Mette F. forbigik borgmesteren ved besøg på Bornholm

Mette F. forbigik borgmesteren ved besøg på Bornholm
Statsminister Mette Frederiksen på Paradisbakkeskolen den 7. april i år. I baggrunden borgmester Jacob Trøst. Arkivfoto: Berit Hvassum
TOPNYHED | ABONNENT | 5. MAJ 2022 • 15:30
Jakob Marschner
Journalist
TOPNYHED | ABONNENT
5. MAJ 2022 • 15:30

Modsat ved tidligere lejligheder modtog borgmesteren ikke statsministeren i lufthavnen ved besøget i april. Modsat tidligere havde borgmesteren heller ikke tid alene med Mette Frederiksen. Meget iøjnefaldende, siger en politisk kommentator. Jacob Trøst havde fundet det passende, hvis han havde taget imod statsministeren.


Tidligere borgmester Thomas Thors (S) modtog statsminister Mette Frederiksen (S), da hun besøgte Bornholm den 5. april sidste år. Han havde også tid alene med statsministeren.

Men ingen af delene gentog sig, da Mette Frederiksen næsten på dato et år senere igen besøgte Bornholm den 7. april i år.

Borgmester Jacob Trøst (K) tog ikke imod statsministeren i Bornholms Lufthavn, heller ikke selvom regionskommunen havde oplyst til Statsministeriet, at kommunen fandt den form for modtagelse "naturlig" og i overensstemmelse med praksis "ved tidligere besøg".

Modsat Thomas Thors fik Jacob Trøst heller ikke tid på tomandshånd med Mette Frederiksen. Borgmesteren og statsministeren mødtes kun, da de sammen gik rundt på Paradisbakkeskolen i Nexø. Her lyttede de begge til Annika Bayskov, leder af skolens modtageklasser for asylbørn, som Mette Frederiksen også besøgte.

Bornholms Tidendes video fra besøget viser kun meget få udvekslede ord mellem statsministeren og borgmesteren. De faldt, da Mette Frederiksen ankom til skolen.

– Hej, jeg hedder Jacob. Jeg er borgmester, sagde Jacob Trøst.

– Ja, det ved jeg godt. Tillykke, svarede Mette Frederiksen.

Politisk kommentator Jarl Cordua finder det bemærkelsesværdigt, at Jacob Trøst blev behandlet så anderledes, end daværende borgmester Thomas Thors var blevet det et år tidligere.

– Jeg synes, at det er meget iøjnefaldende, at statsministeren gør så meget for at få et besøg, hvor Bornholms nye borgmester er skrevet helt ud af dramaturgien, siger Jarl Cordua.

 

I videoen herover møder borgmester Jacob Trøst statsministeren foran Paradisbakkeskolen – flere timer efter Mette Frederiksens ankomst til Bornholm.

 

Modtagelse er kutyme

Forud for besøget havde regionskommunen foreslået Statsministeriet, at Jacob Trøst både modtog Mette Frederiksen i lufthavnen og deltog ved statsministerens besøg på Almegårds Kaserne. Det viser den forudgående kommunikation mellem kommunen og Statsministeriet, som Statsministeriet har givet Bornholms Tidende delvis aktindsigt i.

"Kære Caroline. Jeg kan forstå, at planen for statsministerens besøg er ved at falde på plads. Vi afventer fortsat et udkast til program fra jer – det bliver hurtigt den 7. april", skrev udviklingskonsulent Lasse Poulsen fra kommunen i en sms til en embedsmand i Statsministeriet en uge før besøget.

"Vi finder det naturligt, at borgmesteren – som ved tidligere besøg – er med til at tage imod statsministeren, ligesom hans deltagelse ved et besøg på vores kaserne også har hans naturlige interesse", fortsatte Lasse Poulsen i sin sms.

Statsministeriet svarede, at programmet for Mette Frederiksens besøg endnu ikke var på plads, men at Lasse Poulsens chef var velkommen til at kontakte en kontorchef i Statsministeriet.

Bortset fra de to sms'er har Statsministeriet ikke udleveret yderligere kommunikation mellem kommunen og Statsministeriet forud for besøget. Der findes yderligere kommunikation, men den har Statsministeriet ikke udleveret. Ministeriet henviser til, at den tilbageholdte kommunikation er intern, af rent praktisk karakter og ikke har karakter af sagsbehandling.

Tidligere borgmester Thomas Thors bekræfter, at hans rolle var en anden end Jacob Trøsts rolle blev i april, da Bornholm havde Mette Frederiksen på besøg sidste forår.

Havde du Mette Frederiksen alene på tomandshånd, da hun var på Bornholm i april sidste år, hvor du var borgmester?

– Selvfølgelig havde jeg det. Jeg modtog hende, og vi havde mulighed for at tale sammen, siger Thomas Thors, der ikke ønsker at kommentere yderligere.

– Jeg har valgt ikke at udtale mig mere om politik. Jeg ønsker ikke at udtale mig om politik, siger han.

 

Statsminister Mette Frederiksen på byvandring med daværende borgmester Thomas Thors den 5. april sidste år. Modsat sin efterfølger Jacob Trøst modtog Thomas Thors statsministeren og havde modsat Trøst også tid på tomandshånd med hende. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

 

Trøst har undret sig

Jacob Trøst fortæller om et andet forløb, når han skal gengive den dag, hvor han kortvarigt mødte Mette Frederiksen.

– Jeg fik besked om, at statsministeren ville komme til Bornholm, og at man ville arrangere et møde med hende på Paradisbakkeskolen. Så blev der lavet et program, og jeg fulgte hende på skolen. Og så skiltes vores veje derefter, siger Jacob Trøst.

Vil det sige, at du ikke havde tid med Mette Frederiksen på tomandshånd?

– Ja. Ikke ud over da vi gik rundt på skolen.

Hvad tænkte du om, at du ikke fik lejlighed til at tale med hende alene?

– Jeg har jo ikke den store erfaring med, hvordan man gør sådan noget. Jeg tænkte, at det åbenbart er måden, som man gør sådan noget på. Men jeg kunne da godt lige have brugt en halv time til at tale om Bornholm, siger Jacob Trøst.

Har det undret dig, at du ikke fik sådan en halv times tid alene med statsministeren?

– Jeg vil sige, at jeg har tænkt over, om det her er formen. Om det er måden man gør det på. Men jeg ved også, at Mette Frederiksen har et stramt program og nogle stramme prioriteringer.

– Den er svær. Jeg synes, at det er fint at kunne komme ud og møde hende på en skole. Hun var også på kasernen, og det er jo noget statsligt.

Som borgmester er du øverste politiske og administrative myndighed på Bornholm. Havde du fundet det passende, hvis du havde taget imod statsministeren i lufthavnen?

– Ja. Det kunne jeg også sagtens have gjort. Lufthavnen ville også være et naturligt sted at mødes. Men jeg kender ikke nok til statsministerens program og prioriteringer til at kunne sige, hvad man plejer at gøre. Men det var forholdsvis sent, at vi fik besked om hendes ankomst.

Har du haft den tanke, at det måske var gået anderledes for sig, hvis du nu havde tilhørt et andet parti?

– Jo. Det er da klart, at jeg har haft den tanke. Men jeg har ikke noget konkret at hænge det op på, siger Jacob Trøst.

Bornholms Tidende har sendt Statsministeriet en række spørgsmål om besøget den 7. april og om forskellen på statsministerens besøg på Bornholm i år og sidste år. Statsministeriet er ikke vendt tilbage.

Statsminister Mette Frederiksen og tidligere borgmester Winni Grosbøll under Folkemødet sidste år. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen