeg har været tæt på børn og unge, og jeg synes, det er så ærgerligt med den mistrivsel, man ser lige nu. Det skal vi have taget hånd om.

Sammenholdsregering

– Vi ønsker en regering, der dækker bredere, end den gør nu. Det er det, vi er gået til valg på. Det samarbejdende folkestyre betyder meget for os.

Asylpolitik

– En fælles europæisk asylpolitik vil være rigtig godt. Vi skal snakke med de andre lande om, hvordan man løser det her sammen, så vi ikke bare laver vores egen løsning i Rwanda for eksempel.

 

Tidende har forsøgt at få fat på Liberal Alliances spidskandidat Clara Malmqvist, men det lykkedes ikke. Deres synspunkt skal dog selvfølgelig også have lov til at komme til orde på et senere tidspunkt.