René Danielsson i svidende angreb på ældrerådets formand

René Danielsson i svidende angreb på ældrerådets formand
Erik A. Larsen, formand for Bornholms Ældreråd. Foto: Jacob Jepsen
TOPNYHED | 28. NOV 2023 • 12:49
Jakob Marschner
Journalist
TOPNYHED
28. NOV 2023 • 12:49

Ældrerådet kuer og truer politikere til at handle i sager om ældre i en grad, så ledelsen af ældreplejen ikke har tid til at lede og oplever stress, siger socialudvalgets formand René Danielsson. Rådet overskrider også sine beføjelser, går ind i personfølsomme sager og direkte ind i ledelsens rum til at lede, uddyber han. Op til budgetforhandlingerne var ældrerådets kommunalt betalte computere det vigtigste at bevare for formand Erik A. Larsen, siger René Danielsson også. Erik A. Larsen afviser hele kritikken som "det værste sludder".

ÆLDRE

Både politikerne og kommunens ledelse står på den anden ende og reagerer øjeblikkeligt så snart Bornholms Ældreråd med formand Erik A. Larsen i spidsen forlanger noget.

Det siger socialudvalgets formand René Danielsson (DF), der tirsdag søsætter en meget hård kritik af netop Erik A. Larsen på Facebook.

Presset fra ældrerådet, i praksis fra Erik A. Larsen, fører til et pres på ældreplejens ledelse i en grad, så den ikke har tid til at lede, fordi al opmærksomhed øjeblikkeligt retter sig mod at stille ældrerådet tilfreds, siger René Danielsson også.

René Danielsson beskriver en tilstand, hvor både politikere og kommunens ledelse konstant er bange for at blive hængt ud i medierne af Erik A. Larsen. Den situation frygter både politikere og kommunens ledelse vil opstå, hvis Erik A. Larsen ikke bliver stillet imødekommet.

René Danielsson siger også, at ældrerådet i praksis også overskrider sine beføjelser ved at stille krav ind i ledelsens ledelsesrum, og at presset fra Erik A. Larsen i en række situationer reelt har frataget ledelsen muligheden for at holde hovedet koldt og lede nøgternt.

Han siger endelig, at det at ældrerådet selv kunne beholde sine kommunalt betalte computere og printere var Erik A. Larsens vigtigste programpunkt, da næste års kommunebudget blev forhandlet.

Erik A. Larsen afviser hele René Danielssons kritik. I stedet forklarer han kritikken med, at René Danielsson er "en dybt presset udvalgsformand, der kan se et sygefravær på 25 procent og en ældrepleje, der ikke fungerer".

"Kuet og truet"

Ældrerådet tryner politikerne og kommunens ledelse, lyder René Danielssons første påstand.

"Jeg har ladet mig kue og true i en sådan grad, at det har haft negativ indvirkning på organisationen og ældreområdet i særdeleshed", skriver han på Facebook.

Sådan har det været i adskillige år, mens Erik A. Larsen har været formand for Bornholms Ældreråd, tilføjer han til Bornholms Tidende. Også folk i Venstre, Erik A. Larsens eget parti, advarede René Danielsson om Erik A. Larsen, da han trådte til som formand for socialudvalget, tilføjer René Danielsson.

– Man føler sig presset ned. Som udvalgsformand har jeg kun én indgang til at påvirke noget, og det er gennem det øverste ledelseslag: Direktionen og centercheferne, siger René Danielsson.

– Så kommer der et stort antal enkeltsager fra den samme part, og når jeg siger "Smid hvad I har i hænderne" til ældrechefen, så smider hun de opgaver, som hun har mellem hænderne.

– Ledelsen har ikke tid til at lede, jo mere ledelsen bliver sendt ud til ældrerådet for at forklare ting. Eller bliver sendt ned til visitationen i konkrete enkeltsager, siger René Danielsson.

– Når medarbejderne i ældreplejen har spurgt "Hvor er vores ledelse?", så er svaret, at lederne i vidt omfang ikke har været der, fordi de har ageret stik-i-rend dreng for os politikere, når der er en konkret enkeltsag fra ældrerådet. Og der har jeg ikke været stærk nok til at sige fra over for Erik A. Larsen, siger han.

"Vrøvl", svarer Ældrerådets formand.

– Det er det værste sludder, som jeg har hørt nord for Alperne. Det du hører er en presset udvalgsformand, der er presset på sin økonomi og af en ældrepleje, der ikke hænger sammen, siger Erik A. Larsen.

– Det prøver han at læsse hele ansvaret for over på Bornholms Ældreråd. Det er ikke rimeligt, og det kommer ikke til at ske.

– Når jeg har henvendt mig, er det hver gang sket gennem velfærdsdirektør Trine Dorow, som jeg har et fortrinligt samarbejde med, siger Erik A. Larsen.

"Pres har lagt ledelsen ned"

Ledelsen i Bornholms ældrepleje er blevet lagt ned som følge af det pres fra Erik A. Larsen, som René Danielsson og andre politikere har placeret foran ledelsen, siger René Danielsson også.

Er det virkelig muligt, at henvendelser og pres fra ældrerådet kan slide og stresse embedsværket i Center for Ældre så meget og med så store følger, som du fortæller, at det gør?

– Jeg har stort set ikke kunnet få noget svar fra Center for Ældre i de sidste 14 dage, fordi alle er sygemeldte. Og jo, der har også været tendenser til stress, siger René Danielsson.

 – Jeg kan kun konkludere, at jeg jo mere jeg spørger og går i byen for ældrerådet, jo mere ryger de her mennesker i Center for Ældre ud over kanten. Og så står 800 medarbejdere uden ledelse, og når det sker, står Erik A. Larsen så i medierne og siger, at det er vores skyld.

– Det er heller ikke kun trafikken af henvendelser fra ældrerådet. Det er også alt det, der følger med. Ledelsen skal både være presserådgivere, konfliktløsere og sekretærer for os politikere, når der er en kritisk artikel. Og ingen af de ting står i deres jobbeskrivelse.

 – For ledelsen går 50 procent af tiden med at stille os tilfredse, og at gøre det kræver som regel, at der bliver reageret på Erik A. Larsen, siger René Danielsson.

– Jeg kan slet ikke genkende de påstande, svarer Erik A. Larsen.

– Havde det virkelig været så slemt, ville jeg vel have hørt om det fra Trine Dorow. Men det har jeg ingenting hørt om, siger han.

DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 01-03-2024 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Fredag eftermiddag - lørdag morgen: Over 4 kr. eller under 2 kr.  Hvis du flytter dele af dit forbrug fra kogespidsen (kl. 17-21) til efter midnat slipper du med halv skade. Så lær at programmere din vaskemaskine, tørretumbler eller elbil. Opdateret kl. 13.14. Næste opdatering kl. 00.14.

Bornholms energi og forsyning