Valget er fuldstændig åbent

Valget er fuldstændig åbent
Leif Olsen og Knud Andersen tror begge, at Konservative er nødt til at finde en ny spidskandidat, som ikke allerede sidder i kommunalbestyrelsen. Arkivfotos: Jacob Jepsen
TOPNYHED | POLITIK | Torsdag 21. november 2024 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
TOPNYHED | POLITIK | Torsdag 21. november 2024 • 05:30

En bombe sprang i bornholmsk politik, da borgmester Jacob Trøst onsdag meddelte, at han ikke genopstiller. Men hvilken betydning får det for kommunalvalget? Det giver politiske kommentatorer Leif Olsen og Knud Andersen nu deres bud på.

Det var en overraskelse for de fleste, at borgmester Jacob Trøst (K) onsdag meldte ud, at han ikke vil være at finde på stemmesedlen til næste års kommunalvalg. Det kom også bag på Knud Andersen og Leif Olsen, som ellers har fulgt - og selv været en del af - bornholmsk politik i mange år.

Nu melder spørgsmålet sig så, hvad Trøsts farvel til politik kommer til at betyde for det kommende kommunalvalg, som finder sted om under et år. Og her er de to politiske kommentatorer enige.

– Det gør valget fuldstændig åbent, siger Leif Olsen, som selv har siddet i kommunalbestyrelsen for SF.

– Det åbner fuldstændig for alle løsninger, siger Knud Andersen, tidligere amtsborgmester for Venstre.

Startskud til mere normale tilstande

Knud Andersen mener, at de andre blå partier havde haft vanskeligt ved ikke at genvælge Trøst som borgmester, hvis han havde stillet op, og blå blok havde fået flertal. Men med Trøst ude af ligningen, er der pludselig flere blå partier, som i praksis kan gøre krav på borgmesterposten.

– I princippet ville alle løsninger være åbne, hvis Trøst havde været der. Men sådan er det ikke i virkelighedens verden. Jeg kan ikke forestille mig, at en nyvalgt, liberal politiker ikke ville støtte en blå borgmester, som man kan karakterisere Trøst som, når han er konservativ, siger Knud Andersen.

Uden Trøst som borgmesterkandidat er det mest sandsynligt, at en kommende borgmester kun vil blive støttet af partier fra én fløj, mener han.

– På den måde er det jo startskuddet til mere normale tilstande i bornholmsk politik. Det var jo en unormal konstellation, som blev etableret sidste gang, siger han med henvisning til, at Dansk Folkeparti og Enhedslisten gik sammen om at gøre Jacob Trøst til borgmester.

At have så forskellige partier som konstitueringspartnere har vist sig at være uholdbart, og derfor skal vi nok vænne os til igen at tænke i rød og blå blok i kommunalbestyrelsen, mener Knud Andersen.

– Trøst har jo ikke reelt formået at favne både Dansk Folkeparti og Enhedslisten bag sig og skabe et fundament for sine konstitueringspartnere. Det er ikke så underligt, for opgaven var kropumulig, konstaterer han og derfor tror han heller ikke på, at en ny borgmester vil forsøge sig med en lignende konstituering.

Uenighed om K skal skynde sig

Det kommer til at få stor betydning for de konservative, at partiet ikke kan stille op til valget med den siddende borgmester på stemmesedlen. Det mener Leif Olsen, som forventer, at det kommer til at koste mandater.

– Det ser ud ad helvedes til for konservative. Før Trøsts udmelding havde jeg troet, at de formodentlig ville få tre-fire mandater, og nu tror jeg de skal være meget glade for to, siger han og peger på, at selvom Trøst ikke kan fremvise store politiske resultater, er han en populær skikkelse blandt vælgerne.

– Trøst har været en elendig borgmester, men han er sød og flink og en rar mand. Han har et godt image, siger Leif Olsen, som hverken tror, at Linda Kofoed Persson, Iben Busch eller Mark Palmquist besidder den samme vælgertække.

Derfor tror Leif Olsen, at Det Konservative Folkeparti bliver nødt til at finde en afløser udefra. Og det kan kun gå for langsomt.

– Det bliver meget interessant, hvornår de vælger deres spidskandidat. De risikerer at ryge ind i et Harris-problem, hvor de får for kort tid til at præsentere en ny kandidat. Så det skal hellere være i morgen end i overmorgen. Men problemet er, at det kan de nok ikke, siger han med henvisning til, at der ikke er en oplagt afløser klar i kulissen for Jacob Trøst.

Knud Andersen mener ligeledes, at de konservatives kommende spidskandidat bliver en person, som ikke allerede er valgt til kommunalbestyrelsen. Men det er ikke afgørende, at partiet skynder sig.

– Jeg tror, de tænker sig meget godt om nu, og så går der et stykke tid, inden de melder ud, siger han og afskriver muligheden for, at gruppeformand Linda Kofoed Persson bliver valgt som spidskandidat.

– Jeg tror, de er for kloge til at gøre det, for vælgerne kan jo godt huske, at fru Persson var borgmesterkandidat for et andet parti sidste gang. Det ville give et forvirret billede for vælgerne. De har også nogle andre siddende i gruppen i dag, men umiddelbart er det jo ikke nogen, som i det sidste stykke tid har vist, at de har borgmesterpotentiale.

– De skal i stedet ud og finde en, som i almindelig omdømme er en fornuftig, respekteret borger, og det sætter dem jo i samme situation som ved det seneste kommunalvalg, hvor de jo stillede op med en, som ikke har været i kommunalpolitik overhovedet.

Bananas hvis Trøst havde gået af

De to politiske kommentatorer mener begge, at det er en fordel for de konservative, at Jacob Trøst har valgt at blive på borgmesterposten perioden ud, selvom han ikke genopstiller.

