Ekspert: Trøsts korte tid med statsministeren er svær at bedømme

Ekspert: Trøsts korte tid med statsministeren er svær at bedømme
Statsminister Mette Frederiksen besøgte Bornholm den 7. april. Arkvfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 6. MAJ 2022 • 13:52
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
6. MAJ 2022 • 13:52

Borgmesteren plejer at være en central person, når der er fint besøg. Men der findes ingen klar etikette for graden af nærhed og kontakt mellem borgmestre og statsministre på besøg, siger kommunalekspert Ulrik Kjær. Thomas Thors kom tæt på Mette Frederiksen sidste år, Jacob Trøst gjorde det ikke i år.

 

Hvor usædvanligt var det, da statsminister Mette Frederiksen (S) den 7. april besøgte Bornholm uden at blive modtaget af borgmesteren? Og uden at give borgmesteren tid alene sammen med statsministeren?

På begge måder adskilte besøget sig fra Mette Frederiksens besøg på Bornholm næsten på dato et år forinden. Her fik og greb daværende borgmester Thomas Thors (S) begge de to muligheder.

Men længere end det kan man vanskeligt komme, mener kommunalforsker Ulrik Kjær, der er professor i statskundskab ved Syddansk Universitet.

– Når der kommer fint besøg, plejer borgmesteren jo at være en central person i det. Om det så også indbefatter, at borgmesteren i praksis næsten altid tager imod statsministeren, skal jeg ikke kunne sige. Men borgmesteren må anses for at være en central person, når der kommer fint besøg, siger han.

Ulrik Kjær har samtidig ikke hørt om, at der skulle findes skrevne eller uskrevne regler for graden af kontakt mellem statsministeren og besøgsdestinationens borgmester, når statsministeren er på besøg ude i landet.

– Jeg kender ikke til, at der skulle være en officiel etikette for de her sammenhænge. Jeg tror ikke, at der er sådan en "Sådan bør man gøre"-vejledning, siger han.

– Derfor vil den her slags besøg nok ligne hinanden et stykke af vejen, men der vil nok også være forskelle på dem. Der er også noget praktisk og logistisk i det, som man må kigge på fra besøg til besøg, siger Ulrik Kjær.

– Det kan også spille ind hvem det er, at statsministeren besøger. Er det kommunen som sådan eller hvem er det? Jeg synes, at det er interessant med forskellene, men der er også forskelle på forskellige besøg.

I borgmesterens interesse

Ulrik Kjær er derimod ikke i tvivl om, at det altid vil være i alle borgmestres interesse at komme så tæt på som muligt, når statsministeren kommer på besøg. Både i det åbne og synlige og bag kulisserne ved et møde på tomandshånd. Thomas Thors fik begge dele sidste år, Jacob Trøst fik ingen af dele i år.

– Det er ikke hver dag, at der kommer fint besøg, og når det sker, vil borgmesteren normalt prøve at komme til at spille så stor en rolle som muligt. Men hvor stor en rolle borgmesteren bør spille er svært at måle ud, siger Ulrik Kjær.

Kommunalforskeren er heller ikke sikker på, at det nødvendigvis vil være en fordel, hvis borgmestre og kommuner altid kørte det tunge skyts i stilling ved statsministerbesøg.

– Man kan også sige det sådan, at jo mere pomp og pragt og røde løbere der skal være, desto mere fjerner vi også statsministeren fra at kunne komme ud i landet og tale med for eksempel nogle ukrainske flygtninge, siger han.

– Man kan godt have en holdning til det her forløb, og det er helt sikkert interessant. Men det er ikke, når jeg er på arbejde, at jeg vil være overdommer i det, siger Ulrik Kjær.

Det var ikke muligt at få en kommentar fra Statsministeriet, før Tidende torsdag kunne fortælle om forskellene på Thomas Thors' og Jacob Trøsts møder med statsministeren indenfor det seneste år.

Foreholdt både forskellene på de to besøg og kritikken af Statsministeriet fra politisk kommentator Jarl Cordua svarer Statsministeriet nu med en rent faktuel information, der var kendt endnu før Mette Frederiksens besøg den 7. april.

"Statsministeriet oplyser, at statsministeren på sit besøg på Bornholm blandt andet besøgte Paradisbakkeskolen, hvor også Bornholms borgmester deltog", skriver Statsministeriets pressetjeneste i en mail til Tidende.