Socialpædagoger advarer: Udsatte borgere bliver ramt

NYHED | ABONNENT | 8. SEP 2023 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
8. SEP 2023 • 15:30

Kredsformand Tina Lai Holmgaard i Socialpædagogerne Bornholm siger, at budgetaftalen rammer borgere med handicap og udviklingshæmning hårdt.

Som formand for de lokale socialpædagoger kan Tina Lai Holmgaard ikke genkende det billede, hun oplever, politikerne bag den kommunale budgetaftale for 2024 tegner, når de taler om den. Hun synes, de giver indtryk af, at de mest udsatte borgere ikke bliver ramt af væsentlige besparelser, og det stemmer ikke overens med hendes egen opfattelse.

– Som formand for socialpædagogerne, som er den faggruppe, der arbejder med de mest udsatte borgere på Bornholm, er jeg nødt til at påpege, at handicappede og andre udsatte borgere i høj grad bliver ramt af bekymrende besparelser i budgetaftalen, siger kredsformand Tina Lai Holmgaard i Socialpædagogerne Bornholm i en pressemeddelelse.

Ekstremt uheldigt

Konkret peger hun på, at politikerne har besluttet, at botilbuddene skal spare godt 2,6 millioner kroner om året fra og med 2024.

– Det er en mærkbar besparelse, som kommer til at ramme handicappede og udviklingshæmmede borgere hårdt. Vi taler om en sårbar gruppe, som i forvejen har oplevet gentagne besparelser og forringelser i servicen i de seneste 10 år. Jeg er efterhånden oprigtig bekymret for, om vi kan blive ved med at levere den ydelse til borgere på de bornholmske botilbud, som vi er forpligtet til ifølge serviceloven, siger Tina Lai Holmgaard.

Hendes bekymring gælder også de ansatte, for hun er sikker på, at besparelserne fører til fyringer.

– Det er simpelthen ekstremt uheldigt i en tid, hvor vi tværtimod har brug for at fastholde dygtige, uddannede pædagoger på Bornholm. Når arbejdsforholdene på bostederne bliver ringere, fordi de ansatte bliver mere pressede på deres arbejde, bliver det samtidig endnu sværere at tiltrække kvalificerede medarbejdere i fremtiden, siger Tina Lai Holmgaard.

Et anderledes liv

En vedtaget besparelse på rengøring hjemme hos handicappede og udviklingshæmmede borgere i botilbud bekymrer også socialpædagogernes formand, da mange udviklingshæmmede borgere har udfordringer med hygiejnen på grund af deres handicap. Hun mener også, at politikerne bruger urimelige argumenter for at skære i rengøringen.

– Politikerne forsvarer sparekravet med, at mennesker i botilbud fremover skal have den samme rengøringsstandard som ældre mennesker i ældreplejen. Men det er to grupper borgere, som på ingen måde kan sammenlignes. Mennesker med udviklingshæmning lever et liv, som er helt anderledes end ældre mennesker på et plejehjem, siger hun.

Endelig frygter Tina Lai Holmgaard, at yderligere besparelser vil ramme de udsatte borgere på Bornholm i den kommende tid. Frygten skyldes, at politikerne er på vej med en såkaldt genopretningsplan for bedre at kunne styre økonomien i Center for Børn og Familie.