Bente Helms: Jeg oplevede Erik A. Larsen ligesom René gør

Bente Helms: Jeg oplevede Erik A. Larsen ligesom René gør
– Som formand for socialudvalget oplevede jeg et par gange, at jeg nærmest skulle stå skoleret over for Erik A. Larsen for at forklare, hvad jeg vidste om noget hvornår, fortæller Bente Helms (S). Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 30. NOV 2023 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
30. NOV 2023 • 05:30

Jeg blev flere gange kaldt til at stå skoleret over for Erik A. Larsen, siger Bente Helms (S), en af René Danielssons forgængere som formand for socialudvalget. Mellem de to var Bjarne Hartung Kirkegaard (KD) formand. Hans oplevelse af Erik A. Larsen var kun positiv, siger han.

Pression og trusler om at blive hængt ud i pressen. Indblanding i person- og personalesager. Balancerende på kanten af loven om personfølsomme oplysninger. Samlet set en pakke, der har stresset ledelsen i kommunens ældrepleje ud over grænsen.

Det er kernen i den kritik, som socialudvalgets formand René Danielsson (DF) tirsdag gik ud med mod ældrerådets formand Erik A. Larsen.

Da det skete, kom det ikke helt bag på Bente Helms (S), en af René Danielssons forgængere som formand for socialudvalget.

– Nu har jeg ikke Renés måde at udtrykke mig på. Men for seks år siden oplevede jeg en hetz i forbindelse med nogle vådservietter. Den gik Erik A. Larsen jo i den grad forrest i, siger hun.

Bente Helms fortæller, at hun også bag kulisserne kunne være oppe imod en hård medspiller i ældrerådets formand.

– Som formand for socialudvalget oplevede jeg et par gange, at jeg nærmest skulle stå skoleret over for Erik A. Larsen for at forklare, hvad jeg vidste om noget hvornår, siger hun.

Helms: Rådet går for vidt

Bente Helms giver René Danielsson ret i, at ældrerådet går for vidt. Som René Danielsson mener hun også, at konsekvenserne bliver negative.

– Ældrerådet er et kommunalt råd. Og som kommunalt råd mener jeg, at man skal holde sig til de overordnede ting og de høringsmuligheder, som man har. Man skal ikke være kloge Åge og begynde at have pressekontakt, siger Bente Helms.

Erik A. Larsen mener, at ældrerådet er forpligtet til at melde ud om alle emner, også emner der vedrører enkeltsager?

– Nej. Det er man ikke. Ældrerådet er forpligtet til at sætte fingeren på genkendelige problemer, som de hører meget om. Men derfor behøver de jo ikke at kontakte kommunens ledelse og begynde at være en slags fordelingskontor. Det synes jeg, at de skal lade være med, siger Bente Helms.

Loven giver i praksis ældrerådene meget vide rammer i forhold til, hvad de vil involvere sig i?

– Ja. Men jeg tror ikke, at nogen har forestillet sig, at ældrerådene skulle være en slags klagecentral, for det er ikke hensigtsmæssigt. Der er ingen grund til, at medarbejderne skal føle sig jagtet og udstillet.

– Jeg har haft en klar fornemmelse af, at ældrerådet havde nogle ret tydelige krav om, hvad de forventede. Måske har der også været en berøringsangst i forhold til ældrerådet, siger Bente Helms.

Bente Helms var medlem af kommunalbestyreslen, da tidligere kommunaldirektør Johannes Nilsson forsøgte at give kommunens forskellige råd de samme rettigheder, privilegier og vilkår.

Det ville i praksis indebære, at ældrerådet skulle afgive privilegier, fordi rådet også i dag har både flere penge og bedre vilkår end ungerådet, handicaprådet og udsatterådet.

Da Johannes Nilsson bragte det forslag foran kommunalbestyrelsen, blev det stemt ned.

– Vi prøvede på et tidspunkt at ensrette vilkårene for de forskellige råd, der findes i kommunen. Dér var der helt klar en opfattelse af, at det ville være meget svært i forhold til ældrerådet, siger Bente Helms.

– Jeg ved ikke, om det er fordi man oplever ældrerådet som særligt magtfuldt. Det kan også skyldes, at man ser ældrerådet gå i pressen med historier, der er ubehagelige for vores hårdt prøvede medarbejdere, siger Bente Helms.

– Der foregår jo ting alle steder. Det ser jeg også i handicaprådet. Men det er jo ikke noget, som vi går i pressen med. Jeg vil også gerne opfordre ældrerådet til ikke at optrappe konflikten, siger Bente Helms.

Hartung: Fred i min tid

Som en anden af René Danielssons forgængere på posten som socialudvalgets formand siger Bjarne Hartung Kirkegaard (KD), at han intet oplevede af den slags i perioden fra 2018 til 2021, hvor Erik A. Larsen også var ældrerådets formand.

– Jeg har sagt til René, at jeg måske ville udtrykke mig på en anden måde, end han gjorde, siger han.

– Jeg synes, at jeg havde et fornuftigt samarbejde med ældrerådet. Men jeg arbejdede måske også på en lidt anden måde. Jeg havde for eksempel et ugentlig møde med kommunens servicedirektør, siger Bjarne Hartung Kirkegaard.

– Det er jo René, der har oplevet det. Jeg har ikke oplevet det samme, som René har. Men Erik A. Larsen er formand for et foretagende, der selvfølgelig skal varetage de ældres interesser.

Oplevede du intet af det pres på politikere for kommunens organisation, som René Danielsson beskriver?

– Jeg oplevede det i hvert fald ikke på den måde, som han beskriver, siger Bjarne Hartung Kirkegaard.

Oplevede du da et pres på en anden måde?

– Nej, det gjorde jeg heller ikke. Jeg kan ikke sætte Renés oplevelse i relation til, hvad jeg selv har oplevet.

Oplevede du, at Erik A. Larsen eller ældrerådet gik ind i person- og personalesager?

– Nej. Det har jeg heller ikke oplevet, siger Bjarne Hartung Kirkegaard.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT