Apoteket skal finde nye lokaler

Apoteket skal finde nye lokaler
Sammen med familien har Dennis Krag-Jakobsen allerede købt hus i Nexø, og han glæder sig til at blive en del af lokalsamfundet. Foto: Sarah Thun Kristensen
TOPNYHED | ERHVERV | Fredag 8. november 2024 • 05:30
TOPNYHED | ERHVERV | Fredag 8. november 2024 • 05:30

Der er givet en dispensation til den tidligere apoteker, som ikke er fulgt med til den nye. Derfor varsler den nye apoteker i Nexø, Allinge og Aakirkeby, Dennis Krag-Jakobsen, store forandringer i de kommende år.


37-årige Dennis Krag-Jakobsen kan ikke ligefrem siges at være et nyt ansigt i Nexø. Han er nemlig opvokset på Mosevej, han havde sin første praktik som farmaceut på Nexø Apotek, og efter en årrække på Sjælland overtog han fra 1. oktober Gert Møller-Jensens bevilling på apotekerne i Nexø, Allinge og Aakirkeby.

I den første tid har han pendlet mellem familien og bopælen i Søborg og det nye arbejde, men den første november overtog han nøglen til familiens nye hus, og det betyder, at han nu i praksis har to forskellige jobs at passe, når han er i Nexø - apoteket og arbejdet med at klargøre det nye hus til familiens indtog omkring årsskiftet.

– Det har ikke været en kæmpe omvæltning, for jeg kommer jo fra apotekerverdenen. Den største forskel er stedet, personalet og kunderne - men ellers er arbejdet meget det samme, fortæller han.

Indtil videre har han brugt langt størstedelen af karrieren på et apotek på Frederiksberg, hvor han i tre år var bestyrer. Inden han begyndte som apoteker var hans seneste møde med livet bag skranken på Nexø Apotek, da han for 10-12 år siden var under uddannelse.


– Men en del af de personer, der dengang arbejdede på apoteket er der faktisk stadig, så de havde lidt kendskab til mig inden jeg startede, fortæller han.

– Og så er der også en af de ansatte, som jeg har gået i parallelklasse med i folkeskolen, så det er jo bare at komme hjem, smiler han.

De fleste han møder, siger velkommen hjem, og det passer ham faktisk ganske godt, for det er netop fællesskabet, trygheden og roligheden, der har fået ham til at søge bevillingen på hjemstavnen, hvor man kender hinandens navn og engagerer sig.

Hvis han selv skal sige det, så har han haft en regulær "drømmestart". Han har nemlig oplevet et personale som har været gode til at tage imod en hjemvendt farmaceut.

– De har virkelig givet mig den bedste velkomst og den bedste start på apotekerlivet. Vi er heldigvis personale nok, så der har også været ro til, at jeg ikke har skullet indgå i driften fra dag et. På mange måder har det været en drømmestart, fordi personalet er så kompetent. Det har givet mulighed for ro og fordybelse, forklarer han.


Kort fra tanke til handling

Dennis Krag-Jakobsen har imidlertid haft en ambition om at blive apoteker en del år efterhånden - lige siden han i 2020 blev bestyrer på Frederiksberg Apotek.

Her fik han smag for processen med forretningsudvikling og tiltag, der gør det sjovere at gå på arbejde.

– Der er noget frihed i, at når du får en tanke, får en idé, så er der ikke langt til, at du kan træffe en beslutning, føre det ud i livet, og se det udvikle sig, forklarer han.

I det hele taget er han havnet i faget, fordi han er begejstret for kemi og matematik. Det var også den begejstring, der fik ham til at droppe ud af universitetsstudierne, hvor han læste økonomi. Der gik ganske enkelt for meget politik i det, og da han efterfølgende faldt over uddannelsen til farmaceut og gennem uddannelsen mødte en række passionerede ledere og kollegaer, stod fremtiden stille og roligt klar for ham.


– Jeg var hos en apoteker, som var god til at fortælle, hvad han lavede og som var meget inddragende. Jeg tænkte, at han ser glad ud, når han går på arbejde. Som færdig farmaceut havde jeg en anden meget dygtig leder, som kom fra en kæmpe medicinalvirksomhed. Hun formåede at udfordre mig hele tiden og sørge for, at jeg så det spændende i branchen, for der er virkelig en masse faglighed, forklarer han.

Kort sagt, så er han supermotiveret for både ledelse, forretningsudvikling, logistik og ikke mindst sundhedselementet, som er ganske unikt for netop apoteket.

– Vi skal også vaccinere folk, lave MSI-samtaler og compliance-samtaler, og sørge for at folk kan finde ud af at bruge deres devices til inhalation og sådan noget, så der er mange aspekter.

For resten af livet

Processen med at få foden under eget bord som apoteker er imidlertid ganske langtrukken. Det kræver, at en bevilling bliver ledig, så rækker man hånden op og søger den, og så der er en masse proces, der går i gang.


Da Krag-Jakobsen så, at Gert smed sin bevilling, så var der faktisk ikke så langt fra tanke til handling - eller det var der i hvert fald ikke, da bevillingen blev genopslået.

– Jeg havde faktisk afskrevet den i første omgang, og det var simpelthen fordi, vi var så etablerede i Søborg. Min datter var lige startet i skole, og vi tænkte, at det er et dårligt tidspunkt.

Der var imidlertid ingen, der søgte bevillingen i første omgang, og da den så kom op anden gang, satte det i den grad gang i snakken omkring spisebordet i det lille hjem.

– Jo mere vi snakkede om det, jo mere rigtigt var det, og vi snakkede om, at det måske var meget godt at komme hjem i lidt roligere omgivelser end København, for det er jo bare et helt andet tempo herovre.

Familien kom frem til, at det ville være godt for alle parter og pludselig var drømmen om et hyggeligt apotek indenfor rækkevidde.


– Apoteket her er ikke vanvittig stort. Det er en okay størrelse, men der er også plads til at skabe et liv, hvor man tænker, at det her er for resten af livet.

Da bevillingen kom i hus, blev han altså selvstændig og selvom apoteket føles som en del af sundhedsvæsenet, så er det altså en privat virksomhed, og dermed er det indehaveren, der sidder med ansvaret for økonomien og hæfter for et eventuelt underskud.

Der er dog ingen bekymring at spore hos den nye apoteker.

– Det betyder meget, at vi ved, at der er jobsikring de næste mange år. Så er der noget ro på det, og vi kan fokusere på at falde til her og blive en del af lokalsamfundet.




En trappe og tung dør er nogle af de ting, der gør at apoteket i Nexø bestemt ikke er handicapvenligt. Arkivfoto: Allan Rieck


 

Stor forandring på vej

Der er imidlertid forandringer på vej i flere forskellige størrelsesklasser. Den slags er ganske naturligt, når en ny mand betræder posten, og Dennis Krag-Jakobsen kan allerede nu nævne flere parametre, hvor man kommer til at se en forskel på de tre bornholmske apoteker.

– Jeg kommer til at indføre nogle ting, som personalet ikke har set før, og det bliver eksempelvis en robot, der skal give mere tid til kunderne og spare de ansatte for at skulle gå frem og tilbage mellem lageret og skranken, forklarer han.

Han har også gjort sig tanker om en selvbetjeningskasse, for dem der har travlt, og så er der planlagt et lille ansigtsløft til butikken i Allinge.


– Jeg vil gerne prøve at implementere nogle af de nye løsninger, der findes på markedet, men det bliver ikke sådan, at man bliver blæst bagover, forklarer han.

Den allerstørste forandring kommer til at ske i Nexø. Her skal apoteket nemlig flytte - og det er ikke en beslutning, Dennis Krag-Jakobsen har taget.

– Lægemiddelstyrelsen har i de seneste år gået rigtig meget op i handicapvenlig indgang, og det har Nexø Apotek ikke ligefrem. Der er nogle trin og en tung dør.

– Så jeg har fået at vide, at jeg enten skal gøre apoteket handicapvenligt - hvilket er umuligt - og ellers skal jeg finde nye lokaler, forklarer han.

Apoteket på Strandgade overholder ganske enkelt ikke lovgivningen, og mens den tidligere apoteker har fået en dispensation, så har lægemiddelstyrelsen ikke givet den videre til den næste apoteker.

