Kirsten Wendell: Vi mangler politisk ledelse

Kirsten Wendell: Vi mangler politisk ledelse
Kirsten Wendell med et billede af barnebarnet Rebecca på telefonen. Foto: Anette Vestergaard
NYHED | ABONNENT | 17. FEB 2024 • 11:00
NYHED | ABONNENT
17. FEB 2024 • 11:00

Den socialdemokratiske ekspolitiker har ikke mistet sin sociale indgination, bare fordi hun er gået på pension. Mandag den 19. februar fylder Kirsten Wendell 70.

Kirsten Wendell er rigtig bornholmer, slås det indledningsvist fast.

Født i 1954 på Almindingsvej 60 på Bornholm af bornholmske forældre. Mormor og morfor boede i Pedersker, mens farmor og farmor boede på Almindingsvej.

Faren var uddannet bogholder på De Bornholmske Jernbaner og kom senere over på Amagerbanen, hvor familien boede i mange år på Øresundsvej Station.

– Min mor passede indleveringen af pakker og tog imod, og så passede hun mig og mine tre søskende, husker Kirsten Wendell, der fylder 70 år den 19. februar.

Familiens daværende hjem, Øresundsvej Station, er i dag nedrevet, sten for sten, og er i øjeblikket under genopførelse på Frilandsmuseet i Brede.

– Der har lige været rejsegilde. Jeg tror, vi får en rundvisning til sommer, siger Kirsten Wendell, der synes, det er lidt underligt at tænke på, at hendes barndomshjem er kommet på museum.

Jeg tiltrækker gamle mænd

Kirstens far var psykisk syg og var ofte indlagt, da børnene voksede op.

Men Kirsten Wendell understreger, at hun og hendes søskende havde en skøn barndom, hvor der var plads til at være barn. Samtidig lærte hun at arbejde.

– Min mor passede stationskontoret om natten, og i weekenderne sad vi alle fem og skruede hætter på tandpastatuber for at tjene penge, husker hun.

Senere blev faren indstillet til førtidspension, og moren blev bestyrer i en chokoladebutik, og der blev mere luft til at leve livet, husker Kirsten Wendell.

Kirsten Wendell blev uddannet bogholder ligesom sin far, flyttede i lejlighed på Frederiksberg og stiftede et livsvarigt venskab med filminstruktøren Henning Carlsen, for hvem hun ledede Dagmar-biograferne fra 1976 til 1981.

Derefter fortsatte hun som økonomiansvarlig for Henning Carlsens filmselskab Dagmar Filmproduktion frem til instruktørens død i 2014. Blandt klienterne var også filminstruktør Christian Braad Thomsen og hans Folke Film, det lille østeuropæiske filmselskab Danina Film og orkesterlederen Ib Glindemann.

Hvordan er du rendt ind i alle de store navne?

– Det er dem, der render ind i mig. Jeg tiltrækker gamle mænd, griner Kirsten Wendell, der desuden er administrator for en stor ejendom på Frederiksberg.

Den største lykke i mit liv

Kirsten Wendell vendte tilbage til Bornholm i 1986.

På det tidspunkt havde hun mødt Flemming, som hun blev gift med i 1991. Hun tog arbejdet med sig og passede de følgende år klienterne i København fra hjemmet i Arnager. I 1990-1991 havde hun en kort periode i spidsen for Bornholmerpilens kontorer, men resten foregik på distancen.

– I de første år foregik samtalerne på telefon, men efter at vi har fået fibernet, kan jeg arbejde hvor som helst, siger Kirsten Wendell.

I dag bor parret på Sigynsvej i Rønne. I 2004 adopterede de Siang, der i dag er 38, og hendes søn Lawn, der i dag er 19. Siden er endnu et barnebarn kommet til, Rebecca på 1,5 år.

– Det er den største lykke i mit liv, at jeg er blevet bedstemor, siger hun.

Kirsten Wendell mødte Siang gennem sit arbejde for Baptistkirken. Kirsten Wendell blev døbt baptist, da hun var 15 og har gennem årene gjort en stor indsats for de burmesiske flygtninge på Bornholm.

– Der er cirka 150, både kristne og buddhister, hvoraf mange har deres gang her i huset, siger hun.

Der er ikke styr på det

Det var Arne Hansen, daværende borgmester i Rønne, der i meget direkte vendinger fik overtalt Kirsten Wendell til at gå ind i politik.

– Han sagde: Kirsten, jeg synes du skal stille op til kommunalbestyrelsen, og jeg synes, du skal bruge dine kræfter i Socialdemokratiet.

Kirsten Wendell tog udfordringen op og kom ind, da Thomas Thors overtog Arne Hansens plads i Rønne Kommune og så igen i regionskommunen fra 2013. Kirsten Wendell havde socialpolitik og især udsatte børn som sin vigtigste mærkesag. Da hun forlod kommunalbestyrelsen i 2021, var det med ordene: Nu kommer det hele til at køre på skinner.

Den udtalelse kom dog ikke til at holde stik, siger Kirsten Wendell, der er noget chokeret over udviklingen i bornholmsk politik, siden Jacob Trøst tog over som borgmester.

– Jeg er dybt forfærdet over det, der sker. Man genåbner et budget, hvilket er fuldstændig uhørt, lænser kommunekassen for 100 millioner det ene år, og så 100 millioner igen året efter, samtidig med at man sparer på de allermest udsatte. Det rammer hele vores børneområde, herunder de anbragte børn. Nu vil man også spare på sundhedsplejerskerne, som er de eneste, der kommer ud til alle familier.

Kirsten Wendell er desuden bekymret for økonomien. Hun mener blandt andet, at de nye kommunalpolitikere ville have gavn af at komme på et grundkursus i kommunal økonomi og forvaltning, sådan som hun selv har været det en håndfuld gange.

– Der er ikke styr på det. Vi har mange ledere. Men vi mangler ledelse. Borgmesteren burde stilles til ansvar, lyder bredsiden fra den socialdemokratiske ekspolitiker, der snart fylder rundt.

Fødselsdagen fejres i hjemmet på Sigynsvej med familie og venner.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT