Kommentator: Trøst blev tæt på uforskammet behandlet

Kommentator: Trøst blev tæt på uforskammet behandlet
Jacob Trøst (yderst til venstre) fik ikke meget opmærksomhed fra statsministeren, da hun besøgte Bornholm. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 5. MAJ 2022 • 19:00
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
5. MAJ 2022 • 19:00

Borgmester Jacob Trøst er Bornholms øverste myndighed, hvad statsministeren så end mener om ham. Allerede af den grund burde Mette Frederiksen have sat tid af til ham under sit besøg i april, siger politisk kommentator Jarl Cordua, der ser flere mulige grunde til, at det nu ikke skete.


Hvorfor tog Statsministeriet ikke imod kommunens opfordring til, at borgmester Jacob Trøst (K) skulle modtage statsminister Mette Frederiksen (S), da hun ankom til Bornholm den 7. april?

Hvorfor behandlede statsministeren dermed Jacob Trøst anderledes, end andre borgmestre før ham er blevet? Og hvorfor fik Jacob Trøst heller ikke tid alene sammen med Mette Frederiksen, som tidligere borgmester Thomas Thors (S) havde det ved Mette Frederiksens besøg på Bornholm sidste år.

Det kan der være adskillige grunde til, siger den bornholmskfødte politiske kommentaor Jarl Cordua. Han er derimod ikke i tvivl om, hvordan han betragter forløbet.

– Lige meget hvad er det meget iøjnefaldende, at Bornholms borgmester er skrevet fuldkommen ud af dramaturgien omkring besøget. For det havde været meget let at sige ”Vi ses i lufthavnen", siger Jarl Cordua.

– Det virker bevidst, og det kan der i så fald være nogle grunde til: Jacob Trøst er ikke særligt erfaren. Han er fra et andet parti end statsministeren. Og han er leder af en spraglet koalition, der kom til magten på at gøre oprør mod den tidligere socialdemokratiske borgmester. Det kan også være, at statsministeren ikke er interesseret i et besøg, hvor Trøst kunne finde på at tigge om penge, siger han.

Embedet blev forbigået

Hvad der end var statsministerens motiv til at gå i en bue udenom Jacob Trøst, var det ikke kun personen Jacob Trøst, som hun dermed forbigik, noterer Jarl Cordua desuden. Statsministeren forbigik også det højeste embede på Bornholm.

– Uanset hvad er borgmester Jacob Trøst de bornholmske vælgeres valgte repræsentant og den øverste politiske og administrative myndighed på Bornholm. Allerede derfor nærmer vi os det uforskammede, uanset hvad Mette Frederiksen har af holdninger til ham. Alene i kraft af hans embede burde hun have mødt ham i lufthavnen og brugt 20 minutter på at høre, hvad han måtte have at sige, siger Jarl Cordua.

– Man kan mene alt muligt om Trøst. Jeg tror ikke, at det her bunder i nogen personlig antipati mod ham fra statsministerens side, men jeg tror heller ikke, at hun er særligt imponeret af ham. Men uanset hvad er han stadig Bornholms øverste myndighed, siger han.

– Besøget handlede for statsministeren om forsvars- og sikkerhedspolitik, og det er som om, at hun ikke har haft lyst til at dele rampelyset med Jacob Trøst. Det virker som om, at hun er kommet for at møde bornholmerne og vise, at Bornholm er en del af Danmark, uanset hvad der skete og hvad der blev lovet omkring afslutningen af den sovjetiske besættelse i 1946.

 

Jarl Cordua: Man kan spørge lidt frækt: Hvad skal statsministeren med Jacob Trøst? Arkivfoto: Jacob Jepsen

 

Det kan også have spillet ind, at Jacob Trøst havde betydeligt større interesse i et personligt møde med statsministeren, end Mette Frederiksen havde, mener Jarl Cordua.

– Man kan spørge lidt frækt: Hvad skal hun med Jacob Trøst? Det er ham, der kan få noget ud af hende, men hun får ikke noget ud af at møde ham. Hun skal bare også passe på med at være for arrogant over for Jacob Trøst, for han er stadig de bornholmske vælgeres øverste repræsentant, siger han.

At tidligere borgmester Thomas Thors både modtog Mette Frederiksen og fik tid alene med hende sidste år, ser Jarl Cordua også flere mulige forklaringer på.

– Thomas Thors er jo hendes partifælle, og sidste år var et valgår. Det kunne være forklaringen på, at Thors blev behandlet anderledes. Måske kender hun ham også fra før. Eller måske har Thors dengang siddet med tiggerskålen, så hun har måske haft en forventning om, at ”Åh nej, skal vi nu til det igen?”, siger han.

– Det virker som om, at statsministeren har haft en idé om, hvad besøget i år skulle handle om, og så måtte al det her sognerådspolitik og tiggeri ikke fylde noget. Jeg ved ikke, om man har forsøgt at forklare ham, at det kunne han godt glemme alt om. Men det kunne man jo bare have gjort. Man kunne bare have fortalt Jacob Trøst på forhånd, at det her besøg handlede om noget andet.