Hvor man normalt får et år til at rette op på den slags ulovligheder, har Nexø Apotek af flere forskellige årsager fået lidt mere tid at løbe på.


– De har nok været bekymrede for slet ikke at kunne komme af med bevillingen, og så er der også noget med, at vi ligger her, hvor vi gør. Det er vanskeligt at finde de helt rigtige lokaler, forklarer han.

– Men de forventer, at der er styr på det indenfor en årrække.

Noget gammelt og noget nyt

Derfor er den nyslåede apoteker allerede nu på udkig efter nye lokaler, og han har prikket flere folk på skulderen for at høre om nogen kender noget, der kan give mening for både byen og apoteket.

– Som erhvervsdrivende i et lokalsamfund skal man ikke bare kigge på sin egen forretning, men også på hele lokalsamfundet, og jeg kan se nogle steder, hvor det giver synergi. Hvis vi eksempelvis kunne ligge på Torvet, så ville det give mere liv der, fordi der er et naturligt flow omkring et apotek, fortæller han.

Han har allerede snakket med både Inhouse, Kvickly og flere andre, ligesom han har været rundt for at se på lokaler. Han vil gerne placere sig centralt i byen, hvor det er er nemt at komme til.


– Flytningen bliver helt sikkert en af de ting, folk kommer til at lægge mærke til. Men jeg går meget op i æstetik, og jeg vil gerne have, at vi kan tage noget af det gamle med for at kunne fortælle apotekets historie, fortæller han.

Han håber derfor at kunne tage noget af det genkendelige med fra det nuværende apotek - eksempelvis trappen, skranken og hele den følelse der præger apoteket i dag. Den vil han kombinere med nye løsninger.

– Det er lidt en tidslomme at komme herind, og der er turister som bliver helt overvældede, fordi de er vant til, at et apotek nærmest bare er en stor, hvid flade.

Men det nye apotek skal ikke fremstå sterilt og hvidt. Han ønsker at bruge naturmaterialer og måske lave en udstilling af de gamle apotekerkrukker, som er et levn fra dengang, man producerede i kælderen.

– Måske kan man få nogle bornholmske kunstnere til at male bagvæggen på reolerne, så man kan få nogle motiver med medicinske planter eller sådan noget, og så aftager Pernille Bülow vores glasampuller, så det var måske også oplagt at få lavet et skilt til apoteket af genbrugsglas fra vores egen virksomhed, foreslår han.

Ud af butikkens rammer


Idéerne er mange, når der kan drømmes frit, men først og fremmest skal der findes mindst 300 kvadratmeter på en god lokation.

Selvom butikken i Nexø ikke føles så stor, så skal der nemlig både være plads til forsendelse, lager og et personalerum til de ansatte bag kulissen.

– Butikken her er ikke så stor, og der skal ikke være mere end fem kunder, før det føles proppet, så jeg vil gerne have en større butik.

Han har desuden planer om, at apoteket på sigt skal flytte sig mere ud af butikkens rammer og være en større del af det bornholmske erhvervsliv.

– Da jeg var på Søborg Apotek var vi med på Copenhell et år, og det var bare rigtig sjovt for personalet, så selvom det ikke giver så meget på bundlinjen, giver det en oplevelse af at være en del af noget.

Det er tanken, at apoteket i Aakirkeby kommer til at blive hvor det er og fortsætte stort set som hidtil.


– Men vi kigger lidt på nogle planer, der skal gøre det lidt sjovere at gå på arbejde her, men det skal også lige finde en god plads.

For nu er der dog fortsat ro på i butikken. Inden der sker en hel masse, så skal den nye apoteker først lære personalet, kunderne og mentaliteten at kende, komme ned i tempo og flytte til kommunen sammen med familien.

– Jeg ønsker ikke at forcere noget, for tingene plejer gerne at falde naturligt til rette, men jeg tror på udviklingen, og jeg vil gerne give kunderne en god oplevelse der matcher den, man kan få på den anden side af vandet.


Dennis Krag-Jakobsen

37 år, født og opvokset i Nexø, men for nuværende bosat i Søborg med sin kone og deres to børn.

Uddannet farmaceut og ny indehaver af apotekerne i Nexø, Allinge og Aakirkeby.

Har netop overtaget nøglerne til familiens nye hus i Nexø.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT