Sennepsgas, iltsvind og skibsvrag truer Østersøen

Sennepsgas, iltsvind og skibsvrag truer Østersøen
Stiig Markager, havbiolog og professor på Aarhus Universitet, holdt foredrag på Bornholms Højskole sidste år. Foto: Anette Vestergaard
NYHED | ABONNENT | 15. OKT 2024 • 19:00
NYHED | ABONNENT
15. OKT 2024 • 19:00

Kun samarbejde kan redde Østersøen fra en miljøkatastrofe, lyder det fra Rotary. Derfor indkalder organisationen til debatmøde i Østersø-regionen.


Rotary inviterer til internationalt webinar med Østersøen som tema. Alle kan komme til orde på det to timer lange debatmøde, som afvikles den 26. oktober.

Det fremgår af en pressemeddelelse.

Ifølge Rotary-sammenslutningen BASRAN (Baltic Sea Regional Action Network, der er en sammenslutning af klubber i Danmark, Sverige, Finland, Estland, Letland, Litauen, Polen og Tyskland) er miljøet i Østersøen en tikkende miljøbombe.

"Der ligger mindst 45.000 tønder fyldt med sennepsgas, og omkring 3.500 skibsvrag, der i gennemsnit rummer 200 tons olie, der kan lække. Desuden har der i tiden efter Anden Verdenskrig været udledt store mængder af næringsstof fra de omkringliggende lande. Det har ført til store områder med iltsvind, der sammen med overfiskning har medført, at fiskebestande er nærmest ikke eksisterende", lyder det i oplægget til webinaret.


Stiig Markager i panelet

Hvor tæt vi er på en egentlig miljøkatastrofe kan alle danne sig et indtryk af på webinaret, der har fået titlen "Prevention rather than cure - Save The Baltic Sea". På ekspertholdet sidder professor og havbiolog Stiig Markager, Litauens miljøminister Simonas Gentvilas og Rotarys internationales præsident Stephanie A. Urchick. Hun siger, at det ikke kræver magi at redde Østersøen – det kræver blot, at alle arbejder sammen mod samme mål.

BASRAN gennemfører årligt to webinarer. Hver foredragsholder får ti minutter til at komme med et indlæg, og efterfølgende er der fem minutter til debat.

– I stedet for at arrangere tids- og omkostningskrævende konferencer, har vi valgt at gøre brug af denne fremgangsmåde, siger Frederik Laursen fra Svendborg Rotary Klub. Han står bag webinaret den 26. oktober.

Info


Webinaret foregår på Zoom, tilmelding sker på linket: kortlink.dk/zoom/2r2fu. Arrangementet finder sted fra klokken 11.00-13.00 lørdag den 26. oktober. Alle kan være med.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT