Pelle patruljerer øen rundt i ungarbejdernes tjeneste

Pelle patruljerer øen rundt i ungarbejdernes tjeneste
Pelle Sommerlund. Foto: Jens-Erik Larsen
DAGENS NAVN | BORNHOLM | ABONNENT | 13. JUL 2021 • 06:00
DAGENS NAVN | BORNHOLM | ABONNENT
13. JUL 2021 • 06:00

Pelle Sommerlund arbejder for HK. De sidste par år har han sammen med flere kolleger været øen rundt for at interviewe øens ung- og fritidsarbejdere. Og faktisk er der ros til langt de fleste arbejdsgivere, der har ungarbejdere ansat.

Hej Pelle! Du er på arbejde her på øen – hvad laver du?

– Jeg arbejder til dagligt i HK IT, medie & industri Hovedstaden, hvor jeg organiserer vores unge medlemmer. Hver sommer er vi en del af en kampagne, der hedder Jobpatruljen, hvor vi interviewer og oplyser fritidsjobbere og ungarbejdere om deres rettigheder og pligter. I denne uge er vi på Bornholm, hvor vi skal hele øen rundt.

Hvad er HK egentligt?

– HK er en fagforening som før i tiden primært organiserede folk inden for handels- og kontorområdet. HK har dog mange flere faggrupper i dag. Den afdeling jeg arbejde i, der har vi rigtig mange medlemmer, der er laboranter, IT-ansatte og grafikere. Vi hjælper vores medlemmer, hvis de skulle have udfordringer på deres arbejdsplads, så uddanner vi tillidsrepræsentanter og laver overenskomster med virksomhederne.

Hvorfor synes du, at det er vigtigt at undersøge forholdende for ungarbejdere?

– Det er vigtigt, fordi et fritidsjob er unge menneskers første møde med arbejdsmarkedet, og det skal vi sikre bliver en positiv oplevelse. Jobpatruljen er også en oplysningskampagne, hvor vi fortæller de unge mennesker, hvad de skal være opmærksom på i forhold til løn, kontrakt og sikkerhed. Jeg tror på, at det har en afsmittende effekt på alle ens fremtidige jobs, hvis man fra en ung alder er bevidst om, hvad man har ret og pligt til på arbejdsmarkedet.

Hvordan har de bornholmske ungarbejdere det?

– De har det generelt godt, og de fleste arbejdsgivere tager pænt imod os. Vi fornemmer, at der faktisk er lidt mangel på fritidsjobbere, når vi taler med arbejdsgiverne her på øen. Vi kan se, at nogle af de unge endda får en lidt højere løn end gennemsnittet, fordi arbejdsgiveren gerne vil holde på dem.

Har du selv været ungarbejder og hvorhenne, hvis ja?

– Ja, det har jeg. Jeg har været opvasker på en café i Odense, der kunne jeg nok have haft brug for et besøg af Jobpatruljen, når jeg ser tilbage. Der var en ret heftig tone, og jeg løftede meget mere, end jeg måtte. Jeg arbejdede også i Odense Symfoniorkester, hvor jeg hjalp til på scenen. Det var en radikalt anderledes oplevelse, hvor der var overenskomst og styr på regler og tillæg.

Hvad var vigtigt for dig som ungarbejder?

– Jeg synes, at det gav noget karakter. Det var en anderledes oplevelse end at gå i skole. Der var nogle andre mennesker, der forventede, at man udførte et meget konkret stykke arbejde, som andre var afhængige af. Det fede ved et fritidsjob er, at man som ung tjener nogle penge, som man selv kan administrere, og det giver lidt mere frihed ikke at skulle være afhængig af sine forældre.

Kommer I tilbage til Bornholm og tjekker op på forholdene?

– Ja, det gør vi. Jeg har selv været med Jobpatruljen herovre de sidste 3-4 år, så vi kommer tilbage næste sommer igen. Jeg tror også arbejdsgiverne ville undre sig, hvis vi ikke kom. Der er stor udskiftning i fritidsjobbere, men arbejdsgiverne er lidt mere konstante, så vi kender flere af dem efterhånden og har mange gode snakke.

 


Pelle Sommerlund

Alder: 25 år

Civilstatus: Har en kæreste, som han bor sammen med i København.

Fritid: Elsker god mad og er tit ude at spise gode steder rundt om i landet. Han har også interesse for vin og er glad for naturvin. Derudover spiller han gerne computer.