Godt nok ville det have været bedst, hvis en anden fra partiet kunne have overtaget opgaven, ligesom Thomas Thors gjorde det, da Winni Grosbøll trak sig som borgmester midt i en valgperiode. For så kunne personen være blevet kørt i stilling til valget. Men forskellen er bare, at det langt fra havde været givet, at en ny borgmester ville blive fra Det Konservative Folkeparti, hvis Trøst var gået allerede nu.

– Det er en fordel for de konservative, at han bliver. For hvis borgmesteren havde gået af, skulle der laves en ny konstituering, og det kunne være gået fuldstændig bananas. For hvor ligger flertallet i dag? siger Leif Olsen.

– Konservative ville have været nødt til at stille Linda Kofoed Persson op, men hun ville ikke blive valgt, og det ville ikke være godt at få et nederlag knapt et år før kommunalvalget. Derfor er det både for konservatives og Bornholms skyld en fornuftig beslutning, som Trøst har taget. Og det passer også fint med det public image, han har: "Jeg har en pligt, og den udfører jeg". Han er ikke en, som stikker af midt i det hele.

Knud Andersen anskuer situationen på samme måde.

– Som verden ser ud nu, havde det været svært at forestille sig, at en fra de konservative ville kunne sætte sig i borgmesterstolen, hvis Trøst havde stoppet, siger Knud Andersen, som mener, at det peger på, at Trøsts afløser netop skal komme udefra.

– At han vælger at blive perioden ud, det kunne tyde på at konservative ikke mener, de har afløseren siddende i gruppen. Ud fra den betragtning er det det fornuftigste at gøre for konservative. For hvis man forestillede sig en fra et andet parti skulle afløse ham, så ville det give det parti mulighed for at hente nogle borgmesterstemmer.

Venstre kan drage fordel

Både Knud Andersen og Leif Olsen forventer, at de øvrige partier i kommunalbestyrelsen, og især de blå, kan drage fordel af, at Jacob Trøst ikke genopstiller. Man kunne nemlig godt have forventet, at Trøst havde hentet mange stemmer, også selvom han ikke har leveret store politiske resultater.

– Normalt ville borgmesteren altid i sit første genvalg få fremgang. Og det er næsten, uanset om befolkningen synes, han har gjort det godt eller ikke så godt. Og det skyldes, at man som borgmester er en kendt person. En borgmester hilser på utroligt mange mennesker, og der er jo nærmest ikke den snor, man ikke klipper over. Det er først ved det andet genvalg, at det vender, fordi så begynder folk at blive trætte af dig, siger Knud Andersen. Han forventer, at det især vil være de andre blå partier, som vil få nogle af de stemmer, som Trøst ville have fået.

– Jeg tror, det kan give et bedre resultat både for Liberal Alliance, Venstre og delvist også for Danmarksdemokraterne.

Leif Olsen forventer, at stemmerne især vil gå til Venstre, som pt. ikke har noget mandat i kommunalbestyrelsen, men til gengæld har fået Frederik Tolstrup som spidskandidat.

– Der har været snakket meget om, at Venstre er gået fuldstændig i opløsning. Men hvis Venstre er fornuftige, og der er et meget stort understregning af "hvis", så har Tolstrup mulighed for at være en samlende figur. Han kan pege på, at der er mig eller ingen. Det styrker hans muligheder, at Trøst stopper, fordi så er der kun ham at samles om, siger Leif Olsen, som dog ikke forventer, at Frederik Tolstrup vil få held med at blive borgmester, men kan udnytte situationen til at få vigtige udvalgsformandsposter til partiet, eventuelt i en konstellation med Socialdemokratiet.

Straffespark til Anne Thomas

Netop Socialdemokratiet er både Knud Andersens og Leif Olsens favorit til borgmesterposten, nu hvor Trøst ikke genopstiller. I hvert fald øger det spidskandidat Anne Thomas' chancer markant, mener de.

– Jeg vil sige i går (tirsdag, red.), inden jeg gik i seng, ville jeg have sagt, at hun bliver aldrig borgmester på Bornholm. I dag er jeg nødt til at sige, at det har hun en fornuftig chance for at blive, siger Leif Olsen.

– Men det er lidt ligesom, da Jacob Trøst blev valgt, i mangel på noget bedre. Det er ikke en vurdering af hendes personlige kvaliteter, men at der ikke er nogen, der siger "yes!", ligesom da Winni Grosbøll kom i sin tid. Folk siger mere: Hvad fanden skal vi ellers?

Knud Andersen mener, at det taler til Anne Thomas' fordel, at hun har flere års erfaring som viceborgmester. Derudover tror han, at Enhedslisten ikke kommer til at opnå et lige så godt resultat som sidste gang, og det kan måske gøre, at partiet vil støtte Anne Thomas som borgmester.

– Hvis det er, som det plejer at være, vil Socialdemokratiet ikke støtte en rød borgmester, der ikke kommer fra deres eget parti. Hvis de fastholder det, og Enhedslisten godt vil være med til at få en rød borgmester, så begynder det at ligne en god forhandlingssituation for Anne Thomas, siger Knud Andersen.

Mere roligt at være politimand end borgmester

Når Jacob Trøst vælger ikke at genopstille, skyldes ifølge Leif Olsen to ting.

– Det ene er simpelthen hans sygemelding. Og den anden er, at han synes, det har været en håbløs periode. Når folk går, snakker alle jo pænt om ham, men hvad har konservative egentlig fået igennem af mærkesager? Der er meget få ting, man kan sætte kryds ved.

– Nu kan han vende tilbage til en sikker stilling i politiet, som er en noget mere rolig tilværelse end at være borgmester – i hvert fald på Bornholm.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT